نتیجه تحقیق: افغانستان با محرومیت زنان از آموزش، سالانه ۱.۴ میلیارد دالر ضرر می‌کند

یک بررسی جدید درباره پیامدهای اقتصادی محرومیت زنان افغان از آموزش و کار، نشان می‌دهد که ممنوعیت طالبان، سالانه بیش از ۱.۴ میلیارد دالر به اقتصاد افغانستان ضربه می‌زند.

هری آنتونی پاترینوس، رئیس سیاست‌گذاری آموزشی در دانشگاه آرکانزاس و راجا بنتاوئه کتان، کارشناس آموزش بانک جهانی به همراه رفیع‌الدین نجم، اقتصاددان دانشگاه امریکایی نویسندگان این تحقیق هستند.

این سه پژوهشگر، نتیجه بررسی خود از تغییرات اقتصادی را با استفاده از داده‌های نیروی کار و خانوار در افغانستان در سال‌های ۲۰۰۷، ۲۰۱۴ و ۲۰۲۰ در سایت کانورسیشن به نشر سپرده‌اند.

آنان در پژوهش خود تاکید دارند که زیان مالی محرومیت زنان از آموزش و کار بیشتر از برآوردهای قبلی است که از سوی صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل انجام شده است. صندوق کودکان سازمان ملل دو سال پیش با نشر نتایج تحقیقی اعلام کرد که ممنوعیت تحصیل برای دختران در دوره ثانوی دستکم ۵۰۰ میلیون دالر به اقتصاد افغانستان آسیب زده است.

این پژوهش تازه تصریح کرده که زیان مالی برآورده شده تنها شامل ضرر مالی است و هزینه‌های اجتماعی ناشی از کاهش سطح تحصیلات زنان مانند تأثیرات منفی بر سلامت، آموزش فرزندان و نابرابری‌های اجتماعی را شامل نمی‌شود.

نویسندگان برای وضاحت ضربه اقتصادی وارده از اقدامات طالبان علیه زنان می‌گویند که تولید ناخالص داخلی افغانستان در سال ۲۰۲۳ تنها ۱۷ میلیارد دالر بود.

این کارشناسان، می‌گویند که سرمایه‌گذاری در آموزش زنان نه تنها به رشد اقتصادی منجر می‌شود، بلکه با بهبود سلامت عمومی و کاهش فقر، مزایای اجتماعی طولانی‌مدتی مانند نرخ بالاتر حضور در مکتب و بهبود سلامت فرزندان دارد.

نویسندگان پژوهش تاکید دارند که ادامه این ممنوعیت، فرصت‌های آموزشی و اقتصادی نسل‌ها را از بین برده و افغانستان را با چالش‌های عمیق‌تری مواجه خواهد کرد.

در بخش از این تحقیق آمده است که سرمایه‌گذاری در آموزش زنان نه تنها بر خود آن‌ها تأثیر می‌گذارد، بلکه مزایای اقتصادی و اجتماعی‌ای به همراه دارد که می‌تواند نسل‌ها ادامه یابد.
این مزایا شامل نرخ‌های بالاتر حضور در مدرسه و بهبود سلامت فرزندان است.

تحقیق درباره تاثیر آموزش و کار زنان در اقتصاد کشور دوره پس از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ را با سال ۲۰۲۰ مقایسه کرده است.

نتایج نشان می‌دهد که با فراهم شدن فرصت‌های آموزشی برای زنان و دختران، نرخ مرگ و میر کودکان به نیم کاهش یافت و درآمد ملی ناخالص رسانه تقریبا به سه برابر افزایش یافت.

پژوهش با بررسی نقش آموزش در رشد اقتصادی کشورها نوشته میانگین بازده سرمایه‌گذاری در آموزش در سطح جهانی برای هر سال تحصیل اضافی حدود ۹ درصد است.
بررسی نشان می‌دهد که بازدهی سرمایه‌گذاری در آموزش در افغانستان پایین است اما وقتی به آموزش زنان پرداخته می‌شود، این رقم به‌طور قابل‌توجهی بالا می‌رود.
طبق نتایج این تحقیق به ازای هر سال تحصیل اضافی برای یک زن، درآمد او به‌طور متوسط ۱۳ درصد افزایش می‌یابد.