ورود صدها جنگجوی عراقی به سوریه؛ حزبالله لبنان فعلا برنامهای برای اعزام نیروی کمکی ندارد
صدها جنگجوی عراقی مورد حمایت جمهوری اسلامی روز دوشنبه برای کمک به بشار اسد وارد سوریه شدند، اما به گفته منابع، حزبالله لبنان فعلاً برنامهای برای پیوستن به آنها ندارد. دو منبع امنیتی عراقی گفتند دستکم ۳۰۰ جنگجو اواخر روز یکشنبه وارد سوریه شدند.
به گفته این دو منبع، این جنگجویان عمدتاً از گروههای بدر و نُجَباء عراق هستند که برای دفاع از حرم حضرت زینب به سوریه رفتهاند.
یک منبع ارشد ارتش سوریه به خبرگزاری رویترز گفت که جنگجویان در گروههای کوچک از مرز عبور کردهاند. این منبع گفت: «اینها نیروهای کمکی جدیدی هستند که برای کمک به همرزمان ما در خط مقدم در شمال اعزام می شوند.»
روز دوشنبه رویترز گزارش داد که گروههای نیابتی مورد حمایت جمهوری اسلامی برای کمک به نیروهای دولت سوریه وارد عراق شدهاند.
اما فرمانده نیروهای حشد الشعبی عراق که شامل گروههای شبهنظامی بزرگ شیعه همسو با جمهوری اسلامی است، گفت که هیچ گروهی زیر چتر این حزب وارد سوریه نشده و در خارج از عراق فعالیت نمیکند.
سخنگوی کتائب حزبالله عراق در بیانیهای اعلام کرد که این گروه از نزدیک «تجاوزات گروههای جنایتکار به مردم سوریه» را رصد میکند و هنوز تصمیمی برای اعزام جنگجو نگرفته است.
در همین حال، سه منبع آگاه به رویترز گفتند که حزبالله لبنان که مدتها توانمندترین نیروی مورد حمایت جمهوری اسلامی در میدان جنگ و کلید اتحاد نظامی اسد در سوریه بود، هنوز درخواستی برای مداخله دریافت نکرده و آمادگی اعزام نیرو پس از درگیری طاقتفرسا با اسرائیل را ندارد.
یکی از منابع گفت که این گروه افسران ارشد خود را از حلب در شمال سوریه بیرون کشید تا در جنگ علیه اسرائیل، کمک کنند. دو منبع دیگر، یکی لبنانی و دیگری سوری، گفتند که حزبالله در اواسط اکتبر و زمانی که درگیریها با اسرائیل شدت گرفت، نیروهایش را از سوریه بیرون کرد.
گروههای شبهنظامی منطقهای متحد جمهوری اسلامی از فاطمیون گرفته تا زینبیون در پاکستان، گروههای مختلف در عراق و حزبالله لبنان در کنار حملات هوایی روسیه، نقش موثری در حفظ قدرت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه در برابر مخالفانش داشتند.
سوریه بهدنبال اعتراضات ۲۰۱۱ وارد جنگ داخلی خونینی شد که در سال ۲۰۲۰ با توافق صلحی که با میانجیگری ترکیه، ایران و روسیه حاصل شد، تا حدی زیادی فروکش کرد.
اما از آگست ۲۰۲۳ که جنگ غزه شروع شد و سپس در سال ۲۰۲۴ که رسما حزبالله لبنان نیز وارد آن شد، گروههای مخالف بشار اسد که برخی از سوی ترکیه حمایت میشوند، تضعیف حزبالله، درگیر شدن روسیه در ترکیه و ایران با اسرائیل را فرصتی برای حمله بزرگی شمردند که از هفته گذشته رقم خورد.
هزاران جنگجوی شورشی هفته گذشته حلب، دومین شهر بزرگ سوریه را تصرف کردند و بهسوی ادلب و حما در جنوب حرکت کردند.
هادی البحره، رئیس گروه اصلی مخالفان سوریه در خارج از کشور، به رویترز گفت که شورشیان به این دلیل توانستند شهر حلب را به سرعت تصرف کنند که حزبالله و سایر گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی درگیر با اسرائیل بودند.
شرایط تازه باعث شده است کشورهای عربی و واشنگتن تضعیف حزبالله را فرصتی بالقوه برای کنار گذاشتن اسد از اتحادش با جمهوری اسلامی بدانند.
پنج منبع آگاه به رویترز گفتند که امارات متحده عربی و امریکا در مورد امکان لغو تحریمها علیه اسد در صورت کاهش اتکای دمشق به تهران گفتگو کردهاند.
به گفته منابع، مسائلی مانند انقضای احتمالی تحریمهای امریکا علیه سوریه در بیستم دسامبر، عملیات اسرائیل علیه شبکههای منطقهای تهران از جمله حزبالله در لبنان، حماس در غزه، و داراییهای ایران در سوریه این گفتوگو را سرعت بخشیده است.
این گفتگوها پیش از حمله گروههای مخالف اسد به شهرهای حلب، حما و ادلب انجام شد.