شرکت‌کنندگان نشست مسکو ۷ بار از کلمه تروریسم در افغانستان در بیانیه مشترک کار گرفتند

شرکت‌کنندگان نشست فرمت مشورتی مسکو ۷ بار از کلمه تروریسم در افغانستان در بیانیه مشترک خود کار گرفتند. در این بیانیه آمده است که همه گروه‌های تروریستی و جدایی‌طلب مستقر در افغانستان تهدیدی جدی برای امنیت جهان و منطقه‌اند.

نمایندگان کشورهای شرکت‌کننده در نشست فرمت مسکو در این بیانیه از حضور گروه‌های تروریستی و جدایی‌طلب در افغانستان ابراز نگرانی کردند.

آنها همچنین از طالبان خواستند حقوق مردم به‌ویژه زنان و گروه‌های قومی را رعایت کرده و نظام فراگیر و معتدل تشکیل دهد.

براساس این بیانیه که یک نسخه از آن در اختیار افغانستان اینترنشنال قرار گرفته، نمایندگان کشورهای شرکت‌کننده با ابراز نگرانی عمیق نسبت به وضعیت امنیتی مرتبط با تروریسم در افغانستان، خاطرنشان کردند که «گروه‌های تروریستی و جدایی‌طلب مستقر در افغانستان، همچنان یک تهدید جدی برای امنیت منطقه و جهان هستند.»

در بیانیه آمده است که طرف‌ها بر تقویت همکاری‌های ضدتروریستی در سطوح دوجانبه و چندجانبه تأکید کردند و حمایت خود را از طالبان در راستای مبارزه با تروریسم و ریشه‌کن کردن آن اعلام کردند.

آنها همچنین از تبدیل شدن افغانستان به یک دولت مستقل، واحد و صلح‌آمیز حمایت کردند.

مخالفت با ایجاد پایگاه‌های نظامی خارجی در افغانستان

شرکت‌کنندگان نشست فرمت مسکو «تلاش‌ کشورهای سوم برای ایجاد زیرساخت‌های نظامی در افغانستان و کشورهای همسایه» را غیرقابل قبول خواندند.

در بیانیه پایانی فرمت مسکو آمده که چنین اقدامات به نفع صلح و ثبات در منطقه نیست.

با این حال، در بیانیه درباره این تلاش‌ها توضیحی داده نشده است.

پیش از این گزارش‌هایی مبنی بر اینکه امریکا برای نظارت بر وضعیت افغانستان، پایگاه‌هایی در شمال پاکستان ایجاد کرده است، منتشر شده بود. شرکت‌کنندگان نشست مسکو گفتند که «ایجاد این پایگاه‌ها با منافع و ثبات منطقه‌ای سازگار نیست.»

آنها همچنین علاقه‌مندی خود را به توسعه پروژه‌های اقتصادی منطقه‌ای با مشارکت افغانستان و حمایت از پیشرفت پایدار در حوزه‌هایی مانند صحت، مبارزه با فقر، کشاورزی و جلوگیری از بلایای طبیعی ابراز کردند تا به افغانستان در دستیابی سریع‌تر به توسعه مستقل و پایدار کمک کنند.

کشورهای شرکت‌کننده همچنین از ادغام فعال افغانستان در سیستم ارتباطات منطقه‌ای حمایت کردند.

نشست فرمت مسکو از جامعه بین‌المللی خواست که به ارائه کمک‌های اضطراری انسانی به مردم افغانستان سرعت بخشد و تأکید کرد که «سیاسی‌ کردن این کمک‌ها غیرقابل قبول است.»

کشورهای شرکت‌کننده از طالبان خواستند نظام متعادل، کارآمد و فراگیری تشکیل دهند تا «حقوق و منافع اساسی تمام مردم افغانستان، از جمله زنان، دختران و همه گروه‌های قومی، رعایت شود.»

کشورهای منطقه همچنین از طالبان خواستند که شرایط لازم را برای مردم افغانستان فراهم کنند، از مهاجرت بیشتر آنها جلوگیری کرده و شرایط را برای بازگشت پناهندگان تسهیل کنند.

در بیانیه از ایران، پاکستان و برخی کشورهای دیگر منطقه به خاطر پذیرش میلیون‌ها پناهنده افغان قدردانی شده است. این درحالی است که ایران و پاکستان مصمم هستند مهاجرین فاقد مدرک را برگردانند.

ششمین نشست فرمت مسکو درباره افغانستان، روز جمعه ۱۳ میزان با حضور نمایندگان چین، هند، ایران، قزاقستان، قرغیزستان، پاکستان، روسیه، تاجیکستان و اوزبیکستان برگزار شد. در این نشست، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان نیز شرکت کرد.