طراح حملات مرگبار ۱۱ سپتامبر به جرم خود اعتراف میکند
خالد شیخ محمد، طراح حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ که در آن نزدیک به سه هزار نفر کشته شدند، قرار است پس از ۲۳ سال به جرم خود اعتراف کند. انتظار میرود محمد روز جمعه، ۲۱ جدی در یک دادگاه نظامی در پایگاه دریایی خلیج گوانتانامو، رسما همه اتهامات را بپذیرد.
شیخمحمد متهم است که نقشه ربودن و کوبیدن هواپیماهای تجاری به ساختمانهای مرکز تجارت جهانی در نیویارک و پنتاگون را کشیده بود و در قتل ۲۹۷۶ نفر دست دارد.
او مشهورترین زندانی گوانتانامو و یکی از آخرین زندانیانی است که در این بازداشتگاه نگهداری میشود. او حدود دو دهه است که در گوانتانامو نگهداری میشود.
بیبیسی نیو روز پنجشنبه در گزارشی نوشت که یک روز قبل از شنیدن این درخواستها، سردرگمی در میان خانوادهها، مسئولان و تیمهای حقوقی در پایگاه وجود دارد که منتظرند ببینند چه اتفاقی میافتد.
در جلسه استماع که صبح روز جمعه آغاز میشود، قرار است شیخ محمد به نقش خود در حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ اعتراف کند. در جلسه دادگاه روز چهارشنبه، تیم حقوقی محمد تایید کرد که او با اعتراف به همه اتهامات موافقت کرده است.
او قبلاً گفته بود که عملیات ۱۱ سپتامبر از الف تا ی را برنامه ریزی کرده است. او گفته بود که ایده آموزش خلبانان برای کوبیدن هواپیماهای تجاری به داخل ساختمانها از او است و نقشه آن را در اواسط دهه ۱۹۹۰ به اسامه بن لادن، رهبر القاعده داده است.
در جلسه روز جمعه دادگاه اعضای خانواده کشتهشدگان و مطبوعات از پشت شیشههای ضخیم جریان دادگاه را تماشا خواهند کرد.
اگر او در جلسه اعتراف کند و توسط دادگاه پذیرفته شود، گامهای بعدی تعیین یک هیئت منصفه نظامی است که برای شنیدن اظهارات شواهد در جلسه صدور حکم انجام میشود.
در دادگاه روز چهارشنبه، وکلای دادگستری امریکا این را نوعی محاکمه علنی توصیف کردند که در آن به بازماندگان و اعضای خانواده کشته شدگان فرصت ارائه اظهارات داده میشود.
شیخ محمد در سال ۲۰۰۳ در پاکستان دستگیر شد و سه سال را در زندان مخفی سیآیای معروف به «سایتهای سیاه» گذراند. او از سال ۲۰۰۶ در زندان نظامی گوانتانامو نگهداری میشود.
امریکا به دنبال حملات ۱۱ سپتامبر برای شکار رهبران شبکه القاعده از جمله اسامه بنلادن به افغانستان نیرو فرستاد و دو دهه در این کشور درگیر جنگ شد.
در آن زمان گروه طالبان به رهبری ملا عمر با رد درخواست امریکا برای تحویل دادن این سرمایهدار تندرو عربستانی، زمینه تهاجم نظامی امریکا و ائتلاف بینالمللی ضدترور به افغانستان را فراهم کرد.
بنلادن پس از حدود یک دهه تعقب و گریز و زندگی پنهانی، در دوم ماه می ۲۰۱۱ در عملیات ویژه کماندوهای امریکایی در منطقه ایبتآباد پاکستان کشته شد.