ترکیه میگوید ایران و روسیه را متقاعد کرد از حمایت نظامی از رژیم بشار اسد خودداری کنند
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه میگوید که این کشور روسیه و ایران را متقاعد کرد که در جریان حمله شورشیان به دمشق، از مداخله نظامی در حمایت از حکومت بشار اسد خودداری کنند. ایران و روسیه متحدان کلیدی رژیم بشار اسد در جنگ ۱۳ ساله برضد شورشیان سوری بودند.
وزیر خارجه ترکیه این اظهارات را یک روز پیش از نشست اردن درباره سوریه مطرح کرد.
او به یک رسانه ترکی گفته است که این کشور برای جلوگیری از تلفات با ایران و روسیه گفتوگو کرده تا آنها از قدرت نظامی استفاده نکنند. هاکان فیدان افزوده است که تهران و مسکو این موضوع را درک کردند.
با این حال، با شدت گرفتن حملات و پیشروی مخالفان در سوریه، روسیه در شهرهای مختلف مخالفان مسلح بشار اسد را مورد حملات هوایی قرار داد. با شدت گرفت جنگ میزان حملات هوایی روسیه کمتر شد.
گرچه مقامهای ترکیه بهطور رسمی دخالت در سقوط حکومت بشار اسد در سوریه را تکذیب کردهاند اما منافع پرشمار سیاسی و اقتصادی انقره در تحولات اخیر سوریه، نشان از اثرگذاری دولت رجب طیب اردوغان در رخدادهای اخیر دارد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیشتر به صورت تلویحی گفت «یک دولت همسایه سوریه» نقش آشکاری در تحولات سوریه ایفا کرده و میکند.
از زمان آغاز حملات گروه «تحریر شام»، بسیاری از رسانهها و تحلیلگران تاکید کردند این حملات به حکومت بشار اسد «با پشتیبانی و چراغ سبز ترکیه» انجام شده است.
در آخرین ساعات حکومت اسد، اردوغان گفت که امیدوار است در مسیر حرکت مخالفان سوری به سوی دمشق مشکلی پیش نیاید.
مخالفان مسلح حکومت بشار اسد زمانی حملات گسترده علیه رژیم اسد را آغاز کردند که جمهوری اسلامی سرگرم درگیریهای اسرائیل و حزبالله بود و همچنین روسیه درگیر جنگ در اوکراین.
پس از سقوط حکومت بشار اسد، وزارت خارجه ایران گفت که سوریها باید درباره آینده کشورشان «بدون مداخله مخرب یا تحمیل خارجی» تصمیم بگیرند.
با این حال، در نشست اردن که روز شنبه برگزار شد، نمایندگان ایران و روسیه که در یک دهه و اندی بیشترین نقش را در منازعه سوریه داشتهاند، دعوت نشدند.
وزرای خارجه اردن، ترکیه، ایالات متحده امریکا، عربستان سعودی، عراق، لبنان و مصر و همچنین نمایندگان اتحادیه اروپا و سازمان روی ایجاد رویکردی واحد برای تثبیت اوضاع در سوریه و رسیدگی به بحرانهای جاری در منطقه گفتوگو کردند.