دیدبان حقوق بشر: ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان وارد چهارمین سال شد

دیدبان حقوق بشر می‌گوید منع آموزش دختران افغان وارد چهارمین سال شد اما جامعه جهانی برای رفع این محدودیت اقدام معناداری نکرده‌ است. این سازمان گفته منع آموزش دختران حمله سیستماتیک و زن‌ستیزانه طالبان به حقوق زنان است که نابرابری جنسیتی را در سیستم آموزشی افغانستان نهادینه می‌کند.

دیدبان حقوق بشر روز پنجشنبه ۲۹ سنبله در یادداشتی در صفحه اکس خود نوشت که ممنوعیت آموزش دختران افغان از سوی طالبان در هفته جاری وارد سال چهارم شد و این محدودیت توجه بسیاری را در جهان برانگیخته است.

دیدبان حقوق بشر ممنوعیت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را حمله سیستماتیک و زن‌ستیزانه طالبان خوانده و گفته این ممنوعیت نابرابری جنسیتی را در سیستم آموزشی افغانستان نهادینه می‌کند.

این سازمان تاکید می‌کند که ممنوعیت آموزش بر تمامی عرصه‌های زندگی افغان‌ها تأثیر منفی می‌گذارد و پیامدهای اجتماعی، توسعه‌ای و اقتصادی وخیمی را برای افغانستان رقم می‌زند.

دیدبان حقوق بشر تصریح کرده است که طالبان با این اقدام، افغانستان با کمبود جدی پزشکان، پرستاران، معلمان زن و زنان متخصص روبه‌رو خواهد شد.

این سازمان هشدار داده است که ممنوعیت آموزش، نقش زنان را در جامعه افغانستان تضعیف کرده و ادامه آن منجر به ایجاد جامعه نابرابر، فقیر و خالی از مشارکت زنان می‌شود.

دیدبان حقوق بشر از طالبان خواست که فوراً به ممنوعیت آموزش دختران در افغانستان پایان داده و زمینه آموزش باکیفیت را برای همه فراهم کند. این سازمان تاکید کرد که جامعه جهانی باید طالبان را تحت فشار قرار دهد تا به تعهدات خود عمل کرده ممنوعیت آموزش دختران به گونه فوری لغو کند.

بیست‌وهفتم سنبله سومین سالگرد ممنوعیت رسمی آموزش دختران توسط طالبان بود.

وزارت معارف طالبان در بیست‌وهفتم سنبله سال ۱۴۰۱ با پخش اطلاعیه‌ای از دانش‌آموزان پسر و آموزگاران مرد در افغانستان دعوت کرد تا به مدارس و مکاتب برگردند. وزارت معارف طالبان هیچ اشاره‌ای به بازگشت دانش‌آموزان دختر و آموزگاران زن به مکاتب نشده بود.

از آن زمان تاکنون مکاتب بالاتر صنف ششم بسته است و دختران اجازه رفتن به دانشگاه را هم ندارند.