بازرس ویژه امریکا: با سقوط حکومت پیشین افغانستان، امریکا بهای خودفریبیاش را پرداخت
جان ساپکو، بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان در مطلبی در نیویارک تایمز، دلایل شکست مأموریت ۲۰ ساله امریکا در افغانستان را بررسی کرده است. او نوشت که سقوط حکومت پیشین افغانستان نتیجه خودفریبی سیستماتیک در سیاستگذاریها و گزارشدهی مقامات ارشد ایالات متحده امریکا است.
بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان در این مقاله که روز پنجشنبه منتشر شد، نوشت که سقوط حکومت افغانستانن تحت حمایت امریکا، نمایانگر ناکامی گسترده در مدیریت هزینهها، درک فرهنگی و اجرای استراتیژیهای بلندپروازانهای است که طی دو دهه به اجرا درآمدند.
جان ساپکو تأکید میکند که مقامات امریکایی بارها به کانگرس و مردم امریکا اطمینان دادند که موفقیت نزدیک است، درحالیکه از «حقیقت تلخ شکست» آگاه بودند.
به گفته او حتا شش روز پیش از سقوط دولت افغانستان، پنتاگون اعلام کرد که افغانستان بیش از ۳۰۰ هزار سرباز و پولیس دارد، درحالیکه سالها هشدار داده بودیم که هیچکس واقعاً تعداد سربازان واقعی یا قابلیتهای عملیاتی آنان را نمیداند.
یکی از محورهای اصلی مقاله جان ساپکو، مشکلات سیستماتیک در هزینههای بیمورد گفته شده است.
بازرس ویژه امریکا در این مطلب به مواردی اشاره کرده که بودجههای میلیاردی صرف پروژههایی شدند که یا غیرقابل استفاده بودند یا هرگز به بهرهبرداری نرسیدند.
همچنین گفته شده است که در بیست سال همواره گزارشهای غلط و خوشبینانه بهجای واقعیتهای تلخ، برای حفظ جایگاه و افزایش بودجه ادامه یافتند.
جان ساپکو با بررسی دلایل اساسی شکست به مشکلاتی نظیر فساد گسترده در دولت افغانستان، بیانگیزه بودن نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان و توانمندی ایدئولوژیک طالبان اشاره میکند.
او در ادامه توضیح میدهد که چگونه طالبان با تجهیزات ساده اما انگیزه مذهبی، نیروهای دولتی با تجهیزات پیشرفته که از حمایت هوایی امریکا برخوردار بودند را شکست دادند.
در گزارش آمده است که پس از خروج امریکا، از سوی امریکا ۳٫۳ میلیارد دالر کمک از طریق سازمان ملل به افغانستان ارسال شده است که بخشی از آن به طالبان رسیده است.
این مقام امریکایی هشدار میدهد که نبود نظارت کافی بر این کمکها میتواند به تقویت گروههای تندرو منجر شود.