جای خالی افغانستان؛ نشست کارشناسی وزیران خارجه اکو بدون طالبان در مشهد برگزار شد
نشست کارشناسی بیست و هشتمین اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) روز دوشنبه بدون حضور طالبان در مشهد آغاز شد. نشست اصلی وزیران خارجه اکو فردا سه شنبه برگزار میشود. هنوز مشخص نیست که طالبان به این نشست دعوت شده است یا نه.
پیشتر، یک مقام وزارت امور خارجه ایران گفته بود امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان در بیست و هشتمین نشست وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) حضور نخواهد داشت. احمد معصومیفر تصریح کرد که دعوت نشدن طالبان تصمیم دبیرخانه اکو است.
طالبان درباره حضور این گروه در این اجلاس چیزی نگفته است.
سال گذشته از افغانستان نمایندهای برای شرکت در نشست اکو دعوت نشده بود.
به گزارش رسانههای ایران، علاوه بر هیئتهای کارشناسی و سفیران کشورهای عضو اکو در تهران، تاکنون وزیران خارجه تاجیکستان و قزاقستان و دبیر کل اکو وارد مشهد شدهاند.
به گزارش ایرنا، رییس نمایندگی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در استان خراسان رضوی گفت: «طیف وسیعی از موضوعات مختلف منطقه توسط کارشناسان ارشد و مقامات در نشست کارشناسی امروز اکو در دستور کار اجلاس قرار میگیرد.»
احمد معصومی فر در حاشیه برگزاری روز نخست اجلاس اکو در مشهد گفت که این موضوعات حول محور ترانزیت، محیطزیست، تجارت بین سازمانی، گمرک و مبادلات بانکی است.
او به خبرنگاران گفت: «این اجلاس علاوه بر مقامات کشورهای عضو با حضور رئیس بانک تجارت و توسعه اکو، روسای موسسات وابسته اکو و دیگر اتحادیههای منطقه از جمله هشت کشور اسلامی در حال توسعه، سیکا یا کنفرانس تعامل و اعتماد سازی آسیا و مجمع گفتوگوی آسیایی برگزار میشود.»
سازمان اکو با ابتکار ایران، ترکیه و پاکستان ایجاد شد و سپس افغانستان، تاجیکستان، قزاقستان، اوزبیکستان، قرغیزستان، ترکمنستان و آذربایجان به آن ملحق شدند.
اکو یک سازمان منطقهای است که ایران، پاکستان و ترکیه در سال ۱۹۶۴ با هدف پیشبرد همکاریهای اقتصادی و فرهنگی میان کشورهای عضو تاسیس کردند. سپس از سال ۱۹۹۲ با پذیرش هفت کشور جدید شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرغیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبیکستان، شمار اعضای آن به ۱۰ کشور افزایش یافت.
افغانستان از زمان پیوستن به سازمان همکاری اقتصادی اکو، همواره یکی از اعضای فعال این سازمان منطقهای بوده است. اما بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱ و عدم رسمیتشناسی این گروه باعث شده، نماینده افغانستان از بسیاری نشستهای مهم بینالمللی غایب باشد. افغانستان بزرگترین غایب نشست سال گذشته اکو نیز در شهر تاشکند اوزبیکستان بود.