مقام سابق افغان: طالبان قادر به تصفیه صفوف خود و جلوگیری از حملات انتحاری نیست
شاه محمود میاخیل، سرپرست وزارت دفاع حکومت پیشین میگوید طالبان به دلیل اختلافات داخلی، قادر به جلوگیری از حملات انتحاری و رویدادهایی مانند ترور خلیل حقانی نیست. میاخیل هشدار داد افغانستان در آستانه ورود به یک جنگ نیابتی دیگر قرار دارد.
خلیل الرحمن حقانی، وزیر مهاجرین طالبان و از سران شبکه حقانی، هفته گذشته در یک حمله انتحاری در مقر وزارت مهاجرین در کابل کشته شد. گروه داعش مسئولیت این ترور را به عهده گرفت. در پی این رویداد، طالبان دو تن از کارمندان وزارت مهاجرین را بازداشت کرده است.
شاه محمود میاخیل روز سهشنبه در گفتوگو با افغانستان اینترنشنال گفت که مقامهای طالبان تلاش دارند ترور خلیل حقانی را عادی جلوه دهند، در حالی که به گفته میاخیل، این حادثه یک رویداد معمولی نبود.
خلیل حقانی، بلندپایهترین مقام طالبان است که در بیش از سه سال حاکمیت این گروه ترور شده است.
میاخیل مدعی است ترور خلیل حقانی نتیجه «اختلافهای داخلی» طالبان است. با این حال، مقامهای طالبان ادعای توطئه داخلی در ترور خلیل حقانی را رد کرده اند.
میاخیل میگوید اختلافات جدی در صفوف طالبان وجود دارد و دلیل این مسئله را روابط طالبان با گروههای مختلف تروریستی و افراطی میداند.
او افزود: «طالبان در همسویی با گروههای تروریستی و افراطی علیه حکومت پیشین جنگیدند. اکنون برای آنها دشوار است که صفوف خود را پاکسازی کنند.»
گروههای متحد طالبان در جنگ با حکومت پیشین و نیروهای خارجی، القاعده، جنبشهای اسلامگرای آسیای مرکزی از جمله انصارالله، جنبش اسلامی اوزبیکستان، اویغورهای چین و تحریک طالبان پاکستان بود. بربنیاد گزارش سازمانهای جهانی، طالبان همچنان اتحاد با این گروهها را حفظ کرده است.
پس از انتشار گزارشهایی درباره نفوذ داعش و سلفیها در صفوف طالبان، مقام این گروه روند تصفیه در نیروهای خود را آغاز کردهاند. میاخیل گفت در نتیجه این روند، هزاران نفر از اعضای طالبان بازداشت شدهاند.
او گفت: «این خود نشان میدهد که گروههای مختلف در داخل طالبان نفوذ کردهاند و این اختلافات باعث شده که طالبان قادر به جلوگیری از چنین حملاتی نباشند.»
میاخیل در ادامه افزود: «شمار افرادی که طالبان در دوره حاکمیت خود زندانی کردهاند، بیشتر از تعداد زندانیان در دوره جمهوریت است. با این روند، این رویداد نه اولین خواهد بود و نه آخرین.»
بر اساس اظهارات برخی مقامات طالبان، هماکنون حدود ۲۰ هزار نفر در زندانهای این گروه در سراسر کشور زندانی اند. این در حالی است که در ۱۵ اگست ۲۰۲۱، با سقوط کابل، تمامی زندانهای افغانستان تخلیه شد. به گفته منابع، صدها عضو داعش نیز در نتیجه باز شدن درهای زندانها موفق به فرار شدند.
سرپرست پیشین وزارت دفاع کشور هشدار داد که شواهد موجود نشان میدهد افغانستان در حال تبدیلشدن به مرکز درگیریهای نیابتی است.
طالبان پیش از آنکه داعش مسئولیت ترور حقانی را به عهده گیرد، در اعلامیهای شاخه خراسان داعش را متهم به این حمله کرد.
وزیر خارجه طالبان در مراسم تشییع جنازه خلیل حقانی در ولایت پکتیا، انگشت اتهام را به سوی پاکستان گرفت و گفت که از هفت حمله داعش در سال جاری، شش مورد آن در یکی از کشورهای همسایه سازماندهی شده است.
پیش از این، رسانههای وابسته به طالبان گفته بودند که مراکز داعش در بلوچستان پاکستان موقعیت دارد.