بلومبرگ: ماموران اطلاعاتی روسیه فرار بشار اسد را برنامهریزی کردند
روزنامه بلومبرگ به نقل از دو منبع آگاه نوشت ماموران اطلاعاتی روسیه چگونگی فرار بشار اسد را برنامهریزی و از یک پایگاه هوایی در سوریه او را به روسیه منتقل کردند. به گفته منابع، مسکو اسد را متقاعد کرد که او در برابر پیشروی مخالفان شکست خواهد خورد.
بلومبرگ، چهارشنبه ۲۱ قوس در گزارشی درباره اقدامات روسیه برای فرار بشار اسد از قول سه فرد آگاه از این اقدامها که نخواستهاند نام شان فاش شود، نوشت که روسیه اسد را متقاعد کرد که او در برابر پیشروی شبهنظامیان مسلح، با محوریت تحریرالشام، شکست خواهد خورد و پیشنهاد دادند که اسد و خانوادهاش فورا به شیوهای امن از سوریه خارج شوند.
یک فرد نزدیک به کرملین نیز که از این تلاشها مطلع بوده است، به بلومبرگ گفت ولادیمیر پوتین در حال حاضر در تلاش است که پی ببرد چرا سرویسهای اطلاعاتی روسیه نتوانسته بودند، پیش از آنکه خیلی دیر شود متوجه تهدید فزاینده علیه حاکمیت اسد شوند.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، از اظهارنظر فوری درباره این گزارش خودداری کرده است.
یک فرد آگاه دیگر نیز که نامش فاش نشده است به بلومبرگ گفت پس از آنکه ارتش سوریه در پی اندکی مقاومت از حلب و حما عقبنشینی کرد و مخالفان مسلح حمص را محاصره کردند، روسیه به این نتیجه رسید که نمیتواند از حکومت اسد محافظت کند.
تنها چند ساعت پس از خروج اسد، مخالفان مسلح بدون مقاومت خاصی دمشق را تحت کنترول گرفتند.
روسیه اکنون نگران سرنوشت دو پایگاه نظامی خود در سواحل غربی سوریه، شامل یک پایگاه دریایی در طرطوس و پایگاه هوایی حمیمیم در جنوب شرض لاذقیه است و تلاش میکند بر حفظ منافع استراتژیک خود در سوریه و خاورمیانه متمرکز شود.
پوتین تاکنون درباره سقوط اسد اظهارنظر علنی نکرده است.
اخیرا تصاویری ماهوارهای منتشر شد که نشان میداد پس از سرنگونی بشار اسد، کشتیهای نیروی دریایی روسیه پایگاه خود در طرطوس سوریه را ترک کردهاند و برخی از آنها در فواصلی دورتر از ساحل، لنگر انداختهاند.
در این مدت، رسانههای دولتی روسیه تلاش کردهاند در چگونگی پوشش خبرهای خود، اسد را مقصر شرایط به وجود آمده معرفی کنند.
وزارت خارجه روسیه، یکشنبه ۱۶ قوس از کنارهگیری بشار اسد از قدرت خبر داد و گفت مسکو با «همه گروههای مخالف سوری» در تماس است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، یک روز پیش از فرار اسد، درباره بحران سوریه با همتایان خود در جمهوری اسلامی، ترکیه و قطر گفتوگو کرده بود.
پس از شدت گرفتن درگیریهای داخلی در سوریه، روسیه و جمهوری اسلامی با اعزام نیروهای نظامی و شبهنظامی به سوریه، از حکومت بشار اسد در برابر مخالفان محافظت کردند.
با این حال، در نبرد ۱۴ ساله سوریه، سرانجام شبهنظامیانی که عمدتا مورد حمایت ترکیه بودهاند، محوریت کنترل بر دمشق را به دست گرفتند.
به گزارش بلومبرگ، اگرچه مقامهای ترکیه بهطور رسمی دخالت در سقوط حکومت بشار اسد در سوریه را تکذیب کردهاند اما منافع پرشمار سیاسی و اقتصادی انقره در تحولات اخیر سوریه، نشان از اثرگذاری دولت رجب طیب اردوغان در رخدادهای اخیر دارد.