علویهای وفادار به بشار اسد حمایتشان را از شورشیان اعلام کردند
بزرگان فرقه علوی که در بیش از نیم قرن از خاندان اسد در سوریه حمایت کردهاند، در دیدار با فرماندهان شورشیان حمایتشان را از آنها اعلام کردند. چگونگی رفتار گروههای اسلامگرای سنی با جمعیت قابل توجه علوی، آزمونی برای حاکمان جدید دمشق تلقی میشود.
بشار اسد که به اقلیت کوچک علوی تعلق دارد، عمدتا نیرو و محافظان شخصی ریاست جمهوری خود را از آنها میگرفت.
تسلط گروههای جهادی سنی بر دمشق نگرانی از انتقامگیری خشونتآمیز از وفاداران خانواده اسد را که حدود نیم قرن به سوریه حکومت راند، بیشتر کرده است.
در تحولی که نشاندهنده مدارا و تساهل گروههای شورشی توصیف شده، سه تن از ساکنان منطقه القرداحه در کوهستانهای استان لاذقیه در شمال غرب سوریه گفتند که هیئتی از شورشیان از شهر زادگاه اسد بازدید کردند و با دهها تن از سران مذهبی، بزرگان و دیگران در تالار شهر صحبت کردند.
به گفته ساکنان محل، این هیئت شامل اعضای هیئت تحریر شام و ارتش آزاد سوریه بودند، گروههای سنی که رهبری شورش را بر عهده داشتند. بشار اسد از مدتها پیش این گروهها را تروریستهای خوانده بود که در صورت سقوط دمشق، علویها را قتل عام خواهند کرد.
سوریهای شیعه علوی حدود ۱۰ درصد از جمعیت سوریه را تشکیل میدهند و در استان لاذقیه در نزدیکی دریای مدیترانه و مرز ترکیه زندگی میکنند.
مسلمانان سنی حدود ۷۰ درصد جمعیت سوریه را تشکیل میدهند و جوامع قابل توجهی از مسیحیان، کردها، دروزیها و گروههای دیگر نیز در این کشور زندگی میکنند.
در بیانیه اعلام حمایت بزرگان علوی از شورشیان که رویترز آن را دیده، بر تنوع مذهبی و فرهنگی سوریه تأکید شده است. این بیانیه همچنین خواستار بازسازی هر چه سریعتر پولیس و خدمات ایالتی تحت حاکمان جدید شده و موافقت کرده که هرگونه سلاحی که ساکنان القرداحه در اختیار دارند، تحویل داده شود.
رضایت بزرگان علوی زادگاه اسد نشانه قابل توجهی از تغییر رژیم در شهری بود که به گفته مردم محل، برای سالها بهدلیل تعداد سربازانی که برای دفاع از اسد در جنگ داخلی ۱۳ ساله کشور جان میدادند، مراسم تشییع جنازه مستمر برگزار میشد.
در بیانیه ای که توسط حدود ۳۰ تن از سرشناسان شهر امضا شد، آمده است: «ما بر وحدت قلمرو جمهوری عربی سوریه و تنوع مذهبی و فرهنگی و تنوع فکری تاکید می کنیم.»
یکی از ساکنان، که بهدلیل ترس از انتقام در شرایطی که هنوز ناآرام است، از ذکر نام خود خودداری کرد، به رویترز گفت که اظهارات شورشیان مبنی بر اینکه آنها به گروههای اقلیت احترام می گذارند، به کاهش ترس مردم کمک کرده است.
در این بیانیه "حمایت القرداحه از روند جدید و یک سوریه آزاد میهنی و همکاری کامل ما" با تحریر شام و ارتش آزاد سوریه تایید شده است.
روزیترز میگوید که ماهیت ظاهراً صمیمانه این دیدار ادامه صدور پیام اعتدالی است که توسط شورشیان به رهبری تحریر شام شاخه سابق القاعده در شهرهایی مانند حلب که هفته گذشته به سمت دمشق رفتند، ابلاغ شده بود.
برخی ساکنان محل گفتند که مردم پیش از رسیدن شورشیان به منطقه القرداحه مجسمه حافظ اسد پدر بشار اسد را برچیدند.
تحریر شام چندین سال است که بر شهر ادلب سوریه و مناطق اطراف آن حکومت میکند و سعی دارد از جریانهای افراطیتر جهادی فاصله بگیرد.
بسیاری از اقلیتهای مذهبی در سوریه از تبدیل شدن به شهروندان درجه دوم یا آزار و شکنجه گروه تحریر شام که توسط امریکا و دیگر قدرتهای جهانی به عنوان تروریست معرفی میشود، بیم دارند.
ابومحمد الجولانی، رهبر تحریر شام و مغز متفکر حمله بزرگ شورشیان، در مصاحبه با شبکه پیبیاس در سال ۲۰۲۱ گفت که دادن عنوان تروریستی به گروه او ناعادلانه است و گروه او هیچ تهدیدی در خارج از سوریه ایجاد نمیکند.
یک وزیر بریتانیایی روز دوشنبه گفت که این کشور در حال بررسی است که آیا نام تروریستی تحریر شام را حذف کند یا خیر. دولت آلمان هم گفته است که متناسب با عملکرد این گروه در سوریه تصمیم میگیرد.
جمهوری اسلامی، ایالات متحده و برخی کشورهای دیگر هم گفتندکه راههای تعامل با شورشیان حاکم بر دمشق را بررسی میکنند.