اتمر در واکنش به مرگ کودکان در ننگرهار: طالبان سوءاستفاده از کمکهای جهانی را متوقف کند
وزیر خارجه پیشین افغانستان در واکنش به یک گزارش در مورد جان دادن دهها کودک در جلالآباد براثر سوءتغذیه و بیماریهای دیگر، از طالبان خواست تا سوءاستفاده از کمکهای بشری را متوقف کند. او هشدار داد که افغانستان با یک فاجعه عظیم انسانی روبروست.
اتمر این اعتراض را روز سهشنبه و به دنبال انتشار یک گزارش بیبیسی نیوز انجام داد که در آن گفته شده در شش ماه گذشته ۷۰۰ کودک، یعنی بیش از سه کودک در روز، در شفاخانه جلالآباد جان دادند.
سوء تغذیه و برخی بیماریهای قابل پیشگیری عامل عمده افزایش مرگ و میر کودکان عنوان شده است.
طبق این گزارش، حدود ۳.۲ میلیوک کودک در افغانستان به سوء تغذی مبتلا هستند.
نهادهای بینالمللی میگویند حداقل ۲۷ میلیون افغان به کمکهای بشردوستانه نیازمند هستند. با این حال، سازمان ملل گفته است که در کمکهای مالی جهان به افغانستان کاهش آمدهاست.
در همین حال، برخی از سازمانها از جمله دفتر سربازرس کمکهای امریکا به افغانستان، گفتهاست که طالبان از کمکهای بین المللی سوء استفاده کرده و هیچ تدبیری برای جلوگیری از دست اندازی آنها به این کمکها وجود ندارد.
وزیر خارجه پیشین در اکس نوشت که طالبان باید عواید ملی افغانستان را بهطور مسئولانه برای نجات جان مردم به کار گیرند.
اشاره این مقام دولتی سابق به امضای دهها قرارداد استخراج نفت و گاز و دیگر معادن کشور است که طالبان با شرکتهایی از چین، ایران و آسیای مرکزی امضا کردهاست.
حنیف اتمر همچنین از طالبان خواست تا «تمام محدودیتها بر حقوق اساسی زنان کشور را لغو کنند تا آنها بتوانند در رسانیدن کمکهای بشردوستانه شرکت کنند و به صورت عادلانه از آن مستفید شوند.»
او بر تداوم کمکهای بشردوستانه تاکید کرد و از کشورهای جهان خواست که «نفرت از سیاستهای طالبان نباید باعث قطع این کمکها و به خطر افتادن زندگی میلیونها افغان شود.»
یک سخنگوی طالبان در واکنش به گزارش تکان دهنده بیبیسی نیوز گفت که آنها این وضعیت را از حکومت سابق به ارث بردهاند.
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان گفت: «ما مشکل فقر و سوء تغذیه را به میراث بردیم که بلایای طبیعی مانند سیل و تغییرات اقلیمی آن را بدتر کرده است. جامعه جهانی باید کمکهای بشردوستانه را افزایش دهد و نباید آن را با مسایل سیاسی و داخلی مرتبط کند.»
سوءتغذیه در میان کودکان افغان معضلی تازه نیست. یک آمار وزارت صحت افغانستان در سال ۱۳۹۳، در اوج کمکهای بین المللی به افغانستان، نشان میداد که بیش از ۴۰ درصد کودکان از سوءتغذیه رنج میبرند.
وزیر صحت وقت کشور گفته بود که ۴۵ درصد مرگ و میر کودکان با وضعیت تغذیه آنها ارتباط نزدیک دارد.
به گفته ثریا دلیل، در صورت بهبود وضعیت تغذیه کودکان در افغانستان، هر ساله ۲۵۰ هزار کودک از مرگ نجات پیدا میکنند.