دفاع از الله به جای وطن؛ تغییر نصاب درسی مکاتب سوریه نگرانی‌‌ها را برانگیخته است

اقدام حاکمان جدید سوریه مبنی بر اسلامی‌تر کردن نصاب درسی مکاتب این کشور نگرانی‌هایی را برانگیخته است. به عنوان بخشی از تغییرات، عبارت «دفاع از الله» جایگزین «دفاع از ملت» شده و نظریه تکامل و آفرینش از مضامین درسی حذف شده‌‌اند.

اعمال این تغییرات از سوی مقام‌های حکومت انتقالی تحت رهبری احمد الشرع، رهبر گروه اسلامگرای تحریر شام در غیاب نمایندگان سایر گروه‌های قومی و مذهبی جامعه سوریه، نگرانی‌های را درباره آینده این کشور برانگیخته است.

نذیر قادری، وزیر معارف حکومت انتقالی در صفحه فیس‌بوک خود نوشت که برنامه درسی جدید برای همه گروه‌های سنی است.

بر مبنای این تغییرات، نصاب آموزشی جدید جنبه اسلامی‌تری به خود خواهد گرفت و در عین حال، هرگونه اشاره به دوران اسد را در همه موضوعات حذف کرده است.

یکی از تغییرات عمده در نصاب جدید جایگزینی مضمون «دفاع از وطن» با «دفاع از الله» است. قادری اما در بیانیه‌ای این تغییرات را کم اهمیت جلوه داد و گفت که برنامه درسی مکاتب به طور اساسی تغییری نکرده است. او گفت تا زمانی که کمیته‌های تخصصی برای بررسی و بازنگری آن تشکیل نشده است، به همان ترتیب باقی خواهد ماند.

تغییرات عمده چیست؟
سایر تغییرات پیشنهادی شامل تکامل و نظریه بیگ بنگ است که از مضمون علوم طبیعی حذف می‌شود.

در همان حال، در برنامه درسی جدید ارجاعات به خدایانی که پیش از اسلام در سوریه پرستش می‌شدند و همچنین تصاویری از مجسمه‌های آنها نیز حذف می‌شود.

در نصاب درسی جدید اهمیت ملکه زنوبیا، قهرمان بزرگ سوری که زمانی در دوران روم بر پالمیرا حکومت می‌کرد، دست کم گرفته شده است.

علاوه بر این، دوران حکومت خاندان اسد بر سوریه که بیش از نیم قرن طول کشید اساسا از برنامه درسی حذف شده است. این حذف همچنین شامل اشعار عربی از متون درسی می‌شود که در ستایش بشار اسد و پدرش حافظ اسد سروده شده‌اند.

وزیر معارف جدید سوریه در بیانیه‌ای گفت که تنها دستوراتی که او صادر کرده است مربوط به حذف محتوایی است که به گفته او از «رژیم سرنگون شده اسد» تجلیل می‌کند و جایگزینی پرچم انقلاب سوریه با پرچم حکومت قبلی در همه کتاب‌های درسی است.

قادری همچنین گفت که «اشتباهاتی» در نصاب درسی تعلیمات اسلامی اصلاح شده است.

هرچند این تغییرات مورد استقبال برخی از سوری‌ها قرار گرفته است، اما این اقدام زنگ خطر را در میان فعالان مدنی که بسیاری از آنها برای اولین‌بار پس از سال‌ها به کشورشان بازگشته‌اند، به صدا درآورده است.

فراخوان‌هایی نیز برای برپایی اعتراضات پیش از شروع دور جدید مکاتب در روز یکشنبه داده شده است.

فعالان مدنی می‌خواهند مخالفت خود را با هر گونه اقدام حکومت انتقالی برای ایجاد تغییرات در سیستم آموزشی یا هر نهاد دولتی دیگر بدون مشارکت همه بخش‌های جامعه سوریه اعلام کنند.