اختلافات میان طالبان؛ مایکل سمپل می‌گوید احتمال دارد سران طالبان به انتقام‌گیری ادامه دهند

مایکل سمپل، دیپلومات سابق اتحادیه اروپا در افغانستان گفت اختلاف میان رهبران طالبان به‌خصوص در مورد تعامل با جهان «کاملاً جدی» است. او گفت در صورت جدی‌تر شدن اختلاف‌ها احتمالا مقام‌های طالبان پنهانی از یک دیگر انتقام بگیرند.

معاون سابق نمایندگی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه به دویچه وله گفت که این نگرانی‌ها «جدی است، جدی‌تر می‌شود و هیچکدام آن‌ها نیز تاکنون حل نشده است».

این دیپلومات پیشین اتحادیه اروپا گفت که بسیاری از طالبان از رده‌‌های رهبری این گروه گرفته تا افراد رده پایین آن از تصمیم‌های که تا هنوز گرفته شده است، نگرانند.

او گفت که افراد ناراضی در میان طالبان به این فکر اند که با چنین تصمیم‌هایی، آینده حکومت آن‌ها چه خواهد شد.

مایکل سمپل افزود: «این احتمال وجود دارد که ترورها باز هم صورت گیرد. این نیز ممکن است که برخی از مردم (رهبران طالبان) گوشه‌نشین شوند.»

سمپل که در سال ۲۰۰۷ به‌دلیل دیدارش با اعضای طالبان توسط حکومت وقت از افغانستان اخراج شد، به تماس‌ها بین طالبان ناراضی با مخالفان سیاسی این گروه اشاره کرد.

او گفت که «تعدادی از طالبان ناراضی» با مخالفان سیاسی این گروه در تماس اند که اگر ممکن باشد «به طرف یک حکومت اسلامی افغانستان شمول بروند. زیرا در وضعیت فعلی که همه اختیارات در دست امیر است، تغییر سیاسی ممکن نیست.»

این دیپلومات پیشین افزود که در صورت جدی‌تر شدن اختلاف‌ها میان رهبران طالبان احتمال می‌رود مقام‌های این گروه «پنهانی به انتقام‌گیری از همدیگر» ادامه دهند و هیچ کس مسئولیت حملات را به دوش نگیرد.

او گفت: «داعش در افغانستان یک شفر است و هر کسی که حمله یا عملیاتی را انجام دهد، بهترین راه این است که بگوید کار داعش بود.»

در ماه‌های اخیر گزارش‌ها از بروز اختلافات میان مقام‌های طالبان به‌خصوص گروه حقانی با حلقه رهبری این گروه در قندهار بیشتر شده است.

منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که در نشست اخیر مقام‌های ارشد طالبان با ملا هبت‌الله آخندزاده در قندهار، خلیل‌الرحمن حقانی، وزیر کشته شده مهاجرین طالبان و سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله این گروه با تصمیم‌های اخیر هبت‌الله به خصوص فرمان او در مورد بستن انستیتوت‌های طبی به روی دختران مخالفت کرده‌اند.

خلیل حقانی حدود دو هفته پیش در حمله انتحاری که داعش مسئولیت آن را گرفت، در محوطه وزارت مهاجرین کشته شد.

اذعان مقام طالبان به اختلافات

معاون سابق نمایندگی اتحادیه اروپا به تاریخچه اختلافات میان رهبران طالبان اشاره کرده که در مواردی منجر به «استفاده از زور» شده است.

او از ملا عبدالمنان نیازی و ملا محمد رسول از فرماندهان طالبان از این گروه یاد کرد که پیش از ورود طالبان به کابل به دلیل اختلاف با رهبری این گروه انشعاب کردند.

عبدالحق حماد، رئیس نهاد ناظر بر رسانه‌های وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در گفت‌وگو با دویچه وله اذعان کرده که اختلاف میان رهبران طالبان بر سر مسائل جزئی از جمله بر سر تطبیق قانون وجود دارد. با این حال او گفت که هیچ گونه اختلافی «در اصول و اساسات نظام» میان رهبران این گروه وجود ندارد. او افزود که اختلافات میان رهبران طالبان در حدی نیست که منجر به منازعه «یا قتل یک فرد» ‌شود.

حماد گفت: «در نظام امارت اسلامی اطاعت از امیر واجب است و کسی که با امیر مخالفت کند، متمرد شمرده می‌شود.»

مایکل سمپل در گفت‌وگو با تایید اظهارات این مقام وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان گفته که در نظام این گروه هیچ گونه مخالفت با «امیر» یا رهبر این گروه پذیرفته نمی‌شود و همین واقعیت که کدام مکانیسم یا شورایی وجود ندارد تا قناعت همه را حاصل کند و حرف نهایی را ملا هبت‌الله می‌زند، منجر به نگرانی شده است.

سمپل در این برنامه گفت: «در حاکمیت طالبان همه تصامیم به یک شخص یعنی ملا هبت‌الله آخندزاده سپرده می‌شود. مطالعات ما نشان می‌دهد که اکثر طالبان هم در رهبری و هم در صفوف این گروه از تمصیم‌هایی که تاهنوز گرفته شده‌، نگرانند.»

طالبان بارها به اظهارات در مورد اختلاف در میان این گروه واکنش نشان داده است. انس حقانی که کاکایش در حمله انتحاری داعش کشته شد، روز چهارشنبه در مصاحبه با شبکه شمشاد گفت که تا هنوز نشانه اختلاف در میان طالبان دیده نشده است.

او گفت اگر در میان طالبان اختلافی وجود می‌داشت تا اکنون مواردی از آن آشکار می‌شد.