روز جهانی مهاجرت؛ امسال بیش از یک میلیون مهاجر از ایران و پاکستان به افغانستان بازگشتهاند
سازمان بینالمللی مهاجرت اعلام کرد در سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از ۱.۲ میلیون مهاجر افغان از پاکستان و ایران به افغانستان بازگشتهاند. بیش از ۱.۱ میلیون نفر از ایران، ۸۰ هزار و ۵۰۰ نفر از پاکستان و ۱۰۰ هزار نفر از طریق میدان هوایی وارد کشور شدهاند.
سازمان بینالمللی مهاجرت روز چهارشنبه، ۲۸ قوس به مناسبت روز جهانی مهاجرت با نشر گزارشی نوشت که در سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از ۱.۱ میلیون افغان بدون مدرک از ایران به افغانستان بازگشتهاند که ۶۶ درصد آن به طور اجباری اخراج شدهاند. این سازمان گفته بسیاری از آنها با منابع مالی و مادی اندک به مرز افغانستان رسیدند و به مناطقی از کشور رفتند که با شرایط اقتصادی چالش برانگیز و بیکاری بالا دست و پنجه نرم میکند.
این سازمان در گزارش خود به آمار مهاجرانی که افغانستان را در جریان امسال ترک کردهاند هیچ اشارهای نکرده است.
سازمان بینالمللی مهاجرت در ماه اسد امسال علام کرد که از سال ۲۰۲۰ میلادی تا ۲۰۲۴ نزدیک به ۸ میلیون شهروند افغانستان سرزمین خود را ترک کردهاند. این سازمان میگوید از این میان یک میلیون افغان به کشورهای اروپایی پناه برده و ۸۵ درصد به کشورهای همسایه رفتهاند.
افغانستان علاوه بر مسائل سیاسی و اقتصادی، با اثرات مخرب تغییرات اقلیمی دست و پنجه نرم میکند. سازمان ملل گفته در واقع، تغییرات اقلیمی جایگزین درگیری به عنوان محرک اصلی آوارگی شده است.
سیلابهای ناگهانی در ماه اسد سال جاری پنج ولایت در مناطق شرقی و مرکزی افغانستان را درنوردید. خانههای هزاران خانواده آسیب دید، صدها نفر جان خود را از دست دادند و تخریب زمینهای کشاورزی منجر به افزایش ناامنی غذایی در میان جمعیتهای آسیب دیده شد.
به گفته تیمهای بشردوستانه سازمان بینالمللی مهاجرت، چهار زمین لرزه ۶.۳ ریشتری سال گذشته در ولایت هرات بیش از نیم میلیون نفر را تحت تأثیر قرار داد. یک گزارش اخیر سازمان بین المللی مهاجرت تقریبا ۲۴۰ خانوار را که از فاجعه سال گذشته در هرات آسیب دیده بودند، مورد بررسی قرار داد و نشان داد که بیش از ۸۰ درصد آنها هنوز به تشناب، فضای زندگی مناسب و آب آشامیدنی پاک دسترسی ندارند.
سازمان ملل گفته در سراسر افغانستان، جوامع برای غلبه بر بلایا، بیثباتی اقتصادی و اثرات ماندگار درگیریهای چند دهه، میلیونها نفر تصمیم دشواری برای ترک خانه گرفتهاند و در داخل و خارج از افغانستان در جستجوی فرصتهای اقتصادی بهتر، ثبات و امنیتت مهاجرت کردند.
به گفته این سازمان پس از تسلط طالبان در ۲۰۲۱، مردم افغانستان با ناامنی سیاسی و اقتصادی مداوم همراه با کاهش آزادی، به ویژه برای زنان، مواجه شدهاند. به گفته بانک جهانی، تقریبا نیمی از افغانها در فقر زندگی میکنند و زنان به طور نامتناسبی تحت تأثیر قرار میگیرند. میلیونها خانواده برای زنده ماندن به حوالهها یا کمکهای بشردوستانه متکی هستند.