خانه آزادی بیان تلاش طالبان برای تبدیل تلویزیون ملی به «رادیو شریعت» را محکوم کرد
خانه آزادی بیان تلاش طالبان برای تغییر ماهیت تلویزیون ملی و تبدیل آن به «رادیو شریعت» را به شدت محکوم کرد. این نهاد حامی رسانهها در بیانیهای، از نهادهای داخلی و بینالمللی خواست تا در برابر اقدامات طالبان ایستادگی کنند.
خانه آزادی بیان، روز چهارشنبه با انتشار بیانیهای اعلام کرد که طالبان قصد دارد تلویزیون ملی افغانستان را در مرکز و ولایات به ایستگاههای رادیویی تبدیل کنند. خانه آزادی بیان گفت که کارمندان تلویزیون ملی افغانستان این موضوع را تایید کردهاند.
این در حالی است که تلویزیون ملی تحت کنترل طالبان، اخیراً پروژه نصب فرستندههای رادیویی برای رادیو ملی و رادیو صدای شریعت را به داوطلبی گذاشته است. این پروژه شامل نصب فرستندههای موج کوتاه در مرکز کابل و ولایات است.
منابع افغانستان اینترنشنال نیز تأیید کردهاند که طالبان در حال تقویت برنامههای رادیویی خود بوده و در تلاش است تلویزیون ملی را در سطح کشور به ایستگاههای رادیویی تبدیل کند.
خانه آزادی بیان تاکید کرد که تلویزیون ملی، به عنوان یک نهاد تاریخی از سال ۱۳۵۶ تاکنون، نقش مهمی در بازتاب سیاستهای دولتی، تنوع فرهنگی افغانستان و تحولات سیاسی و اجتماعی کشور ایفا کرده است.
این نهاد از سازمانهای حقوق بشری و حامی رسانهها خواست که «از رسانهها و خبرنگاران افغانستان حمایت کرده و برای جلوگیری از سرکوب بیشتر آزادی بیان در کشور اقدام کنند.»
طالبان در شرایطی قرارداد نصب فرستندههای رادیو صدای شریعت را به داوطلبی گذاشتهاند که اخیراً نشرات تصویری در شماری از رسانههای محلی در ولایتهای قندهار، هلمند، ارزگان، زابل و تخار ممنوع شده است.
پیشتر برخی از کارمندان تلویزیون ملی به افغانستان اینترنشنال گفته بودند که قاری یوسف احمدی، رئیس تلویزیون دولتی طالبان، در نشستی اظهار داشت که ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، دستور مسدود کردن نشرات تصویری تلویزیون ملی را صادر کرده است.
احمدی در این نشست گفت که فشار زیادی از سوی رهبر طالبان برای توقف نشرات رسانههای تصویری وجود دارد و این اقدام باید از تلویزیون ملی کابل آغاز شود. وی افزود که پس از توقف نشرات تصویری، تلویزیون ملی به «رادیو صدای شریعت» تبدیل خواهد شد.
بر اساس قانون امر به معروف و نهی از منکر، پخش تصاویر موجودات زنده یا «ذیروح» ممنوع شده است. طالبان به تدریج این قانون را در رسانهها اعمال میکنند.
رادیو تلویزیون ملی افغانستان نشرات خود را برای اولینبار بهگونه صوتی زیر نام رادیو کابل در سال ۱۳۰۴ خورشیدی آغاز کرد. پس از آن زیر نام رادیو ملی افغانستان به نشراتش ادامه داد و در ۲۸ جدی سال ۱۳۵۷ خورشیدی نشرات خود را بهگونه تصویری آغاز کرد.