گزارش سالانه مرکز خبرنگاران؛ طالبان در ۲۰۲۴ سرکوب رسانه‌ها را با شدت بیشتر ادامه داد

مرکز خبرنگاران افغانستان با انتشار گزارش سالانه خود نوشت که طالبان در سال ۲۰۲۴ روند سرکوب رسانه‌ها را با گستردگی بیشتری ادامه داده است. این مرکز امسال ۱۸۱ رویداد نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران توسط طالبان را ثبت کرده که ۱۳۰ مورد آن تهدید و ۵۱ مورد آن بازداشت خبرنگاران بوده است.

مرکز خبرنگاران گفته سیاست طالبان در قبال رسانه‌ها مهبم است و میان این گروه در برخورد با رسانه‌ها دو دستگی وجود دارد. به گفته این مرکز، وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان به حاشیه رفته اما وزارت امر به معروف و استخبارات طالبان به اعمال محدودیت علیه رسانه‌ها با شدت بیشتری ادامه داده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید شماری از سخنگویان و وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان بر اجرایی شدن قانون رسانه‌های همگانی حکومت پیشین تاکید داشته‌اند اما برخی از مقامات طالبان به قانون رسانه‌های همگانی پایبند نبوده‌‌اند.

در گزارش این مرکز از وضعیت رسانه‌ها در افغانستان آمده است که «هسته سخت قدرت با نگرش به شدت محافظه‌کار سنتی و مذهبی» در سال ۲۰۲۴ روند صدور دستورهای محدود کننده رسانه‌ها را شدت بخشیده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان تصریح می‌کند که توشیح قانون امر به معروف طالبان در سال ۲۰۲۴ به محتسبان این گروهه اجازه داد تا بر کار رسانه‌ها و خبرنگاران نظارت کرده و به خواست خود و همکاری استخبارات علیه رسانه‌ها اقدام کنند. این مرکز نوشت امر به معروف طالبان در حالی بر کار رسانه‌ها نظارت می‌کند که وزارت فرهنگ این گروه از فعال‌سازی دوباره کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخطی‌های رسانه‌ای خبر داده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش سالانه خود همچنان اذعان کرده است که منع پخش تصاویر «زنده‌جان» در قانون امر به معروف طالبان، «سرکوب آزادی رسانه‌ها» از سوی این گروه را در سال ۲۰۲۴ وارد مرحله «تازه‌ و پیچیده‌ای» کرد.

بر اساس این گزارش، مرکز خبرنگاران در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۱۸۱ رویداد نقض حقوق رسانه‌ها و خبرنگاران از سوی طالبان را ثبت کرده است. این سازمان گزارش داد که از این میان ۱۳۰ مورد مربوط به تهدید و ۵۱ مورد بازداشت خبرنگاران است.

این مرکز اضافه کرده است که در پی اقدامات طالبان در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۱۸ رسانه بسته شدند که از آن میان ۱۴ رسانه تاکنون اجازه بازگشایی را پیدا نکرده‌اند.

پیش از این سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد که طالبان سرکوب رسانه‌ها و آزار و شکنجه خبرنگاران را افزایش داده است. این سازمان نوشت طالبان در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۱۲ رسانه دولتی و خصوصی را بسته است. گزارشگران بدون مرز بستن رسانه‌ها از سوی طالبان را غیرقابل قبول خوانده و خواستار آزادی فوری خبرنگاران از زندان‌های این گروه شد.