بانک جهانی: صادرات افغانستان در سال جاری ۱۴ درصد کاهش یافته است

بانک جهانی اعلام کرد که صادرات افغانستان در سال جاری ۱۴ درصد کاهش یافته است. گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد که از جنوری ۲۰۲۴ تا اگست ۲۰۲۴ میلادی، کل صادرات افغانستان به شدت کاهش یافته و به ۹۲۰.۵ میلیون دالر رسیده است.

در گزارش بانک جهانی آمده است که صادرات افغانستان در هشت ماه اول سال ۲۰۲۴ به دلیل تغییرات سیاستی پاکستان ۱۴ درصد کاهش یافته است.

این کاهش عمدتاً به دلیل تغییر در سیاست‌های تجاری پاکستان، از جمله انتقال به زغال‌سنگ محلی و حذف امتیازات گمرکی برای میوه‌های افغانستان است.

بانک جهانی همچنین به اختلالات مرزی مکرر اشاره کرده و این تغییرات را عامل اصلی افت صادرات افغانستان دانسته است.

افزایش ارزش افغانی

بانک جهانی در گزارش اخیر خود از افزایش ارزش پول افغانی در برابر ارزهای خارجی در سال جاری خبر داده است.

طبق ارقامی که بانک جهانی ارائه کرده، از اگست ۲۰۲۱، ارزش افغانی در برابر دالر امریکا ۲۵.۷ درصد افزایش یافته است.

این گزارش، افزایش ارزش افغانی را به سیاست‌های مالی سخت‌گیرانه و محدودیت در عرضه ارز نسبت داده است.

علی‌رغم افزایش کسری تجاری افغانستان، نرخ برابری افغانی در برابر دالر امریکا همچنان در سطح حدود ۶۹.۲ افغانی ثابت مانده است. این پایداری تا سپتامبر ۲۰۲۴ به عواملی چون کنترول‌های شدید بر ارز خارجی و عرضه محدود اسکناس‌های افغانی نسبت داده شده است.

در حالی که اقتصاد افغانستان همچنان با چالش‌های عمده‌ای نظیر فقر، بیکاری و ناامنی غذایی دست و پنجه نرم می‌کند، گزارش بانک جهانی نظارتی بر وضعیت اقتصادی این کشور تا سپتامبر ۲۰۲۴ است.

بانک جهانی همچنین اعلام کرده که این گزارش بخشی از برنامه تحقیقاتی، نظارتی و تحلیلی این نهاد در مورد اقتصاد و جامعه افغانستان است.

طبق این گزارش، اقتصاد افغانستان پس از دو سال متوالی انقباض شدید در سال‌های ۲۰۲۳-۲۰۲۴، بهبودی را نشان داده است.

شش میلیارد دالر کسری بودجه

بانک جهانی اعلام کرده است که دولت افغانستان تحت حاکمیت طالبان با کسری بودجه‌ای معادل شش میلیارد دالر مواجه است.

طبق محاسبات بانک جهانی، کسری تجارت کالاهای افغانستان در هشت ماه نخست سال ۲۰۲۴ نسبت به سال گذشته ۳۹ درصد افزایش یافته و به ۵.۶ میلیارد دالر رسیده است.

افزایش عواید داخلی افغانستان

بانک جهانی در گزارش خود از افزایش عواید داخلی افغانستان در نیمه اول سال مالی ۲۰۲۴-۲۰۲۵ خبر داده است.

طبق این گزارش، افغانستان در این مدت ۱۱۰.۹ میلیارد افغانی (معادل ۱.۶ میلیارد دالر) عواید جمع‌آوری کرده است. این رقم حدود ۷.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی سالانه افغانستان را تشکیل می‌دهد و نسبت به سال گذشته افزایش ۱۰ درصدی نشان می‌دهد.

بانک جهانی اعلام کرده که این افزایش عواید ناشی از رشد ۲۷ درصدی در عواید غیرمالیاتی است که ۴۶ درصد از کل جمع‌آوری‌های اداره عواید افغانستان را شامل می‌شود.

گزارش همچنین به افزایش ۳۶ درصدی عواید در ولایات افغانستان نسبت به سال قبل اشاره کرده است. همچنین، با وجود چالش‌هایی مانند بسته شدن مرزها با پاکستان، اداره گمرکات افغانستان که ۵۱ درصد از کل عواید را تأمین می‌کند، چهار درصد از هدف خود برای نیمه اول سال مالی فراتر رفته است.

این موفقیت به افزایش تجارت افغانستان با ایران و کشورهای آسیای میانه، بهبود مدیریت مرزها، و افزایش تعرفه‌های گمرکی بر اقلام خوراکی نسبت داده شده است.

چالش سرمایه انسانی

بانک جهانی اعلام کرده است که افغانستان همچنان با مشکلات عمده‌ای در زمینه سرمایه انسانی، بیکاری بالا، فقر گسترده و ناامنی غذایی دست و پنجه نرم می‌کند. این مشکلات می‌توانند در بلندمدت به اقتصاد و ساختار اجتماعی افغانستان آسیب برسانند.

بانک جهانی همچنین هشدار داده است که قانون امر به معروف طالبان و محدودیت‌های این گروه در زمینه آموزش زنان، مانعی جدی برای پیشرفت‌های آینده افغانستان به‌شمار می‌آید.