سیانان: جمهوری اسلامی بهشدت نگران است که اسرائیل چه خواهد کرد
سیانان به نقل از منابع آگاه نوشت جمهوری اسلامی بهشدت نگران است و خود را درگیر تماسهای فوری با کشورهای خاورمیانه کرده تا بسنجد که آیا آنها میتوانند از حجم حمله نظامی اسرائیل بکاهند یا خیر. اسرائیل گفته حمله به جمهوری اسلامی مرگبار خواهد بود.
پاسخ اسرائیل به حملات موشکی جمهوری اسلامی در روز ۱۰ میزان، تقریبا حتمی و غیرقابل اجتناب بهنظر میرسد.
یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، روز چهارشنبه ۱۸ میزان گفت که حمله کشورش به جمهوری اسلامی مرگبار، دقیق و غافلگیرکننده خواهد بود.
شبکه سیانان، روز جمعه ۲۰ میزان، به نقل از منابع آگاهی که نامشان را اعلام نکرد گزارش داد که جمهوری اسلامی از همسایگان خود خواسته به تهران برای محافظت از خود کمک کنند.
به گزارش سیانان، نگرانی رهبران جمهوری اسلامی ناشی از آن است که مطمئن نیستند که آیا ایالات متحده میتواند اسرائیل را متقاعد کند که به سایتهای هستهای و تاسیسات نفتی ایران حمله نکند یا خیر،
در این گزارش، دلیل دیگر جمهوری اسلامی برای نگرانی این واقعیت است که مهمترین گروه شبهنظامی نیابتی آن در منطقه، یعنی حزبالله، بهدلیل عملیات نظامی اسرائیل در هفتههای اخیر بهطور قابل توجهی تضعیف شده است.
ایالات متحده در حال رایزنی با اسرائیل بر سر نحوه واکنش به حمله ۱۰ میزان جمهوری اسلامی به اسرائیل است.
مقامات امریکایی به روشنی گفتهاند که نمیخواهند اسرائیل سایتهای هستهای یا میادین و تاسیسات نفتی ایران را هدف قرار دهد. جو بایدن، رییسجمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه، ۱۸ میزان، تلفنی با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به او گفت که حمله تلافیجویانه اسرائیل باید «متناسب» باشد. این اولین گفتوگوی آنها در تقریبا دو ماه گذشته بود.
یک دیپلومات عرب به سیانان گفت که متحدان ایالات متحده در خلیج فارس، از جمله امارات متحده عربی، بحرین و قطر نیز به امریکا گفتهاند که از حمله احتمالی به تاسیسات نفتی ایران را که میتواند تاثیرات منفی اقتصادی و زیست محیطی برای کل منطقه به دنبال داشته باشد، نگران و بیمناک هستند.
نگرانیهای دولت بایدن
به نوشته سیانان، دولت بایدن عمیقا نگران است که حملات تلافیجویانه جاری بین جمهوری اسلامی و اسرائیل، که از ماه حمل امسال پس از حمله اسرائیل به ساختمان قنسولگری جمهوری اسلامی در دمشق آغاز شد، ممکن است به یک جنگ بزرگ منطقهای تبدیل شود که پای ایالات متحده را نیز به آن بکشاند.
سیانان ریشه بخش عمدهای از این نگرانی دولت امریکا را در این امر میداند که بهنظر میرسد نفوذ ایالات متحده بر اسرائیل در سال گذشته بهطور پیوسته در حال کاهش بوده است. اسرائیل همانند عملیات خود در غزه، بهطور فزایندهای درخواستهای ایالات متحده برای خویشتنداری بیشتر در لبنان را نادیده گرفته است.
اسرائیل همچنین پیش از انجام حمله گستردهای که ماه گذشته هزاران پیجر و واکی تاکی مورد استفاده عوامل حزبالله را منفجر کرد، یا پیش از ترور حسن نصرالله، رهبر حزبالله در بیروت و برهم زدن پیشنهاد آتشبس ظریفی که کمتر از ۴۸ ساعت پیش از آن از سوی ایالات متحده و فرانسه ارائه شده بود، با کاخ سفید مشورت نکرد.
یک مقام اسرائیلی روز جمعه به سیانان گفت که کابینه امنیتی اسرائیل هنوز در مورد چگونگی ادامه کار تصمیمگیری نکرده است. یک مقام امریکایی هم به این شبکه گفت اگرچه شکاف بین مواضع ایالات متحده و اسرائیل در حال کاهش است، اما ممکن است وضعیت همچنان به این شکل باقی نماند.
یک مقام ارشد دولت امریکا در مورد بحثهای کابینه امنیتی اسرائیل گفت: «ما در واقع نمیتوانیم بدانیم که آیا آنها به حملهای رای دادهاند یا نه».
او همچنین نسبت به میزان شفافیت اسرائیل در آنچه با امریکا به اشتراک میگذارد، تردید کرد.
حمله به تاسیسات هستهای، آری یا نه؟
به گزارش سیانان، اسرائیل دست کم تا هفته گذشته هیچ تضمینی برای حمله نکردن به تاسیسات هستهای نداده بود.
اسرائیل دهههاست که در حال برنامهریزی برای حمله به تواناییهای هستهای جمهوری اسلامی بوده است و دو سال پیش در یک رزمایش نظامی، چنین حملهای را شبیهساز کرد.
اسرائیل همچنین مظنون به انجام ترورهایی علیه دانشمندان هستهای ایران در سال های اخیر است و به تاسیسات هستهای این کشور نیز حملاتی سایبری انجام داده است. معروفترین عملیات آنها در این زمینه از کار انداختن سانتریفیوژها در نطنز با ویروس استاکس نت است.
یک دیپلومات عرب به سیانان گفت که کشورهای خلیج فارس بهطور کلی مشتاق هستند که در حاشیه درگیری باقی بمانند.
اگرچه جمهوری اسلامی آشکارا هشدار داده است که با هر طرفی که اقداماتش بهعنوان کمک به اسرائیل تلقی شود به عنوان متجاوز رفتار خواهد کرد، بعید بهنظر میرسد که همسایگان ایران در صورت حمله اسرائیل، به صراحت از تهران دفاع کنند.
با این حال، به گزارش سیانان، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر به ایالات متحده و جمهوری اسلامی گفتهاند که به اسرائیل اجازه نخواهند داد از حریم هوایی آنها برای حمله به ایران استفاده کند. یک مقام اردنی گفت اردن همچنین از حریم هوایی خود در برابر هرگونه نفوذ غیرمجاز، صرف نظر از منشاء آن، محافظت خواهد کرد.