استاد دانشگاه در تهران: مهاجرت نخبگان افغان از ایران به زیان کشور است

استادیار دانشگاه علامه طباطبایی روز چهارشنبه در همایشی در تهران گفت پس از روی کار آمدن طالبان نخبگان زیادی از افغانستان به ایران مهاجرت کردند. ماندانا تیشه‌یار آنها را سرمایه‌های انسانی خواند و مهاجرت شان به کشورهای غربی را به زیان ایران دانست.

این استاد دانشگاه درهمایش «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالش‌ها و راهکارها»، گفت که مهاجرت افغان‌ها به ایران از دهه ۱۳۵۰ شروع شد و اکنون نسل دوم و سوم آنها در ایران حضور دارند، کسانی که به گفته او در ایران تحصیل کرده و رشد یافته‌اند.

به گزارش ایرنا، تیشه‌یار گفت که پس از روی کار آمدن طالبان در افغانستان نیز موجی از این کشور خارج شدند که «شامل افرادی تحصیل کرده مانند استادان دانشگاه، دانشجویان، پزشکان، مهندسان، حقوقدانان، اقتصاددانان جامعه شناسان، روزنامه نگاران، ادیبان و ورزشکاران اند که علاوه بر سرمایه انسانی، سرمایه مالی هم به ایران آوردند».

تیشه‌یار با اشاره به این که این افراد بعد از مدتی به علل مختلف ایران را به مقصد کشورهای غربی، امریکا و استرالیا ترک می‌کنند، گفت: «تلاشی برای ماندگاری آنها انجام نشد، مهاجرت این گروه از افغان‌ها از ایران به نفع کشور نیست و در بلند مدت به ضرر ایران تمام می‌شود.»

این استاد دانشگاه در ادامه گفت که با رفتن مهاجران افغان از ایران «نسل بعدی آنها با زبان فارسی بیگانه می‌شوند». او گفت: «مهاجران نخبه افغان می‌توانستند در حل برخی مسائل مثل قاچاق، امنیت، مبارزه با تروریسم، محیط زیست، تغییرات اقلیمی، مساله آب به ایران کمک کنند.»


استادیار دانشگاه علامه طباطبایی در عین حال به مسئله ممانعت از تحصیل زنان و دختران در افغانستان اشاره کرد که جلوگیری از آموزش زنان توسط طالبان «در آینده موجب شود فرزندان آنها به خوبی تربیت نشوند که پیامدهای آن به ایران هم می‌رسد.»

این استاد دانشگاه در تهران در حالی از عدم تلاش‌ها برای نگهداری مهاجران نخبه افغان انتقاد می‌کند که در ماه‌های گذشته جمهوری اسلامی کاراز گسترده‌ای را برای جمع‌آوری و اخراج مهاجران افغان به کشورشان به راه انداخته است.

علاوه بر این، محدودیت‌ها برای آموزش فرزندان خانواده‌های مهاجران بیشتر شده و اشتغال و حتا اسکان افغان‌ها در شمار زیاد از شهرهای ایران ممنوع شده است.

سخت‌گیری‌ها و برخورد نامناسب با مهاجران افغان از سوی ماموران انتظامی و در مواردی از سوی شهروندان ایرانی باعث شده است که کمتر خانواده‌ای به ماندن در ایران فکر کند. بسیاری افغان‌ها در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند راه کشورهای اروپایی، امریکا و استرالیا را در پیش بگیرند.