خلیلزاد: علمای جهان اسلام به «برادران طالب» خود آموزش دهند که دین چیست

نماینده پیشین امریکا برای افغانستان خواستار به چالش کشیدن بنیادهای دینی دستورات طالبان شد و گفت احکام این گروه برخلاف دین اسلام است. زلمی خلیلزاد به الشرق الاوسط گفت علمای جهان اسلام مسئولیت دارند «برادران» طالب خود را آموزش دهند که دین چیست.

او در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط که روز پنجشنبه ۲۲ سنبله منتشر شد، گفت: «حتی بدون اینکه عالم دین باشم، می‌دانم که یکی از اصول اساسی اسلام این است که در دین اجبار نباشد.»

هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، اخیرا قانون جدید امر به معروف و نهی از منکر طالبان را توشیح کرد. به دنبال آن، سختگیری‌های ماموران امر به معروف به ویژه در مورد زنان بیشتر شده‌ است.

این قانون محدودیت‌های گسترده‌ای علیه زنان و دختران وضع کرده و حتی صدای آنها را «عورت» دانسته است.

در قانون موسوم به «قانون امر به معروف و نهی از منکر» طالبان برای کسانی‌ که مرتکب اعمال «منکر» شوند، مجازات‌ در نظر گرفته شده است.

زلمی خلیلزاد درباره این قانون گفته است: «امیدوارم ادامه پیدا نکند، اما متاسفانه نمی‌توان مطمئن بود.»

او می‌گوید طالبان می‌خواهند مردم دیندارتر باشند، اما اقدامات این گروه، نتیجه معکوس دارد و فقط باعث ایجاد خشم می‌شود.

آقای خلیلزاد که از او به عنوان معمار توافقنامه دوحه بین امریکا و طالبان یاد می‌شود، با اشاره به قانون امر به معروف طالبان پرسیده است: در کجا گفته شده که زنان باید آرام صحبت کنند؟ در ملاء عام نخندند یا دقیقا چه کسی مشخص می‌کند که زنان چه لباسی بپوشند؟

به گفته خلیلزاد، در شرایط جاری افغانستان، علمای اسلام در افغانستان و جاهای دیگر مسئولیت مهمی بر عهده دارند؛ «آن‌ها باید برادران طالبان خود را آموزش دهند و به آن‌ها کمک کنند تا بفهمند واقعا دین‌شان چیست.»

به گفته وی، این رویکرد علمای جهان اسلام می‌تواند بسیار سازنده باشد.

درخواست همکاری افغان‌ها با «طالبانی که دیدگاه‌های بهتر دارند»

زلمی خلیلزاد در بخشی از این گفت‌وگو، خواستار همکاری افغان‌ها با آن دسته از مقام‌های گروه طالبان شد که به گفته او، دیدگاه بهتر دارند.

آقای خلیلزاد همچنین گفت که این دسته طالبان، باید برای تحکیم باورهای‌شان قدم بردارند.

زلمی خلیلزاد درباره خروج امریکا از افغانستان و روی کار آمدن طالبان گفت: جنبه مثبت این است که تعداد کمتری از افغان‌ها جان خود را از دست می‌دهند و سربازان امریکایی که مجروح یا کشته می‌شدند، از میدان جنگ حذف شدند.

او با استناد از دیوید کوهن، معاون سیا افزود: «خوب است که افغانستان، آنطور که بسیاری از آن می ترسند - به پناهگاه امن داعش و القاعده تبدیل نشده است.»

با این حال خلیلزاد گفت: رفتار [طالبان] با زنان، تحمیل تفسیر واپس‌گرایانه از اسلام و نبود یک راهبرد بلندمدت برای گذار از حکومت موقت به حکومتی که نماینده اکثریت باشد، مایه تاسف است.