«این چیزی است که من گذاشتم»؛ چگونه طالبان در پاکسازی بمبهای دستساز خودشان کمک میکنند
یک موسسه ماین پاکی گفته جنگجویان طالبان به پاکسازی بمبهایی که در طول جنگ علیه نیروهای افغان و بینالمللی در افغانستان کار گذاشتهاند، کمک میکنند. به گفته مسئول هلو تراست، با بهبود نسبی امنیت سرعت کار ماینزدایی در افغانستان افزایش یافته است.
یکی از مسئولان "هلو تراست" به روزنامه بلفاست تلگراف گفته است که هنگام بررسی یک بمب کنار جادهای در نزدیکی قندهار، یکی محافظان کاروان آنها، به طور غیرمنتظرهای گفته است: "این همان چیزی است که من کار گذاشتم."
این محافظ که یک جنگجوی سابق طالبان است، در ادامه به زمینی اشاره کرد که در آن بمبهای دست ساز دیگری کار گذاشته بود.
علاوه بر این اتفاق در سال ۲۰۲۱، برخی از افغانهایی که جنگجویان سابق هستند، به طور منظم اطلاعاتی را به هلو تراست ارائه میدهند که به این موسسه در یافتن میدانهای ماین کمک میکند.
در کنار جنگجویان طالبان، برخی افراد این گروه که در ساخت بمب دست داشتند نیز به طور مستقیم با هلو تراست در پیدا کردن محل جاسازی بمبها کمک میکنند.
در طول دو دهه جنگ علیه نیروهای بینالمللی و دولت سابق افغانستان، جنگجویان طالبان اغلب بمبهای دست ساز را در اطراف جادهها قرار میدادند تا موترها و پرسنل امنیتی افغان و بینالمللی را هدف قرار دهند.
پس از تسلط طالبان بر افغانستان، وضعیت امنیتی به صورت نسبی بهبود یافته است، اما طالبان به عنوان سرکوبگرترین رژیم در جهان برای حقوق زنان شناخته میشود.
این موسسه خیریه میگوید که مطابق با ارزش های خود عمل میکند و زنان بخشی از کارکنان تیمهای چند قومیتی این نهاد را تشکیل میدهند.
هلو تراست گفته است هرچند پاکسازی ماین را با مجوز طالبان انجام می دهد، اما مقامهای این گروه به ۲۵۰۰ کارمند آن تعیین تکلیف نمیکنند.
هلو تراست از سال ۱۹۸۸ در افغانستان فعالیت میکند و بیش از ۸۰۰ هزار ماین زمینی را در این مدت نابود کرده است.
این موسسه خیریه اسکاتلندی در ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت افغانستان فعالیت میکند. به گفته این نهاد، از آنجایی که جنگ متوقف شده است، میتواند در مناطق بیشتری از افغانستان فعالیت کند.
در اوایل سال جاری، تخمین زده شد که هر ماه حدود ۶۰ کودک در اثر ماین یا مواد منفجره باقی مانده از دههها جنگ در افغانستان کشته یا زخمی میشوند.