آنگلا مرکل درباره خروج آشفته از افغانستان در کمیته تحقیق پارلمان آلمان شهادت می‌دهد

آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان، قرار است این هفته درباره خروج از افغانستان در کمیته تحقیق پارلمان فدرال شهادت می‌دهد. کمیته تحقیق بوندستاگ اعلام کرده که دولت آلمان در ارزیابی توانایی‌های طالبان و آمادگی برای خروج به درستی عمل نکرده است.

کمیته تحقیق بوندستاگ (پارلمان فدرال آلمان) پس از تشکیل در جولای ۲۰۲۲، به بررسی شکست دولت آلمان در سقوط کابل و همچنین آشفتگی در روند تخلیه شهروندان آلمانی و کارکنان محلی افغان می‌پردازد.

یورک نورنبرگر، رییس این کمیته در ارزیابی خود گفته که دولت آلمان و نهادهای اطلاعاتی، از جمله سرویس اطلاعاتی فدرال، در شناسایی تهدید طالبان و مدیریت بحران نقش داشته‌اند.

آقای نورنبرگر، درباره نقش آنگلا مرکل گفته که پس از بررسی اسناد، مشخص نیست که آیا نقش مرکل بیشتر به عنوان هماهنگ‌کننده بود یا میانجی.

بر اساس گفته‌های نورنبرگر، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد او تأثیر مستقیمی بر وقایع داشته است. با این حال، او همچنین اشاره کرد که مرکل از تخلیه گسترده کارکنان محلی افغان حمایت کرده بود.

اعضای کمیته برای خواستن پاره‌ای از توضیحات هنگام شهادت خانم مرکل، ممکن است که به چند صفحه از کتاب خاطرات او رجوع کنند که به تازگی منتشر شده است.

خانم مرکل نوشته است که در ۱۳ آگست ۲۰۲۱، دو روز پیش از بازگشت طالبان به کابل، با تماس وزیر دفاع از وخامت اوضاع مطلع شده است.

او در کتابش توضیح داده که صبح روز بعد، در کنفرانسی با وزیران مسئول اجازه آماده‌سازی برای تخلیه را داده است.

وزیران خارجه و توسعه کابینه مرکل از جمله آخرین افرادی بودند که درباره خروج آشفته از افغانستان در کمیته تحقیق بوندستاگ شهادت دادند.

درست چندی پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان، هایکو ماس وزیر خارجه آلمان که عضویت حزب سوسیال دموکرات را دارد، اعلام کرده بود که وقوع چنین سناریویی بسیار بعید است. اما در ۱۶ آگست ۲۰۲۱ او گفت که «همه‌ی مقامات و نهادها از جمله دولت آلمان، سرویس‌های اطلاعاتی و جامعه بین‌المللی وضعیت را اشتباه ارزیابی کرده بودند».

آقای ماس در پاسخ به تحقیقات کمیته گفته که همکاری در داخل دولت آلمان بسیار شفاف و دقیق بوده، اما در برخی مسائل خاص، تفاسیر مختلفی وجود داشته است. او اذعان می‌کند که ممکن بود مسئله صدور ویزا برای کارکنان افغان که به دلیل ترس از انتقام طالبان به شدت در خطر بودند، به شکل بهتری مدیریت شود.

به گفته این مقام پیشین آلمانی، اگر توافق‌نامه‌ای سریع‌تر انجام می‌شد، امکان داشت که تعداد بیشتری از افراد را زودتر خارج کرد.

گرد مولر، وزیر توسعه وقت آلمان نیز در شهادت خود در کمیته تحقیق تأیید کرده که دولت آلمان همچنان قصد داشت برنامه‌های توسعه‌ای خود را در افغانستان ادامه دهد، حتی در زمانی که طالبان به سرعت در حال پیشروی و تصرف بخش‌های بیشتری از افغانستان بودند.

براساس گفته وزیران خارجه و توسعه پیشین، ارزیابی نادرست از توانایی نظامی طالبان و تأخیر در صدور ویزا برای کارکنان محلی افغان، از عوامل اصلی خروج شتابزده از افغانستان بوده است.

گزارش نهایی این کمیته که تا سال ۲۰۲۵ ارائه خواهد شد، قرار است به ارائه درس‌هایی برای مدیریت بهتر بحران‌های مشابه در آینده منجر شود.