پاکستان روند جمعآوری اسلحه را در ولسوالی کرم خیبرپختونخوا راهاندازی میکند
مقامات ایالتی در شمالغربی پاکستان از برنامهای برای جمعآوری سلاحهای سنگین در منطقه کرم بهمنظور جلوگیری از درگیریهای فرقهای خبر دادند. برخی از گزارشها نشان میدهد که قبایل در این منطقه، اعلام کردهاند که سلاحهای خود را تحویل نخواهند داد.
محسن نقوی، وزیر داخله پاکستان با علیامین گنداپور، وزیر ارشد ایالت قبایلی خیبرپختونخوا در یک بیانیه مشترک تصمیم جمعآوری سلاحهای سنگین از این منطقه را اعلام کردند.
در این بیانیه آمده است که نیروهای شبهنظامی پاکستان و پولیس برای تأمین امنیت در منطقه کرم وارد عمل خواهند شد و امنیت مسیرهای رفتوآمد نیز حفظ خواهد شد.
محمدعلی سیف، سخنگوی دولت ایالت خیبرپختونخوا، اعلام کرد که مقامات تصمیم گرفتهاند سنگرهای شخصی و نقاط دیدهبانی که در درگیریها توسط هر دو طرف استفاده میشوند را تخریب کنند و سلاحهای سنگین قبایل منطقه کرم را برای توقف درگیریها جمعآوری کنند.
بر اساس این تصمیم دولت پاکستان، طرفهای سنی و شیعه در منطقه کرم موظفاند طی ۱۵ روز سلاحهای خود را به دولت تحویل دهند. در صورت تخطی، دولت عملیات و مداخله برای جمعآوری سلاحها را آغاز خواهد کرد.
همزمان، شماری از منتقدان این تصمیم دولت پاکستان را عاملی برای وخامت اوضاع امنیتی منطقه کرم و تضعیف تلاشهای جاری برای برقراری آتشبس و مصالحه دانستهاند.
موج جدیدی از درگیریها میان مسلمانان سنی و شیعه در کرم ماه گذشته آغاز شد و بحران انسانی شدیدی را به همراه داشت. گزارشهایی از قحطی، کمبود دارو و نبود آکسیجن پس از مسدود شدن جاده اصلی که شهر مرکزی پاراچنار در کرم را به پیشاور، متصل میکند، منتشر شده است.
با این حال، قبایل محلی از تحویل سلاحهای خود امتناع کردهاند و نگرانیهایی در مورد امنیت خود مطرح کردهاند.
جلال حسین بنگش، یکی از رهبران قبایل محلی میگوید آنها هرگز از اسلحه در برابر دولت استفاده نکرده، بلکه برای محافظت از خودشان به آن نیاز دارند.
ذاکر حسین، یکی دیگر از بزرگان قبایل، هشدار داد که خلع سلاح باعث میشود جامعه شیعه در برابر حملات آسیبپذیر شود. او گفت: «دولت واقعیتهای میدانی در کرم را نادیده میگیرد.»
او همچنین تذکر داد که «ما در داروخانهها دارو نداریم و مواد غذایی در بازارها یافت نمیشود. قبلاً زمانی که جاده بسته میشد، از افغانستان استفاده میکردیم، اما اکنون مرز افغانستان نیز پس از تصرف طالبان بر کشور برای ما بسته شده است.»
مهدی حسین، پزشک بیمارستان مرکزی در پاراچنار، به رویترز گفت که بیش از ۸۰ نفر، از جمله کودکان، در هفتههای اخیر به دلیل کمبود دارو جان خود را از دست دادهاند.
منطقه قبیلهای کرم با جمعیتی حدود ۶۰۰ هزار نفر، در نزدیکی مرز افغانستان، جایی که مقامات فدرال و ایالتی بهطور سنتی کنترول محدودی داشتهاند، دههها کانون تنشهای فرقهای بوده است.