جزئیات تازه نشست طالبان و جامعه مدنی در اسلو؛ «میان طالبان، مردم و جهان اعتمادسازی شود»
اسلو فورم در گزارش سالانهاش فشرده مذاکرات مقامهای طالبان با نمایندگان جامعه مدنی و کشورها در ناروی را منتشر کرد. طبق گزارش، در این نشست که در ۱۲ جون امسال برگزار شد، حاضران بر اعتمادسازی میان طالبان، مردم افغانستان و جامعه جهانی تاکید کردند.
در این گزارش آمده که حدود سه سال پس از بازگشت طالبان به قدرت، افغانستان به امنیتی باثباتتر رسیده اما فضای گفتوگوهای سیاسی و اجتماعی همچنان محدود باقی مانده است.
یکی از شرکتکنندگان نشست اسلو گفته: «تعهداتی نسبت به سایر کشورها و شهروندان افغانستان وجود دارد که باید بهعنوان بخشی از تعامل [با طالبان] به آنها رسیدگی شود.»
در گزارش اسلو فورم، چند نقل قول از شرکتکنندگان این نشست آمده اما این نقل قولها به هیچ فردی مشخصی ارجاغ داده نشدهاند.
طبق گزارش، در این نشست، رینا امیری، نماینده ویژه امریکا برای افغانستان، اندرو مکوبری، نماینده ویژه بریتانیا برای افغانستان، توماس نیکلاسون، نماینده ویژه اتحادیه اروپا، اسکات اسمیت، رئیس بخش سیاسی یوناما، تام وست، نماینده وقت امریکا برای افغانستان و یو شیائو یونگ، نماینده چین برای افغانستان حضور داشتند.
به نمایندگی از افغانستان نیز، فاطمه گیلانی، رئیس پیشین جمعیت هلال احمر افغانستان، خوشحال روحی، رئیس کارزار ملی آموزش دختران افغان و اتحاد افغانها برای صلح و توسعه، و محمد اشرف ذکی، فعال سیاسی در نشست اسلو شرکت کرده بودند.
برپایه فهرست شرکتکنندگان نشست اسلو، عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، شمسالدین منصور، مشاور وزارت داخله طالبان، لطفالله سلطانی، از وزارت دفاع طالبان و حیاتالله سلطانی، مترجم از وزارت خارجه طالبان حضور یافته بودند.
در گزارش اسلو فورم آمده که اعضای نشست بر اتخاذ رویکردی «واقعبینانه و خوشبینانه» نسبت به چالشهای عمده افغانستان، از جمله مبارزه با تروریسم، تجارت و جمعآوری مالیات، تغییرات اقلیمی، مقابله با مواد مخدر و مهاجرت تأکید کردند.
طبق گزارش، شرکتکنندگان اعتمادسازی و یافتن نقاط مشترک میان جامعه بینالمللی، مردم افغانستان و طالبان را امری ضرروی برای پیشرفت عنوان کردند.
با این حال، یکی از شرکتکنندگان با انتقاد از رویکرد حکومتداری طالبان، بر تامین حقوق اساسی زنان و دختران تاکید کرد. او گفت: «این مسئله کلید حل سایر مشکلات است و درهای حل مسائل دیگر را باز خواهد کرد.»
طبق گزارش، شرکتکنندگان موضوع حقوق زنان و دختران را «نقطه اصلی اختلاف» خواندند که از آن به عنوان موضوع همکاریها استفاده شود.
اسلو فورم گفته است که حاضران در نشست، همچنین بر «تعامل سازنده» با حکومت طالبان تاکید کردند.
اسلو فورم و حکومت ناروی بارها به خاطر دعوت از طالبان به نشستهایشان مورد انتقاد قرار گرفته و به پشتیبانی از این گروه متهم شدهاند.