فارن پالیسی: روسیه مانند امریکا در افغانستان تجهیزات نظامی هنگفتی را در سوریه از دست داد

نشریه فارن پالیسی در مطلبی نوشت که روسیه مانند امریکا در افغانستان پس از فروپاشی حکومت بشار اسد تجهیزات نظامی هنگفتی را در سوریه از دست داد. گزارش با توجه به کیفیت و ارزش راهبردی تجهیزات از دست رفته روسیه نوشته که مسکو خسارات قابل‌توجه‌تری را نسبت به واشنگتن متحمل شده است.

فارن پالیسی براساس یافته‌های اوریکس، وبسایت تحقیقاتی جنگ گزارش داد که صدها تانک، توپخانه و پرتابگر راکت چندگانه و توپ ضد هواپیما به دست شورشیان سوریه افتاده است.

این وب‌سایت تحلیل دفاعی اطلاعاتی هالندی تخمین می‌زند که هزاران وسیله زرهی، سلاح و موشک دیگر احتمالا اکنون در اختیار شورشیان قرار دارد یا به زودی به دست آنها خواهد افتاد.

فارن پالیسی در مقایسه فروپاشی دولت‌های افغانستان و سوریه نوشته که مشخص نیست که چه مقدار از ذخایر سلاح‌های بشار اسد که بیشتر آن‌ها سلاح‌های ساخت اتحاد جماهیر شوروی سابق و روسیه هستند به دست گروه تحریر شام افتاده است.

این نشریه امریکایی میزان تجهیزات نظامی روسیه را مشروط به این دانسته که این سلاح‌ها از حملات هوایی اسرائیل که هدف آن نابود کردن بخش‌های بزرگی از این ذخایر، از جمله کشتی‌های جنگی، جنگنده‌ها و انبارهای مهمات بود، محفوظ مانده باشند.

فارن پالیسی افزوده که شمار این تجهیزات با سلاح‌های به جا مانده توسط نیروهای روسیه و مزدوران آن‌ها هنگام فرار از مقرهای خود در نزدیکی پایگاه‌های اصلی روسی در طرطوس و لاذقیه افزایش می‌یابد.

در حالی که رابطه تسلیحاتی روسیه و سوریه به دوران جنگ سر برمی‌گردد، داده‌های مؤسسه تحقیقات صلح استکهلم نشان می‌دهند که از سال ۱۹۵۰ تا ۱۹۹۱، سلاح‌های شوروی سابق ۹۴ درصد از واردات تسلیحاتی سوریه را تشکیل می‌داد.

فارن پالیسی نوشته که دولت سوریه در جریان آغاز جنگ‌های داخلی بیش از یک دهه اخیر، بسیاری از سلاح‌های خود را در نبردهای شدید شهری علیه پایگاه‌های شورشیان و داعش از دست داد.

محققان منابع باز با استفاده از شواهد عکسی و ویدیویی تأیید کردند که ارتش سوریه حداقل سه هزار و ۳۸۰ تانک و وسیله زرهی را بین سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ از دست داده است.

اما تحویل جنگنده‌ها و هلیکوپترهای جنگی روسی، صدها تانک و موشک‌های تاکتیکی و هزاران موشک ضد تانک و موشک‌های دفاع هوایی طی درگیری‌ها، نیروهای اسد را دوباره تجهیز کرد.

فارن پالیسی در گزارش خود براساس اعلام ارتش اسرائیل نوشته که انبار سلاح‌های به جای مانده ممکن است، ضربه‌ای سنگین خورده باشد.

هفته گذشته، ارتش اسرائیل حدود ۵۰۰ هدف را در سوریه مورد حمله قرار داد و ادعا کرد که ۷۰ تا ۸۰ درصد از توان نظامی رژیم اسد را نابود کرده است.

بر اساس گزارش‌های ارتش اسرائیل، در حملات آن‌ها «بیشتر ذخایر موشک‌ها و سایر سلاح‌های استراتژیک رژیم اسد» از جمله «موشک‌های اسکاد، کروز و زمین به هوا، پهپادها، جنگنده‌ها، هلیکوپترهای تهاجمی و تانک‌ها» نابود شده‌اند.

اسرائیل گفته که ده‌ها موشک ضد کشتی دوربرد و کشتی‌های حامل آن‌ها در حملات علیه بنادر البیضا و لاذقیه نابود شدند.

فارن پالیسی با اشاره به نفس اغراق‌آمیز بودن ادعاها درباره میزان آسیب‌های وارده از حملات هوایی نوشته که تردیدهایی در مورد برخی از ادعاهای ارتش اسراییل نیز وجود دارد.

در بخش دیگری از گزارش فارن پالیسی آمده است که سلاح‌های روسی برای سوریه، به دست گروه‌های وابسته به ایران افتاده بود.

ارتش اسرائیل تخمین زده است که ۶۰ تا ۷۰ درصد از سلاح‌هایی که در لبنان از حزب‌الله در اوایل تهاجم اسرائیل به لبنان در پاییز سال جاری ضبط شده‌اند، روسی هستند. گزارش افزوده که به طور خاص، سیستم‌هایی مانند موشک‌های ضد تانک کورنت که ساخت روسیه هستند، از طریق سوریه به لبنان منتقل شده‌اند.

دستاوردهای چشمگیر طالبان طالبان در مقایسه با هیئت تحریر شام
بازرس ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان تخمین می‌زند که طالبان پس از سقوط دولت تحت حمایت غرب در افغانستان، بیش از هفت میلیارد دالر تجهیزات نظامی امریکا را تصاحب کرده‌اند.
بر اساس گزارش وزارت دفاع امریکا در آگست ۲۰۲۲، وسایل نقلیه زمینی به ارزش ۴.۱۲ میلیارد دالر و هواپیماهای نظامی به ارزش ۹۲۳.۳ میلیون دالر پس از خروج نیروهای امریکایی در افغانستان باقی ماندند.
همچنین، گزارشی محرمانه به کانگرس امریکا نشان می‌دهد که پس از خروج نیروهای این کشور نه هزار و ۵۲۴ مهمات هوا به‌ زمین، ۴۰ هزار وسیله نقلیه، ۳۰۰ هزار سلاح سبک و ۱.۵ میلیون گلوله مهمات در افغانستان رها شده است.
در گزارشی از نوامبر ۲۰۲۲، ناظران دولت امریکا اعلام کردند که دو هفته پیش از تصرف افغانستان توسط طالبان، نیروی هوایی این کشور ۱۶۲ هواپیمای تأمین شده توسط امریکا در اختیار داشت که ۱۳۱ فروند از آن‌ها قابل استفاده بودند.
با این حال، خلبانان افغان حدود یک‌سوم این هواپیماها و هلیکوپترها را در روزهای پایانی خروج به تاجیکستان و اوزبیکستان منتقل کردند.
همچنین، نیروهای امریکایی ۸۰ هواپیما در میدان هوایی کابل را تخریب کردند، هرچند ممکن است برخی از آن‌ها پس از تسلط طالبان تعمیر شده باشند.
در این بین، طالبان از هواپیماهای قدیمی دوره شوروی برای انتقال نیروها، محموله‌های نظامی و انسانی و مقامات استفاده کرده‌اند.
فارن پالیسی نوشته که پس از خروج امریکا، افغانستان به بازاری بزرگ برای تسلیحات تبدیل شد.
گزارش‌ها حاکی از آن است که سلاح‌های امریکایی در کشمیر، پاکستان و غزه مورد استفاده قرار گرفته‌اند و احتمالا در میدان‌های جنگ دیگری نیز به کار گرفته خواهند شد.

گزارش خاطر نشان کرده که جا ماندن سلاح در سوریه و افغانستان یک تفاوت اساسی دارد و آن این است که روسیه امروز به شدت به این سلاح‌ها نیاز دارد، در حالی که ایالات متحده تجهیزات سبک‌تر و درجه پایین خود را در افغانستان باقی گذاشت.

فارن پالیسی افزوده بسیاری از تسلیحات امریکایی در افغانستان یا بیش از حد هزینه‌بر بودند که بازگردانده شوند یا ارزش نظامی کافی برای چنین اقدامی نداشتند بنابراین برای امریکایی‌ها معقول‌تر بود که بسیاری از وسایل نقلیه را از بین ببرند یا آن‌ها را برای نیروهای امنیتی افغان باقی بگذارند.

از سوی دیگر، روسیه از زمان آغاز حمله به اوکراین، هزاران وسیله نقلیه جنگی، تانک و حتی کشتی جنگی از دست داده است.
گزارش‌ها نشان می‌دهند که روسیه از آغاز جنگ با اوکراین، حدود هشت هزار و ۸۰۰ وسیله زرهی جنگی، بیش از سه هزار تانک و نزدیک به ۲۵۰ هواپیمای جنگی و هلیکوپتر را از دست داده است.
هزینه تسلیحات جنگی روسیه در اوکراین تا حدی بود حتی در شرایط اقتصادی جنگی، تولید تسلیحات جدید نمی‌تواند این خسارات را جبران کند.
فارن پالیسی نوشته است که روسیه ذخایر عظیم تسلیحاتی دوران شوروی را مصرف کرده و وسایل نقلیه و تانک‌های قدیمی را وارد میدان کرده است.
طبق تحلیل فارن پالیسی، کمبود ماشین‌آلات ضروری برای تولید لوله‌های توپخانه باعث شده است که ارتش روسیه لوله‌های توپخانه را از تجهیزات دیگر جدا کرده و استفاده کنند.
براساس پیش‌بینی فارن پالیسی این موضوع می‌تواند از سال ۲۰۲۵ به بعد توانایی روسیه برای ادامه جنگ را محدود کند.

گزارش تصریح کرده که هرچند این محاسبات اکنون به دلیل حملات اسرائیل به پایگاه‌ها و تأسیسات نظامی سوریه عمدتا فرضی هستند، اما با توجه به ارقام و انواع سلاح‌هایی که روسیه و دمشق از دست داده‌اند، مسکو به مراتب خسارات قابل‌توجه‌تری را نسبت به واشنگتن متحمل شده است.