چهار کشور برجسته می‌خواهند طالبان را به دادگاه بین‌المللی ببرند

وزیران خارجه آلمان، استرالیا، کانادا و هالند روز چهارشنبه با صدور اعلامیه‌ای شدیداللحن، موارد نقض‌ فاحش و سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان، به‌ویژه تبعیض جنسیتی علیه زنان را محکوم کردند. آنها طالبان را به پیگرد قانونی تهدید کردند.

در این اعلامیه که روز چهارشنبه در نیویارک منتشر شد، آمده است که احکام و فرامین طالبان به‌صورت سیستماتیک زنان و دختران افغانستان را از زندگی عمومی حذف کرده است.

گروهی از کشورها، از جمله آلبانیا، بلجیم، آیسلند، مالزیا، مراکش، پانامه، سیرالئون و اسلوونیا، از اعلامیه مشترک چهار کشور غربی حمایت کرده‌اند.

وزیران خارجه آلمان، کانادا، استرالیا و هالند تاکید کرده‌اند که نهادهای دولتی و خصوصی در افغانستان به‌طور عمدی حقوق زنان و دختران را نقض می‌کنند.

این کشورها همچنین اعلام کرده‌اند که قانون «امر به معروف و نهی از منکر» طالبان تلاشی است برای به سکوت واداشتن نیمی از جمعیت و حذف زنان و دختران از عرصه عمومی.

هبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان ماه گذشته قانون امر به معروف را تصویب کرد. این قانون محدودیت‌های بی‌سابقه‌ای بر زنان و دختران وضع می‌کند، به‌طوری که حتی صدای آن‌ها نیز "عورت" تلقی شده است. بر اساس این قانون، زنان و دختران اجازه ندارند به‌تنهایی سفر کنند، در ملاءعام صدای خود را بلند کنند یا چهره‌شان را در خیابان‌ها نشان دهند.

چهار کشور غربی بیان کرده‌اند که بسیاری از زنان و دختران در افغانستان در «حبس خانگی» به سر می‌برند و از «حیثیت انسانی» خود محروم شده‌اند.

طبق اعلامیه مشترک این چهار کشور، طالبان نه تنها به مطالبات جهانی برای رعایت حقوق بشر و رفع محدودیت‌ها علیه زنان و دختران بی‌توجه بوده‌، بلکه محدودیت‌ها را افزایش داده و وضعیت را وخیم‌تر کرده‌است.

وزیران خارجه چهار کشور تصریح کرده‌اند که «زنان و دختران افغانستان شایسته چیزی کمتر از برخورداری کامل از حقوق بشر خود نیستند.»

آن‌ها هشدار داده‌اند که طالبان به‌دلیل نقض‌های فاحش و سیستماتیک حقوق بشر و عدم پایبندی به تعهدات بین‌المللی افغانستان، باید پاسخگو باشد.

به گفته آن‌ها، افغانستان بر اساس قوانین بین‌المللی در قبال نقض تعهدات متعدد خود تحت کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان مسئول است. استرالیا، کانادا، آلمان و هالند با استناد به این کنوانسیون، به طالبان رسماً اعلام کرده‌اند که «موظف به پایان دادن به این نقض‌ها است.»

این کشورها خواستار مذاکره و گفت‌وگو با طالبان طبق مفاد کنوانسیون شده‌اند و هشدار داده‌اند که «در صورت عدم دستیابی به نتیجه در بازه زمانی معقول، به دادگاه بین‌المللی دادگستری مراجعه خواهند کرد.»

این کشورها از طالبان خواسته‌اند که «فوراً به نقض حقوق زنان و دختران پایان دهند و به درخواست‌ها برای مذاکره در این زمینه پاسخ دهند.»

این نخستین بار است که کشورهای غربی طالبان را به شکایت و پیگرد در سطح بین المللی تهدید کرده‌اند.

چهار کشور همچنین تاکید کرده‌اند که طالبان را به‌عنوان نماینده قانونی مردم افغانستان به رسمیت نمی‌شناسند و به گفته آنها، عدم اجرای تعهدات حقوق بشری توسط طالبان، مانعی کلیدی در راه عادی‌سازی روابط با آن‌هاست.

رهبر طالبان اخیراً در سخنرانی‌ای در ولایت قندز در واکنش به انتقادهای بین المللی از قانون امر به معروف، بار دیگر با قطعیت بر اجرای شریعت و قانون امر به معروف و نهی از منکر تاکید کرد.

ملا هبت‌الله بی‌حجابی زنان جوان را «فتنه» خواند و گفت که ماموران امر به معروف دستورات او را به هر شکلی، از جمله با توسل به خشونت، اجرا خواهند کرد.

وی همچنین به اعتراضات جهانی اشاره کرده و تاکید کرده است که «جهاد میان کفر و اسلام تا قیامت ادامه خواهد داشت.»