نهادهای بینالمللی: شورای امنیت ملل متحد آپارتاید جنسیتی در افغانستان را به رسمیت بشناسد
گروهی از سازمانهای بینالمللی مدافع حقوق بشر میگویند طالبان با سیاستهای تبعیضآمیز، زنان و دختران را از حقوق اساسی محروم کرده است. کارگروه زنان، صلح و امنیت از شورای امنیت خواست تا وجود آپارتاید جنسیتی در افغانستان را به رسمیت بشناسد.
کارگروه غیردولتی زنان، صلح و امنیت در گزارشی وضعیت حقوق بشری افغانستان، کنگو و اسرائیل/فلسطین را بررسی کرده و توصیههایی برای شورای امنیت سازمان ملل جهت بهبود وضعیت حقوق بشری در این کشورها در ماه دسامبر منتشر کرده است.
این سازمانها از بدتر شدن وضعیت حقوق زنان در افغانستان تحت کنترول طالبان ابراز نگرانی کرده و نوشتهاند که طالبان با اعمال سیاستهای سیستماتیک تبعیض و جداسازی جنسیتی به هدف حذف زنان و دختران، ادامه میدهند.
این سازمانها اجرای قانون امر به معروف طالبان، خشونت، شکنجه و بازداشت خودسرانه فعالان، خبرنگاران، زنان معترض، اقلیتهای قومی از جمله هزارهها و افراد الجیبیتیکیو را به عنوان موارد نقض حقوق بشری در افغانستان عنوان کردهاند.
در گزارش آمده است: «زنان و دختران حتی در خانه نیز امنیت ندارند، زیرا طالبان تمام نظامهای مقابله با خشونت مبتنی بر جنسیت را از بین برده و مردان را مجبور به کنترل رفتار اعضای زن خانواده خود کردهاند.»
در گزارش همچنین آمده است که ۱۳.۳ میلیون نفر در افغانستان به خدمات مقابله با خشونت مبتنی بر جنسیت نیاز دارند و یکسوم زنان افغان در حال حاضر با ناامنی شدید غذایی مواجه هستند.
این نهادها از شورای امنیت سازمان ملل خواستهاند تا طالبان را فورا ملزم کند که تمام سیاستهایی را که مانع برخورداری کامل از حقوق انسانی زنان میشود، لغو کند.
در گزارش همچنین تأکید شده که از زنان افغان و مشارکت کامل، معنادار و برابر زنان و افراد دارای تنوع جنسیتی در همه نشستهای مرتبط با افغانستان باید اولویت داده شود.
در گزارش آمده است: «اطمینان حاصل شود که فرستاده ویژه سازمان ملل برای افغانستان و تیم او تخصص عمیقی در حقوق بشر و حقوق زنان داشته باشند و به طور منظم و معنادار با زنان افغان و جامعه مدنی دارای تنوع جنسیتی تعامل داشته باشند.»
این نهادها افزودند که سازمان ملل باید طالبان را ملزم کند تا مانع کار زنان در سازمانهای دولتی و غیردولتی نشود.