همه چیز در باره جام جهانی فوتسال ٢٠٢٤ و مسابقات «شیران خراسان» در اوزبیکستان
دهمین دوره مسابقات جام جهانی فوتسال از روز شنبه ٢٤ سنبله، با اشتراک ٢٤ تیم در اوزبیکستان آغاز میشود و تا یکشنبه ١٥ میزان ١٤٠٣ ادامه خواهد داشت. تیمها در شش گروه چهار تیمه با یکدیگر رقابت میکنند. افغانستان نیز در گروه سوم با تیمهای ارجنتاین، اوکراین و آنگولا همگروه است.
پیشینه جام جهانی فوتسال:
جام جهانی فوتسال ٣٥ سال سابقه دارد. نخستین دوره این مسابقات در سال ١٩٨٩ در هالند برگزار شد که در آن دوره، برازیل در فاینل ٢_١ هالند را شکست داد و قهرمان شد.
این دهمین دوره رقابتها است، مسابقاتی که هر چهار سال یکبار برگزار میشود. در ٩ دوره گذشته به ترتیب کشورهای هالند، هانگ کانگ، اسپانیا، گواتمالا، تایوان، برازیل، تایلند، کلمبیا، لیتوانیا و اوزبیکستان میزبان این مسابقات بودهاند.
در این دورهها تا حالا تیم برازیل با پنج قهرمانی، پر افتخارترین تیم این مسابقات است. یعنی از ٩ دوره برگزار شده، برازیل بیش از نیم جامها را به خانه برده است.
بعد از برازیل، تیم اسپانیا دوبار و تیمهای ارجنتاین و پرتگال نیز هر کدام یک بار در این جام قهرمان شدهاند.
پرتگال مدافع عنوان قهرمانی این مسابقات است که در دوره گذشته در لیتوانیا ارجنتاین را در فاینل شکست داد و قهرمان شد.
این برای چهارمین بار است که جام جهانی فوتسال در آسیا و برای نخستین بار است که در آسیای مرکزی برگزار میشود.
این نخستین مرتبه است که چهار تیم افغانستان، تاجیکستان، ایران و اوزبیکستان از آسیای مرکزی به صورت همزمان در جام جهانی فوتسال حضور دارند.
تعداد تیمهای حاضر در مسابقات:
چنانچه ذکر شد، ٢٤ تیم در این رقابتها حضور دارند که پس از مسابقات گروهی، از هر گروه تیمهای اول و دوم به همراه چهار تیم برتر رتبههای سوم به مرحله حذفی صعود میکنند.
پس از آن مرحله یکهشتم، یکچهارم، نیمهنهایی، ردهبندی و فاینل برگزار میشود.
تیمهای ١٢١ کشور مجوز حضور در مرحله انتخابی این مسابقات را داشتند. اوزبیکستان به دلیل میزبانی به صورت خودکار در این مسابقات حضور داشت و ٢٣ تیم دیگر از شش قاره مختلف به این رقابتها راه یافتند که چهار تیم افغانستان، فرانسه، نیوزیلند و تاجیکستان برای نخستینبار به جام جهانی صعود کردهاند.
در بین تیمهای راه یافته به این دوره، تیمهای کرواسی و هالند (نمایندگان اروپا) هر دو بعد از ٢٤ سال غیبت دوباره به این مسابقات باز میگردند.
از غایبان مهم این دوره میتوان به عدم حضور روسیه اشاره کرد که به دلیل جنگ با اوکراین، این کشور از سوی فیفا محروم شده است.
از غایبان مهم دیگر این مسابقات میتوان به تیمهای فوتسال جاپان، مصر، جمهوری چک، صربستان و امریکا اشاره کرد که نتوانستند به این رقابتها راه یابند.
تیمهای راه یافته به این مسابقات:
بازیها و حریفان افغانستان در جام جهانی:
شیران خراسان باید در گروه سوم با تیمهای ارجنتاین، اوکراین و آنگولا رقابت کنند. تیم افغانستان برای حضور در جام جهانی تدارک وسیعی داشت و با برگزاری اردوگاه تمرینی اختصاصی در مشهد ایران و برگزاری بازیهای دوستانه و تدارکاتی با تیمهای مختلف، روند آمادهسازی این تیم در تاریخ ورزش افغانستان اگر بینظیر نبود، کم سابقه بود.
در مرحله گروهی جام جهانی، دو تیم از نظر ردهبندی جهانی بالاتر از افغانستان هستند. ارجنتاین در ردهبندی فیفا پنجم و اوکراین دوازدهم است.
تنها تیم آنگولا که چهلوهفتم است، پایینتر از افغانستان قرار دارد که در رتبه سیام جهان جای گرفته است.
ارجنتاین قویترین حریف افغانستان در مرحله گروهی است. تیمی که تا حالا ١٠ بار به جام جهانی صعود کرده و در سال ٢٠١٦ قهرمان این جام شده. این تیم در سالهای ٢٠٠٣ و ٢٠١٥ قهرمان فوتسال امریکای جنوبی نیز شده است.
اوکراین تا حالا در شش دوره جام جهانی حاضر بوده و در سال ١٩٩٦ چهارم شده، این تیم دو بار در سالهای ٢٠٠١ و ٢٠٠٣ نایب قهرمان اروپا شده است.
تنها تیم بدون عنوان و نه چندان مطرح در این گروه تیم آنگولا است که به افتخارات زیادی به جز از راهیابی به دو دوره از جام جهانی دست نیافته.
تیم افغانستان نیز تا حالا در سطح جهان به دستاوردهای بزرگ و مهمی نرسیده و فقط توانسته در مسابقات کافا نایب قهرمان و در رقابتهای بینالمللی تایلند در سالهای ٢٠٢٣ و ٢٠٢٤ سوم شود.
برنامه بازیهای افغانستان در جام جهانی:
افغانستان – آنگولا (یکشنبه ٢٥ سنبله ۱۴۰۳)
افغانستان – ارجنتاین (چهارشنبه ٢٨ سنبله ۱۴۰۳)
افغانستان – اوکراین (شنبه ۳۱سنبله ۱۴۰۳)
شرایط و رؤیاهای شیران خراسان در جام جهانی:
کادر فنی تیم ملی فوتسال افغانستان ١٤ بازیکن را در لیست نهایی برای جام جهانی جای دادند. به نظر میرسد که تیم از نظر آمادگی جسمانی و وضعیت روحی در شرایط مناسبی است. تیم مصدوم جدی ندارد و کادر فنی نیز از وضعیت تیم راضی است.
مجید مرتضایی در فاصله چند روز مانده به شروع بازیها چهار بازیکن به نامهای علی امیری، محمدرضا کریمی، بهمن گرگیج و محمد علی فیاضی را از لیست خط زد و بازیکنانی مثل محمد جواد صفری، علیرضا جعفری، علی احمد محسنی، مهدی نوروزی، حمیدرضا حسینی، رضا حسینپور، مهران غلامی، امید قنبری، اکبر کاظمی، محمد مرادی، فرزاد محمودی، خداداد ابراهیمی، حسین محمدی و سید مجتبی حسینی را در تیم نگهداشت تا در این دوره برای افغانستان به میدان بروند.
مرتضایی همواره گفته است که او تیمش را برای رویارویی با تیمهای قدرتمند این جام آماده کرده است. مرتضایی همیشه از توانایی بازیکنان افغانستان ستایش کرده و گفته که جهان باید قدرت شیران خراسان را باور کنند.
مهدی نوروزی، کاپیتان تیم ملی افغانستان نیز چندی پیش در یک گفتوگو به ویب سایت فیفا گفته بود که هدف او و همتیمیهایش در اوزبیکستان صعود از مرحله گروهی و رؤیاپردازی برای افتخارآفرینی و خلق شگفتی در جام جهانی است.
نوروزی معتقد است که تیم افغانستان با انگیزه است و میتواند همه را شگفت زده کند.
نقطه عطف و مهمترین مسابقه افغانستان:
نخستین بازی افغانستان در مرحله گروهی جام جهانی فوتسال ٢٠٢٤ با تیم آنگولا است. هر چند حریف آسان در جام جهانی آسان نیست؛ اما آنگولا باید سادهترین رقیب افغانستان در مرحله گروهی باشد.
اگر افغانستان بتواند در این دیدار به پیروزی برسد، هم از نظر جدول و هم از نگاه روحیه، در بازیهای بعدی مقابل ارجنتاین و اوکراین با شرایط بهتری بازی خواهد کرد.
از آنجا که چهار تیم برتر سوم گروهها نیز به مرحله بعد صعود خواهند کرد، افغانستان شانس زیادی برای راهیابی به مرحله حذفی خواهد داشت. شیران خراسان سختترین دیدار را باید مقابل ارجنتاین داشته باشند.
حمید معصومیان مربی ایرانی دروازبانهای افغانستان نیز گفته است که بازی با آنگولا برای شاگردان او حیاتی و مهم است.
به گفته این مربی چند بازیکن افغانستان دارای مصدومیتهای جزئی هستند که تا روز نخستین بازی افغانستان در جام جهانی، آماده خواهند شد.
از نظر کادر فنی تیم ملی افغانستان، تیم اوکراین قویتر از آن چیزی است که پیش از این تصور میشد.
آنگولا نیز تیم خوبی است که در یک بازی دوستانه توانست اوزبیکستان میزبان را شش بر یک شکست دهد.
خوشحالی مردم از حضور افغانستان در جام جهانی:
صعود تیم ملی فوتسال به جام جهانی، موجب خوشحالی مردم افغانستان شد. تیمی که برای نخستین بار به بزرگترین رویداد فوتسالی جهان راه یافته است. مردم با تمام توان و عاشقانه از تیم ملی کشور شان حمایت میکنند.
کادر فنی و بازیکنان تیم ملی فوتسال افغانستان نیز امید دارند که مردم این کشور به خصوص کسانی که در اوزبیکستان هستند، با حضور در سالونهای محل برگزاری مسابقات از تیم حمایت کنند.
این مساله را مهدی نوروزی، نصیر صداقت مدیر تیم، مربیان و بازیکنان بارها مطرح کردهاند.
کادر فنی تیم ملی فوتسال افغانستان ایرانی است. مجید مرتضایی سرمربی، امین قلیچ مربی بدنساز، مهدی بیات آنالیزور و حمید معصومیان مربی دروازبانها همه ایرانی هستند.
مربیانی که نشان دادهاند هم از دانش فنی لازم برخوردارند و هم فوتسال افغانستان را به خوبی میشناسند.
بهترین بازیکنان فوتسال و برندگان توپ طلا:
در آستانه شروع جام جهانی فوتسال، خوب است که برندگان توپ طلا و بهترین بازیکنان این ورزش را نیز در این رویداد بزرگ بشناسیم. بازیکنانی که برای قهرمانی کشور شان در جام جهانی فوتسال مؤثر بودهاند.
۱۹۸۹:ویکتور هرمانز (هالند)
۱۹۹۲: جورجینیو (برازیل)
۱۹۹۶: مانوئل توبیاس (برازیل)
۲۰۰۰: مانوئل توبیاس (برازیل)
۲۰۰۴: فالکائو (برازیل)
۲۰۰۸: فالکائو (برازیل)
۲۰۱۲: نتو (برازیل)
۲۰۱۶: فرناندو ویلهلم (ارجنتاین)
۲۰۲۱: ریکاردینیو (پرتگال)