پژوهش: طالبان به دلیل تبعیض جنسیتی و ترس از افشای حقایق با زنان خبرنگار همکاری نمیکند
سازمان حمایت از خبرنگاران پژوهشی تحت عنوان "مبارزه روزنامهنگاران زن افغان: بررسی دسترسی به اطلاعات در ۲۰۲۴" منتشر کرد. این پژوهش که در آن با بیش از صد زن مصاحبه شده، نشان میدهد طالبان به دلایل مختلف از همکاری با خبرنگاران زن خودداری میکند.
پژوهش تازهای که توسط سازمان حمایت از خبرنگاران انجام شده، از طریق پرسشنامه با ۱۰۲ خبرنگار زن افغان که ۸۰ درصد آنها در افغانستان حضور دارند، صورت گرفته است.
براساس این پژوهش، ۳۷ درصد از مصاحبهشوندگان اعلام کردند که طالبان به دلیل تبعیض جنسیتی از ارائه اطلاعات به زنان خودداری میکند. ۳۳ درصد از مصاحبهشوندگان نیز اظهار داشتند که این گروه به دلیل ترس از افشای حقایق، اطلاعات را به خبرنگاران زن ارائه نمیدهد.
۵۸ درصد از خبرنگاران زن که با محدودیت دسترسی به خبر مواجه شدند، گفتهاند که هیچ مرجع دیگری برای دریافت معلومات نداشتند و ۳۰ درصد دیگر کوشش کردند تا معلومات را از سازمانهای حامی رسانهها به دست بیاورند.
در این پژوهش همچنین آمده است که ۵۸ درصد از پاسخدهندگان فعالیت سازمانهای حمایتکننده رسانهها را مفید نمیدانند.
طبق پژوهش، منابع اطلاعاتی زنان خبرنگار شامل منابع طالبان و غیر طالبان است. پژوهش نشان میدهد که ۴۰ درصد از زنان اطلاعات خود را از منابع غیر طالبان به دست میآورند و هفت درصد دیگر به منابع طالبان وابسته هستند.
۳۸ درصد از پاسخدهندگان این پژوهش، سازمانهای امنیتی را به عنوان نهادهای غیرهمکار معرفی کردهاند. همچنین، ۱۵ درصد از پاسخدهندگان دفتر صدرات طالبان، هشت درصد موسسات آموزشی و هفت درصد تحلیلگران حامی طالبان را به عنوان نهادهای غیرهمکار ذکر کردهاند.
۴۵ درصد از پاسخدهندگان گفتهاند که فعالیت خبرنگاری آنها ۹۰ درصد تحت تأثیر محدودیتهای دسترسی به اطلاعات قرار دارد.
سازمان حمایت از خبرنگاران با تأکید بر اهمیت حمایت از روزنامهنگاران نوشت: «نیاز به حمایت و دفاع از آزادی بیان در افغانستان بیش از هر زمان دیگری ضروری است، بهویژه برای زنان خبرنگار.»