کاردار سفارت بریتانیا: اقدام تازه طالبان تعدی دیگری به حق آموزش زنان در افغانستان است
کاردار سفارت بریتانیا برای افغانستان درباره تصمیم طالبان مبنی بر بستن مراکز آموزش طب به روی دختران و زنان عمیقا ابراز نگرانی کرد. رابرت دیکسون اقدام طالبان را تعدی دیگری به حق آموزش زنان دانست که باعث محدودتر شدن دسترسی زنان به خدمات صحی میشود.
کاردار سفارت بریتانیا در واکنش به فرمان تازه طالبان در صفحه اکس نوشت: «این تجاوز دیگری به حق زنان برای تحصیل است و دسترسی زنان و کودکان افغان به مراقبتهای بهداشتی را بیشتر محدود خواهد کرد.»
ملا هبتالله، رهبر طالبان، در فرمانی تازه تمام موسسات تحصیلات عالی و نیمهعالی طبی را به روی دختران مسدود کرد. وزارت صحت عامه طالبان روز دوشنبه به مسئولان انستیتوتهای صحی اعلام کرد که دختران دیگر اجازه تحصیل در این مراکز را ندارند.
علیرغم مسدودشدن دانشگاهها و مکاتب به روی دختران در سه سال گذشته، آنان همچنان در انستیتوتهای صحی به تحصیل ادامه میدادند و در رشتههایی چون قابلگی، داروسازی، لابراتوار، اکسری، فیزوتراپی، پرستاری و پروتز دندان آموزش میدیدند.
اکنون با بسته شدن موسسات تحصیلی صحی، بحران کمبود پزشک زنان و پرستار در افغانستان تشدید خواهد شد.
طالبان پس از بازگشت به قدرت، مکاتب بالاتر از صنف ششم را به روی دختران بست و سپس آنان را از حضور در دانشگاهها منع کرد. این محدودیتها به تدریج گسترش یافت و شامل ممنوعیت کار زنان در نهادهای دولتی و غیردولتی شد. علاوه بر این، زنان از رفتن به پارکها، حمامها، آرایشگاهها و سفر بدون محرم نیز منع شدند.
محدودیتهای طالبان برای زنان واکنشهای گستردهای را در سطح بینالمللی برانگیخته است. دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد و برخی کشورها این اقدامات را نقض آشکار حقوق بشر، مصداق جنایت علیه بشریت و نمونهای از آپارتاید جنسیتی توصیف کردهاند.
شماری از کشورها پرونده نقض حقوق زنان را به دادگاه لاهه ارجاع داده اند اما طالبان در واکنش، محدودیتها و ممنوعیتها را برای زنان افزایش داده است.