منابع: مقامات قدرتمند طالبان در کابل با ممنوعیت انتشار تصویر در رسانهها مخالفاند
منابع آگاه در میان طالبان میگویند مقامات این گروه در کابل با دستور هبتالله آخندزاده درباره ممنوعیت پخش تصاویر موجودات زنده در رسانهها مخالفاند. به گفته منابع وزرای داخله و دفاع و سه معاون رئیسالوزرا معتقدند که این ممنوعیت به نفع طالبان نیست.
طالبان با تصویب قانون تازه امر به معروف و نهی از منکر که عمدتا از سوی رهبری این گروه اعمال میشود، عکسبرداری از افراد حقیقی را ممنوع کرده است. این قانون به دستگاههای ذیربط طالبان توصیه کرده از انتشار تصاویر افراد واقعی در رسانهها جلوگیری کنند.
منابع از میان طالبان میگویند سراجالدین حقانی، وزیر امور داخله و یعقوب مجاهد، وزیر دفاع از مخالفان این تصمیم هستند. علاوه بر این دو وزیر قدرتمند گروه طالبان ملا برادر، عبداسلام حنفی و عبدالکبیر، سه معاون الوزرای طالبان نیز با این تصمیم موافق نیستند.
آنها به طور ویژه تطبیق کردن مادههایی که مربوط به رسانهها میشود را به معنای «فلج شدن دستگاه تبلیغاتی» اداره طالبان میدانند.
این مقامات همچنین برخی از فرمانهای هبتالله آخندزاده را به ضرر دستگاه دیپلوماسی طالبان میدانند.
«تلاش برای منزوی کردن شبکه حقانی»
یک منبع نزدیک به طالبان به افغانستان اینترنشنال گفت که افراد مرتبط با گروه حقانی که کنترول بسیاری از مراکز تبلیغاتی را در اختیار دارد، مخالف محدودیتهای جدید برای رسانهها هستند و این اقدام را تلاشی برای منزوی کردن این شبکه میدانند.
شبکه حقانی به تازگی از طریق بنیاد جلال مراحل ساخت مستندی را آغاز کرده است که به نقش این گروه در جنگ دو دهه اخیر میپردازد.
منابع به افغانستان اینترنشنال گفتند که ملاهبتالله بهدلیل محدودیتهای خود نمیتواند در رسانهها ظاهر شود و بناء تلاش میکند از بازتاب جنگ و حضور دیگر رهبران این گروه جلوگیری کند.
به گفته منبع، طالبان مقیم کابل، به ویژه شبکه حقانی، نفوذ کافی در حلقه مذهبی طالبان در قندهار ندارند و نمیتوانند بر تصمیمات آنها تأثیر بگذارند، اما آنها این خلأ را با تبلیغات رسانهای پر میکنند.
به گفته منبع، شبکه حقانی با حمایت مالی امکان ساخت مستندها و گزارشهای تحقیقی از فعالیت این شبکه را میدهد، اما این مساله با روحیات گروه مذهبی حاکم در قندهار سازگار نیست.
افراد نزدیک به شبکه حقانی با انتشار ویدیویی قدیمی از جلالالدین حقانی بنیانگذار این شبکه، نیاز به فیلم و عکس در شرایط کنونی را توجیه میکنند.
جلالالدین حقانی در این ویدیو، فیلمبرداری و عکسبرداری را جایز میداند و میگوید علما به عکاسی اجازه دادهاند و او نیز بر اساس نیاز به افراد خود اجازه داده است که عکس و فیلم بگیرند.
بسته شدن تدریجی تلویزیون ملی افغانستان
این منبع میگوید: «تصمیم گرفته شد که قانون نظمیه به تدریج اجرا شود و حکم شرعی فقط در نشر تصاویر برای رسانهها توضیح داده شود، اما وقتی در نهادهای امارت در کابل بیتوجهی به این قانون مشاهده شد، ملاهبتالله دستور داد که این قانون ابتدا در تلویزیون ملی افغانستان، تلویزیونهای ولایتی و رسانههای دولتی اجرا شود.»
اما به رغم این دستور، اکثر مقامهای جوان این گروه به جز وزارتخانههای تحصیلات عالی، امر به معروف و برخی نهادهای دیگر که از قندهار اداره میشوند، به طور کامل از این قانون تبعیت نکردهاند.
در ۲۸ میزان، ندا محمد ندیم، وزیر تحصیلات عالی طالبان، در جلسهای در دانشگاه شیخ زاید در خوست، به خبرنگاران اجازه داد که فقط صدا را ضبط کنند، اما محمدنبی عمری، معاون اول وزارت داخله که به سراج الدین حقانی نزدیک است، ظاهراً در واکنشن به این تصمیم در جلسه صحبت نکرد.
برخی از کارمندان تلویزیون ملی تحت کنترول طالبان به افغانستان اینترنشنال گفتند که قاری یوسف احمدی، رئیس این شبکه در نشست مدیران این تلویزیون گفته است که ملا هبتالله تلویزیون ملی را تعطیل میکند.
به گفته این کارمندان، قاری یوسف احمدی گفت که تلویزیون ملی به «رادیو صدای شریعت» تغییر خواهد کرد.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان هنوز در مورد دستور ملا هبتالله چیزی نگفته است، اما یک منبع به افغانستان اینترنشنال گفت که به رهبری این وزارتخانه نیز از قندهار دستور داده شده است تا پخش تلویزیون ملی را به تدریج متوقف کند.
بر اساس ماده هفدهم قانون امر به معروف و نهی از منکر طالبان، تصویربرداری از موجودات زنده یا ذیروح ممنوع است.
طالبان بهطور رسمی روند جلوگیری از تصویربرداری، فیلمبرداری و فعالیت برخی رسانههای تصویری را در ولایات مختلف آغاز کرده است. این گروه معتقد است که تصویربرداری طبق حدیث پیامبر اسلام یک «گناه بزرگ» است.
در این راستا، طالبان فعالیت رسانههای تصویری را خلاف شریعت دانسته و رسماً تلاش برای تعطیلی آنها را آغاز کرده است. این روند از ولایت قندهار شروع شد و سپس به تخار رسید، جایی که دستور تعطیلی تلویزیونهای محلی صادر شد.