روزنامه بریتانیایی: هیئت طالبان اجازه اشتراک در نشست عمومی تغییرات اقلیمی را ندارد
یک منبع دیپلوماتیک به روزنامه بریتانیایی ایندپندنت گفت از طالبان به عنوان عضو ناظر در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در باکو دعوت شده و تنها در نشستهای حاشیهای اشتراک کرده میتواند. این منبع گفت طالبان بهدلیل عدم مشروعیت، اجازه اشتراک در نشست عمومی کشورهای عضو را ندارد.
مطیعالحق خالص، رئیس اداره حفاظت از محیطزیست طالبان روز یکشنبه، ۲۰ عقرب، در راس یک هیئت برای شرکت در کاپ ۲۹، نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل به باکو سفر کرد.
این نخستینبار است که طالبان در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل که به تاریخ ۲۱ و ۲۲ عقرب در آذربایجان برگزار میشود، دعوت شده است.
گروهی از فعالان مدافع حقوق بشری افغان و اسپانیایی به دعوت طالبان به این نشست اعتراض کردند. به گفته آنها، این حرکت میتواند به برسمیت شناختن این گروه منجر شود.
اما، یک منبع دیپلوماتیک به روزنامه بریتانیایی ایندیپندنت گفت که که آذربایجان از رئیس اداره محیط زیست افغانستان برای شرکت در اجلاس کاپ ۲۹ به عنوان ناظر دعوت کرده است و به این مقام طالبان اجازه داده که «بهطور بالقوه در نشستهای جانبی شرکت کند و احتمالاً دیدارهای دوجانبه داشته باشد.»
به گفته این منبع، طالبان اجازه نخواهد داشت که در جلسات رسمی کشورهای عضو شرکت کند، زیرا سازمان ملل طالبان را به عنوان نماینده رسمی افغانستان به رسمیت نشناخته است تا به عنوان هیئت دولتی در جلسات شرکت کند.
همسو با آن، یک سخنگوی حکومت بریتانیا نیز گفته است که کییر استارمر، نخستوزیر این کشور در نشست باکو با نمایندگان طالبان دیدار نخواهد کرد.
او افزود که نخستوزیر بریتانیا «برنامهای برای ملاقات با آنها [طالبان] ندارد.»
او گفت که تصمیم درباره اشتراک طالبان به سازماندهندگان این نشست مربوط است، اما بهطور کلی هیئتهای مختلف از سراسر جهان در این نشست برای تقویت کنش جهانی دربرابر تغییرات اقلیمی گردهم آمدهاند.
موضوع اصلی نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در باکو بحث در مورد بسته پیشنهادی یک تریلیون دالری از طرف کشورهای ثروتمند برای حمایت از پروژههای مرتبط با تغییرات اقلیمی در کشورهای در حال توسعه است تا این کشورها بتوانند خود را متناسب با این تغییرات تطبیق دهند.
افغانستان یکی از آسیبپذیرترین کشورهای جهان در برابر تغییرات اقلیمی است که در سالهای اخیر در معرض سیلابهای مرگبار، زلزله، خشکسالی و دیگر حوادث طبیعی مواجه شده است.
بارندگیهای شدید در ولایات شمالی، شرقی و مرکزی افغانستان در سال جاری، دهها کشته برجای گذاشته و هزاران خانه و زمین را تخریب کرده است.
بهرغم بحران روبهرشد اقلیمی در افغانستان، این کشور بهدلیل حاکمیت غیرقانونی و غیرمشروع طالبان از اشتراک در نشستهای مختلف تغییرات اقلیمی کنار گذاشته شده است.