۲۰۲۴؛ «مرگبارترین سال» برای نیروهای امنیتی پاکستان در یک دهه اخیر

روزنامه پاکستانی دان در گزارشی سال ۲۰۲۴ را مرگبارترین سال برای نیروهای امنیتی پاکستان در یک دهه اخیر توصیف کرد. طبق گزارش، در سال گذشته دست‌کم ۶۸۵ نیروی پاکستانی در ۴۴۴ حمله شبه‌نظامیان کشته شده‌اند.

تلفات ثبت‌شده در سال جاری به بالاترین حد طی ۹ سال گذشته رسید.

به گزارش روزنامه دان، مجموع تلفات غیرنظامیان و نیروهای امنیتی پاکستان به ۱۶۱۲ رسیده است. این رقم بیش از ۶۳ درصد از کل تلفات ثبت‌شده در سال جاری را تشکیل می‌دهد. بربنیاد گزارش‌ها، در این سال، حداقل ۹۳۴ شبه‌نظامی نیز کشته‌ شده است.

روابط عمومی ارتش پاکستان گفته است که در جریان سال بیشتر از ۵۹ هزار و ۷۷۵ عملیات انجام داده که در نتیجه آن ۹۲۵ شبه‌نظامی کشته شده است. در این عملیات‌ها، ۳۸۳ سرباز و افسر ارتش پاکستان نیز کشته شده‌اند.

تعداد کل تلفات ثبت‌شده در سال جاری به بالاترین میزان طی ۹ سال گذشته رسیده است. این رقم ۶۶ درصد بیشتر از سال ۲۰۲۳ بوده است.

به طور میانگین، در پاکستان تقریباً هفت نفر در هر روز در جان خود را از دست دادند و ماه نوامبر مرگبارترین ماه سال در مقایسه با سایر ماه‌ها بوده است.

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی در گزارشی نوشت که خشونت‌ها متمرکز به خیبر پختونخوا و بلوچستان بوده است. ۱۶۱۶ نفر در خیبرپختونخوا و ۷۸۲ در بلوچستان کشته شده‌اند.

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی پاکستان در گزارشی گفته است که در نتیجه خشونت‌ها در پاکستان در سال ۲۰۲۴ حداقل ۲۵۴۶ نفر کشته و ۲۲۶۷ تن مجروح شده‌اند. این رقم شامل غیرنظامیان٬ نیروهای امنیتی و شبه‌نظامیان است. به این ترتیب، سال گذشته خونین‌ترین سال برای این کشور بوده است. در مقایسه با سال ۲۰۲۳ این آمار نشان‌دهنده افزایش بیش از ۶۶ درصدی خشونت‌ها است.

طبق گزارش، خیبر پختونخوا و بلوچستان ۹۴ درصد از کل تلفات و ۸۹ درصد از کل حوادث در سراسر پاکستان را به خود اختصاص داده‌اند.

بر اساس این گزارش، «داده‌های جمع‌آوری‌شده طی ۱۰ سال گذشته نشان‌دهنده یک روند کاهشی شدید از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ است که در آن تعداد تلفات هر سال حدود ۳۳ درصد به‌طور متوسط کاهش می‌یافت. این روند کاهشی ۶ ساله و امیدوارکننده در چشم‌انداز امنیتی پاکستان، از سال ۲۰۲۱ با افزایش خشونت مواجه شد.»

مرکز تحقیقات و مطالعات امنیتی نوشت که «خشونت در کشور به‌طور مداوم با ۳۸ درصد افزایش در سال ۲۰۲۱، ۱۵ درصد در سال ۲۰۲۲، ۵۶ درصد در سال ۲۰۲۳ و ۶۶ درصد در سال ۲۰۲۴ (به‌طور متوسط حدود ۴۴ درصد افزایش سالانه از سال ۲۰۲۱) رشد کرده است.»

برخی مقام‌های پاکستانی افزایش خشونت‌ها را به تحولات سیاسی در افغانستان به ویژه بازگشت طالبان مرتبط دانسته‌اند.

بیشترین تعداد تلفات در مناطق تازه ادغام‌شده خیبر پختونخوا که در مرز افغانستان قرار دارند مانند کرم، وزیرستان شمالی، خیبر و همچنین در مناطقی مانند دیره اسماعیل‌خان، بنو و لکی مروت ثبت شده است.

علاوه بر این، تعداد تلفات در مناطق ناآرام بلوچستان در سال ۲۰۲۴ تقریباً برابر با مجموع تلفات سه سال گذشته (۲۰۲۱-۲۰۲۳) بوده است.