جمهوری اسلامی: در یک سال، یک و نیم میلیون افغان از ایران اخراج شدهاند
مدیر کل تقسیمات کشوری وزارت داخله ایران گفت در طول یک سال بیش از یک و نیم میلیون افغان بدون مدرک از شهرها و روستاها بازداشت و به افغانستان اخراج شدهاند. عباس علیپور گفت که برای جلوگیری از ورود مجدد افغانها، انگشتنگاری از آنها شروع شده است.
این مقام وزارت داخله ایران درباره آمار تازه مهاجران اخراج شده جزئیات بیشتری ارائه نکرده است. در ماههای گذشته موج گسترده بازداشت و اخراج مهاجران افغان از شهرهای مختلف ایران به راه افتاده است.
علیپور در نشستی در دانشگاه علامه طباطبایی تهران گفت:«ما در طول یک سال بیش از یک و نیم میلیون اتباع غیر مجاز را از داخل شهرها و روستاها اخراج کردیم و شروع کردیم به فعالیتهای بیومتریک و فنی. یعنی از افراد اثر انگشت میگرفتیم و بیومتریک میکردیم که نتوانند تغییر کنند.»
این مقام وزارت داخله ایران درباره تشدید تدابیری مرزی برای جلوگیری از ورود غیرقانونی مهاجران گفت که بستن مرزهای مشترک دو کشور «با سیمان و آهن و گچ» کافی نیست بلکه باید «با سامانههای اپتیکی» که بتواند کنترول دقیقی بر روی مرز داشته باشد هم کنترول شوند.
آقای علیپور در بحث سازماندهی داخلی مهاجران، خواستار آن شد تا «سازمان ملی مهاجرت به عنوان یک نهاد قدرتمند در مجلس شورای اسلامی تصویب شود و امور اتباع خارجی را به صورت متمرکز مدیریت، برنامهریزی و سیاستگذاری کند.
او گفت که تقریبا ۲۴ نهاد در جمهوری اسلامی برای اتباع خارجی به صورت مستقیم و غیر مستقیم برنامهریزی میکنند و هیچ کدام از این نهادها از طرحهای دیگری خبر ندارند.
در همانحال، در بسیاری از شهرهای ایران اقامت و اشتغال افغانها و حتا کرایه دادن خانه به مهاجران ممنوع شده است.
پیشتر، فرماندار کل انتظامی جمهوری اسلامی اعلام کرده بود که تا پایان سال جاری دو میلیون اتباع خارجی از ایران اخراج خواهند شد.
شمار دانشجویان افغان در تهران بیشتر از کابل است
ماندانا تیشهیار، معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی هم در این نشست گفته است که مطابق آمارهای جمهوری اسلامی، بزرگترین گروه سرمایهگذار خارجی در ایران تاجران و سرمایهگذاران افغانستانی هستند. او با استناد به آمارهای که استادان و پژوهشگران افغان ارائه کردهاند گفت که ایران بیشترین شمار دانشجویان و استادان افغان را میزبانی میکند.
او با استناد به آمار سال ۱۴۰۲ وزارت علوم ایران گفت: «ما بیش از ۶۰ هزار دانشجوی افغانستانی در کشور داریم که در دنیا نظیر ندارد.»
تیشهیار افزود: «امروز شمار دانشجویان افغانستانی تهران بیشتر از کابل است و تهران پایتخت علمی افغانستان به شمار میرود چون در کنار دانشجویان شمار بسیاری از استادان دانشگاههای افغانستان هم در تهران هستند.»
معاون پژوهشی دانشگاه علامه طباطبائی گفت که حضور مهاجران افغان در ایران یک واقعیت اجتماعی و سیاسی و اقتصادی است. او خواستار برنامهریزی دولت ایران برای ساماندهی این مهاجران شد.