ریچارد بنت: آزار جنسیتی توسط طالبان در افغانستان غیرانسانی است
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل، میگوید که به چالش کشیدن حکومت سرکوبگر طالبان و پاسخگو کردن این گروه، مسئولیت جمعی جهانیان است. بنت افزود که «آزار جنسیتی» و یا «آپارتاید جنسیتی» حاکم در افغانستان، غیرانسانی است.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان روز چهارشنبه در مصاحبه با «Education Cannot Wait» گفت که حذف نظاممند زنان از زندگی، عواقب جبرانناپذیر برای جامعه افغانستان دارد.
طالبان طی سه سال و اندی به تدریج زنان و دختران را از عرصه عمومی حذف کرده است. ملاهبتالله رهبر طالبان، بیشتر از هفتاد فرمان و دستورالعمل محدودکننده علیه زنان صادر کرده است. این فرمانها، از حجاب تا آموزش، سفر، صدا، تصویر و کار زنان را در بر میگیرد. در آخرین مورد، دختران از آموزش و تحصیل در انستیتوتهای پزشکی نیز منع شدند.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد تاکید کرد که به چالشکشیدن این سیستم وحشتناک و پاسخگوکردن طالبان، مسوولیت جمعی جامعه جهانی است.
ریچارد بنت در بخشی از مصاحبه به تاثیرات منع آموزش دختران پرداخت. او گفت که اقدامات طالبان دختران را به چهاردیواری خانهها محصور کرده و به افسردگی کشانده است. به گفته او، در نتیجه سیستم سرکوب طالبان، تمایل به خودکشی افزایش یافته و جامعه متلاشی شده است.
او از پیامدهای بلندمدت ممنوعیت آموزش دختران هشدار داد و گفت که نتیجه حذف زنان از عرصه عمومی، «افزایش فقر، تشدید نابرابری جنسیتی، افزایش خشونتهای جنسیتی و ازدواج کودکان، کار اجباری کودکان و دیگر انواع بهرهکشی است.»
او برخورد طالبان با زنان را خلاف کرامت انسانی و بهشدت تبعیضآمیز خواند و گفت که اقدمات سازمانیافته طالبان بر ضد زنان، از طریق فرمانها، احکام و اعمال سیاستها تحمیل و بهطور سختگیرانه اجرا میشود.
گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد ابراز داشت: «این محرومیتها، بهطور جمعی، آنقدر شدید و گستردهاند که من نتیجه گرفتهام ممکن است به جنایات علیه بشریت، بهویژه جنایت آزار جنسیتی، منجر شوند.»
او با اشاره به گفتوگوهایش با زنان و دختران افغان گفت که آنان تاکید دارند که اصطلاح آپارتاید جنسیتی دقیقترین توصیف بر وضعیت حاکم در افغانستان است و به بهترین وجه ماهیت ایدیولوژیک و سازمانیافته تبعیض و سرکوب طالبان را علیه زنان و دختران نشان میدهد.
او از جنبشهای زنان که در راستای به رسمیتشناسی آپارتاید جنسیتی تلاش دارند، حمایت کرد و بر پشتیبانی از برنامههای آموزشی برای زنان تاکید ورزید.
گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد بیان کرد که برای جلوگیری از سرکوب رو به افزایش طالبان، زمان عمل فرا رسیده است. او خاطر نشان کرد که «نمیتوانیم اجازه دهیم رویاها و ظرفیت میلیونها دختر افغان خاموش شود.»