پارلمان روسیه با تصویب قانونی راه را برای شناسایی طالبان هموار کرد
پارلمان روسیه با تصویب قانونی که اجازه میدهد ممنوعیت "گروههایی تروریستی" در این کشور موقتا تعلیق شود، راه را برای عادی سازی روابط با طالبان هموار کرد. اگر این قانون به تایید پوتین برسد، روسیه اولین عضو شورای امنیت خواهد بود که طالبان را از فهرست گروههای تروریستی خارج میکند.
حرکت تازه پارلمان روسیه برای طالبان که بهشدت چشمانتظار شناسایی از سوی جامعه بینالمللی است، یک خبر خوش است.
در حال حاضر هیچ کشوری در جهان حکومت طالبان را که در آگست ۲۰۲۱ وارد کابل شدند، بهرسمیت نشناخته است. اما روسیه به تدریج با این گروه که ولادیمیر پوتین در ماه جولای آن را متحد مسکو در مبارزه با تروریسم خواند، روابط برقرار کرده است.
مجلس نمایندگان روسیه یا دوما، روز سهشنبه ۲۰ قوس پیشنویس این قانون را تصویب کرده بود. پیشنویس این قانون یک روز پس از سفر سرگئی شایگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه به کابل در ۵ قوس، از سوی برخی نمایندگان دومای روسیه ارائه شد که طبق آن نام طالبان میتواند «به طور موقت» از فهرست گروههای تروریستی روسیه خارج شود.
طبق قانون جدید، کرملین میتواند بهطور موقت ممنوعیت گروهای تروریستی را تعلیق کند. این اقدام همچنین میتواند عادی سازی روابط روسیه با حاکمان جدید سوریه را نیز هموار کند.
رمضان قدیروف، رهبر چچن روسیه، روز دوشنبه خواستار حذف گروه تحریر شام سوریه از فهرست گروههای تروریستی ممنوع روسیه شد. این گروه اسلامگرا به رهبری ابومحمد جولانی در راس گروههای شورشی با راهاندازی حملات گسترده علیه نیروهای دولتی سوریه در این ماه، به حاکمیت بیش از نیم قرن خاندان اسد بر سوریه پایان داد.
قوانین قبلی روسیه امکان تعلیق موقت فعالیت سازمانهای ممنوعه را پیشبینی نکرده بود.
خبرگزاری اینترفاکس پیشتر درباره پیشنویس قانونی که امروز به تصویب پارلمان روسیه رسید نوشته بود که طبق آن «فعالیت برخی سازمانهای ممنوعه مطابق قوانین روسیه میتواند به درخواست دادستان کل یا معاون او و با حکم دادگاه برای مدت محدودی تعلیق شود.» شرط اجرای این تعلیق، توقف کامل فعالیتهایی است که به حمایت، توجیه، یا ترویج تروریسم مرتبط باشد.
اگر این قانون از سوی ولادیمیر پوتین توشیح شود، روسیه اولین عضو شورای امنیت خواهد بود که طالبان را از فهرست گروههای تروریستی خود خارج میکند.
چین نیز سفیر طالبان را پذیرفته است اما هنوز رسماً حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.
سایر اعضای شورای امنیت روابط رسمی با طالبان را به رعایت حقوق زنان مشروط کردهاند. اما طالبان با صدور پی در پی فرمانهای تبعیض آمیز علیه زنان به خواست کشورهای غربی بی اعتنایی کرده است.