روسیه یک گام به حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی‌اش نزدیک شد

مجلس نمایندگان روسیه یا دوما، روز سه‌شنبه لایحه‌ای را تصویب کرد که امکان حذف طالبان از فهرست سازمان‌های تروریستی مسکو را فراهم می‌کند. این لایحه پس از تایید کمیته‌های تخصصی، پس از تصویب در دوما، به شورای فدرال یا مجلس اعلی روسیه فرستاده می‌شود.

یک روز پس از سفر سرگئی شایگو، دبیر شورای امنیت ملی روسیه به کابل در ۵ قوس، برخی نمایندگان دومای روسیه پیش‌نویس لایحه‌ای را ارائه کردند که طبق آن نام طالبان می‌تواند «به طور موقت» از فهرست گروه‌های تروریستی روسیه خارج شود.

خبرگزاری اینترفاکس نوشت که بر بنیاد این لایحه، «فعالیت برخی سازمان‌های ممنوعه مطابق قوانین روسیه می‌تواند به درخواست دادستان کل یا معاون وی و با حکم دادگاه برای مدت محدودی تعلیق شود.» شرط اجرای این تعلیق، توقف کامل فعالیت‌هایی است که به حمایت، توجیه، یا ترویج تروریسم مرتبط باشد.

قوانین فعلی روسیه امکان تعلیق موقت فعالیت سازمان‌های ممنوعه را پیش‌بینی نکرده است.

تصویب این قانون به معنای سرعت یافتن به رسمیت شناختن طالبان از سوی روسیه نیست. مقام‌های این کشور بارها نگرانی خود را در باره تهدید سازمان‌های شبه نظامی اسلامگرای آسیای میانه در افغانستان ابراز کرده اند.

پیش‌تر، آندری رودنکو، معاون وزیر خارجه روسیه، به خبرگزاری تاس گفته بود که حذف نام طالبان از فهرست تروریستی هنوز زود است، اما مسکو در حال برداشتن گام‌های عملی برای گسترش روابط با این گروه است.

در حال حاضر، روسیه و شماری از کشورهای دیگر چون اوزبیکستان، ترکیه، پاکستان، ایران و چین با طالبان روابط سیاسی و همکاری‌های محدود اقتصادی دارند.

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه در ماه جولای طالبان را یک هم‌پیمان در مبارزه با تروریسم توصیف کرد.

طالبان که با تهدیدات گروه‌های افراطی دیگری چون داعش خراسان در افغانستان مواجه است، مدعی است که برای از بین بردن این گروه در داخل کشور تلاش می‌کند.

حمله گروه‌های مسلح در بهار امسال بر یک سالن کنسرت در حومه مسکو، نگرانی‌های مسکو از تهدیدات شبه‌نظامی اسلام‌گرا در منطقه را تشدید کرد.

روسیه برای مبارزه با این گروه ها به همکاری و روابط با طالبان نیاز دارد. سخنگوی وزارت خارجه روسیه قبلا گفته بود تا زمانی که طالبان در فهرست سیاه این کشور است، همکاری با این گروه دشوار است.

اگر این لایحه نهایتاً از سوی ولادیمیر پوتین تصویب شود، روسیه اولین عضو شورای امنیت خواهد بود که طالبان را از فهرست گروه‌های تروریستی خود خارج می‌کند.

چین نیز سفیر طالبان را پذیرفته است اما هنوز رسماً حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته است.

سایر اعضای شورای امنیت روابط رسمی با طالبان را به رعایت حقوق زنان مشروط کرده اند. اما طالبان با صدور پی در پی فرمان‌های تبعیض آمیز علیه زنان به خواست کشورهای غربی بی اعتنایی کرده است.