نظامی پیشین امریکا:واشنگتن سازمان‌هایی را کمک مالی می‌کند که پول را به جیب طالبان می‌ریزند

شان رایان، نظامی پیشین امریکایی می‌گوید واشنگتن برخی از سازمان‌های غیردولتی را کمک مالی می‌کند که آن‌ها با این پول طالبان را تامین می‌کنند. رایان در گفت‌وگو با افغانستان اینترنشنال گفت برخی از مقام‌های وزارت خارجه امریکا با طالبان «هم‌دلی» دارند.

این عضو سابق نیروهای امریکایی که سال‌ها در افغانستان نیز خدمت کرده، از سیاست‌های اداره جو بایدن در قبال طالبان انتقاد کرد.

شان ریان روز دوشنبه در برنامه دیدگاه شبکه افغانستان اینترنشنال گفت که اداره بایدن و هریس طالبان را بخشیده است، اما مردم و نظامیان امریکایی نه.

او گفت که شماری از مقام‌ها امریکایی به ویژه در وزارت خارجه، احساس «هم‌دلی» نسبت به طالبان دارند و با این گروه مذاکره می‌کنند.

این نظامی سابق امریکایی گفت که تهدید طالبان و گروه‌های تروریستی در افغانستان علیه ایالات متحده جدی است، چرا که به گفته او بودجه حمله ۱۱ سپتامبر ۵۰۰ هزار دالر بود اما طالبان در حال حاضر سالانه یک میلیارد دالر دریافت می‌کند.

او گفت که در حال حاضر، سازمان‌های استخباراتی امریکا ۹۰ درصد اطلاعات کمتر از افغانستان دریافت می‌کنند چون در خارج از این کشور فعالیت دارند. گفت که غیبت اطلاعاتی امریکا در افغانستان، می‌تواند برای ایالات متحده و سایر نقاط جهان زیان‌بار باشد.

او افزود که اداره بایدن تهدیدهای فعالیت ۲۱ گروه ترویستی در افغانستان تحت کنترول طالبان را جدی نمی‌گیرد. آقای رایان گفت که حکومت کنونی امریکا، این تهدید را جدی نمی‌گیرد که طالبان «به تروریست‌ها پاسپورت می‌دهند و این افراد می‌توانند از طریق مرزهای جنوبی امریکا وارد خاک ایالات متحده شوند.»

این نظامی پیشین امریکایی گفت که برای اداره بایدن، اولویت این بود که نیروهای ایالات متحده از افغانستان خارج شوند و این کشور از دید رسانه‌ها دور شود.

او گفت که اتفاقاتی که هنگام خروج در افغانستان افتاد، تصویری منفی از حکومت جو بایدن نه تنها در افغانستان، بلکه در پیش چشم جهان و امریکایی‌ها ترسیم کرد.

آقای رایان گفت که بسیاری از مردم امریکا می‌خواهند که گروه‌های مقاومت علیه طالبان برای آزادی افغانستان حمایت و متحدان سابق واشنگتن در افغانستان محافظت شوند.

شایان رایان گفت که در صورتی که حکومت امریکا تغییر کند، رویکرد واشنگتن در قبال طالبان نیز دست‌خوش این تغییر خواهد شد و حکومت بعدی امریکا، می‌تواند گروه‌های مقاومت را حمایت کند و تهدیدات ناشی از افغانستان را جدی بگیرد.

او احتمال داد که در صورت بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، طالبان به خاطر رعایت نکردن مواد توافقنامه دوحه پاسخگو و کمک‌های مالی به این گروه متوقف خواهد شد. او گفت که در این صورت، گفت‌وگوهای بیشتر میان مقام‌های استخباراتی، دیپلومات‌ها و نمایندگان کانگرس با گروه‌های مقاومت نیز انجام خواهد شد.

به گفته او، در صورت پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا، واشنگتن تلاش‌های بیشتری برای انسجام نیروهای مقاومت و ضدطالبان انجام خواهد داد. آقای رایان افزود که در صورت پیروزی کامالا هریس، معاون بایدن، در انتخابات ایالات متحده، سیاست امریکا در قبال افغانستان به همین شکل ادامه خواهد یافت.

شان رایان گفت که در حال حاضر، گروه‌های مقاومت علیه طالبان، مهمات، تسلیحات و نیروی انسانی کم دارند. او همچنین اشاره کرد که آوازه‌هایی درباره گفت‌وگوی گروه‌های مقاومت با سازمان‌های نظامی خصوصی شنیده است.

رایان با اشاره به این‌که از سال ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵ در کنار متحدان افغان واشنگتن در افغانستان جنگیده است، گفت او و سایر کهنه‌سربازان امریکایی از خروج «فاجعه‌بار» امریکا از افغانستان خشمگین و ناراحت شدند.

رایان گفت که نیروهای جبهه‌های مقاومت علیه طالبان، می‌توانند «شرکای قابل اعتماد» برای واشنگتن باشند. او گفت که نیروهای ضدطالبان، ۲۱ سال در کنار نیروهای امریکایی جنگیدند، آموزش دیدند و در حال حاضر برخی از آن‌ها «بهترین مبارزان» در جهان‌اند.

شان رایان پیشتر همچنین طوماری را راه‌اندازی کرد که در آن خوستار توقف کمک‌های مالی به طالبان و دعوت احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی به کانگرس شده است. آقای رایان گفت که این طومار به پیشرفت‌هایی دست یافته و توجه اعضای کانگرس را جلب کرده است.