دیوان کیفری بینالمللی بررسی آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان را در اولویت قرار داده است
کریم خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی با شماری از اعضای ائتلاف زنان افغانستان دیدار کرد. دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرد که دفتر دادستانی، در همکاری با قربانیان و جامعه مدنی، اقدام در مورد «جرم آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان» را در اولویت قرار داده است.
دیوان کیفری بینالمللی روز جمعه ۱۶ قوس تصویری از دیدار کریم خان با اعضای ائتلاف زنان افغانستان را در اکس منتشر کرد.
در این یادداشت آمده است که دادستان کریم خان در کنار قربانیان و جامعه مدنی، اقدام در مورد جنایت آزار و اذیت جنسیتی در افغانستان را در اولویت قرار داده است.
دادستان دادگاه کیفری در لاهه روز پنجشنبه در دیدار با شماری از فعالان زن افغان در شهر لاهه گفت به زودی خبرهایی درباره افغانستان خواهند شنید.
کریم خان ابراز امیدواری کرد تصمیمهای دادگاه لاهه «یک مقدار درد زنان افغانستان را تسکین دهد.»
کریم احمد خان این هفته نیز با اشاره به نقض حقوق بشر در افغانستان در نشست کشورهای عضو دادگاه گفته بود که به زودی برای صدور حکم بازداشت افرادی که در نقض حقوق بشر دست دارند، درخواست خواهد داد.
به تازگی کشورهای چیلی، کاستاریکا، اسپانیا، فرانسه، لوکزامبورگ و مکسیکو پرونده افغانستان، بهویژه نقض حقوق زنان در این کشور را به دادگاه کیفری بینالمللی در لاهه ارجاع دادند. دیوان کیفری بینالمللی نیز تایید کرد که این پرونده را دریافت کرده است.
پیشبینی میشود که این دیوان همچنین حکم بازداشت برخی از رهبران طالبان را نیز صادر کند که در «خشونت سیستماتیک» علیه زنان و «آپارتاید جنسیتی حاکم در افغانستان» دست دارند.
کریم خان بار دیگر در دیدار با فعالان زن افغان در لاهه با اشاره به درخواست کشورها گفت که «به زودی شما در مورد کشور خود خبرهایی خواهید شنید.»
به نقل از حوریه مصدق، فعال حقوق بشر، سارنوال ارشد دادگاه لاهه گفت که «امیدوار است تصامیم دادگاه بتواند یک مقدار درد و رنج مردم افغانستان، به خصوص زنان افغان را تسکین دهد و کسانی که مسبب جرایم اند، به پنجه قانون سپرده شوند.»
دادستان لاهه از بردن نام طالبان خودداری کرده اما این گروه به دلیل سیاستهای خود که زنان افغان را کاملا از حقوق شان محروم کرده است، صاحب پروندهای شده که کریم خان و تیمش به آن رسیدگی میکنند.
جرایم گذشته
روز پنجشنبه شماری از کنشگران افغان با کریم خان دیدار کردند. حوریه مصدق، یکی از شرکتکنندگان، به افغانستان اینترنشنال گفت که او در این دیدار خواستار رسیدگی به جنایات و خشونتهای بیست سال گذشته شد.
او گفت برای رسیدگی به جنایاتی که در بیش از بیست سال گذشته، چه از طرف طالبان و چه توسط نیروهای ناتو و امریکایی در افغانستان صورت گرفته، بایددادگاه ویژه شبیه دادگاه رسیدگی به جنایات جنگی در یوگسلاویای سابق، تشکیل شود.
فرشته عباسی پژوهشگر بخش آسیا در دیدهبان حقوق بشر نیز روز پنجشنبه با نشر عکسی از دیدار فعالان زن افغان با کریم خان در مقر دادگاه کیفری بینالمللی در هاگ نوشت: «دادستان اعلام کرد که به زودی تقاضای صدور حکم بازداشت خواهد کرد.»
او گفت که فعالان زنان افغان در راهروهای دادگاه کیفری بهدنبال پاسخگو کردن مرتکبین جرایم سنگین در افغانستان اند.
طالبان به رغم درخواستهای مکرر جامعه جهانی، نهادهای مدافع حقوق بشر و بهخصوص زنان افغان برای لغو محدودیتهای وضع شده علیه زنان در افغانستان، این محدودیتها را در بیش از سه سال گذشته بیشتر کرده است.
پس از منع تحصیل دختران بالاتر از صنف شش، طالبان آموزش دختران و زنان در مراکز تحصیلات عالی و دانشگاهها را ممنوع کرد و در تازهترین اقدام تنها نهاد آموزشی باقی مانده، یعنی انستیتوتهای طبی را نیز به روی دختران بست.