نماینده افغانستان در سازمان ملل از وضعیت مهاجران افغان در ایران و پاکستان ابراز نگرانی کرد

سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان می‌گوید شرایط مهاجران افغان در ایران و پاکستان «وخیم» است. نصیر احمد فایق در نشستی در سازمان ملل گفت بسیاری از کودکان مهاجر افغان در کشورهای همسایه از آموزش و خدمات بهداشتی محروم‌اند. فایق گفت ایران افغان‌های دارای سند قانونی را اخراج می‌کند.

آقای فایق روز پنجشنبه در نشست کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، گفت که جمعیت پناهندگان افغان به رقم نگران‌کننده رسیده است و بیش از پنج میلیون مهاجر افغان در ایران و پاکستان پناه برده‌اند. او افزود که حجم بالای مهاجران کشورهای میزان را تحت فشار زیادی قرار داده است.

آقای فایق گفت: «از زمان تسلط نظامی طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱، بیش از ۱.۶ میلیون افغان دیگر از خشونت، فروپاشی اقتصادی و نقض سیستماتیک حقوق بشر فرار کرده و به کشورهای همسایه پناه برده‌اند.»

او خواهان افزایش حمایت مالی از کشورهای میزبان برای رسیدگی به بحران پناهندگان افغان شد. نصیر احمد فایق بر اسکان مجدد، تقویت حقوق پناهندگان و حمایت از برنامه‌های ادغام پایدار برای بازگشت مهاجران افغان به افغانستان تاکید کرد.

پاکستان و ایران اخراج مهاجران افغان را تشدید کرده‌اند. ایران در حال حاضر اخراج مهاجران را به شدت اجرا می‌کند و روزانه هزاران مهاجر افغان بازداشت و اخراج می‌شوند. در ماه‌های اخیر گزارش‌‌های متعددی از بدرفتاری پولیس ایران با مهاجران و حمله به افغان‌ها در مناطقی از ایران منتشر شده است.

در میان مهاجران فاقد مدارک قانونی، جمهوری اسلامی افغان‌های دارای اسناد قانونی را هم اخراج می‌کند.

نصیر احمد فایق شرایط پناهندگان افغان در این کشورها را وخیم توصیف کرد و افزود که پناهندگان در ایران به دلیل مشکلات مربوط به اسناد با چالش‌هایی در دسترسی به خدمات بانکی و دیگر خدمات روبه‌رو هستند و حتی برخی از آنها باوجود داشتن اسناد، از این کشور اخراج می‌شوند.

نصیر احمد فایق از کشورهای عضو سازمان ملل خواست تا تعهدات مالی خود را برای حمایت از پناهندگان افغان افزایش دهند.

او گفت کشورهای عضو باید سهمیه اسکان مجدد را افزایش دهند و از راه‌های امن، مانند پیوستن به خانواده و ویزای بشردوستانه، از پناهندگان افغان حمایت کنند. به گفته او این اقدام فشار بر کشورهای میزبان را کاهش خواهد داد.

سرپرست نمایندگی افغانستان در سازمان ملل همچنین با تاکید بر عدم اخراج اجباری افغان‌ها افزود که بازگشت اختیاری پناهندگان افغان باید در شرایط امن و با رعایت کرامت انسانی آن‌ها انجام شود.

آقای فایق با اشاره به گزارش اخیر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل گفت که جمعیت پناهندگان و مهاجران افغان به ۵.۵۳ میلیون نفر رسیده است و از سپتامبر سال گذشته تاکنون بیش از ۷۳۳ هزار افغان از جمله زنان و کودکان، از پاکستان به کشور بازگشته‌اند.