کمیته کانگرس: طالبان نیازهای اعضای القاعده از زن تا سلاح و خانه را برآورده می‌کند

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا روز دوشنبه گزارش ۳۴۵ صفحه‌ای خود را درباره خروج نیروهای امریکایی از افغانستان منتشر کرد. بر اساس این گزارش، بایدن بی‌توجه به مشورت و نظر نهادها و بر اساس منافع سیاسی خود، تصمیم به خروج از افغانستان گرفت.

در این گزارش گفته شده که زلمی خلیلزاد با این باور که طالبان تغییر کرده‌است، واشنگتن را «گمراه» کرد.

کمیته خلیلزاد را متهم کرد که بدون مشورت با نظامیان امریکایی توافق صلح را به طالبان امضا کرد و واشنگتن را درباره تعهد طالبان به صلح گمراه ساخت. همچنین، خلیلزاد، در حالی که اشرف غنی را مقصر شکست مذاکرات می‌داند، در واقع در ارزیابی او از نیت طالبان برای صلح «ساده‌لوحانه» بود.

خلیلزاد روز گذشته این اعتراض رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان را رد کرد. او گفت که مارک میلی، رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح امریکا و جنرال اسکات میلر، فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان در جریان مذاکرات بودند و نمایندگان شان در نشست‌ها در قطر شرکت داشتند.

با این که کمیته کانگرس، نماینده پیشین امریکا برای افغانستان را متهم به گمراه کردن واشنگتن می‌کند اما در عین حال از جو بایدن، رئیس جمهور امریکا برای گوش ندادن به مشورت‌ها و هشدارهای نظامیان پیشین درباره سقوط دولت و بازگشت افغانستان به «عصر حجر» انتقاد کرده است.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در این گزارش خود گفت که جو بایدن، منافع شخصی سیاسی را بر منافع امنیت ملی امریکا اولویت داد.

مارک میلی، رئیس پیشین ستاد مشترک نیروهای مسلح به کانگرس گفته بود که او برای حفاظت از دولت افغانستان در برابر طالبان، پیشنهاد حفظ چند هزار نیرو را مطرح کرده بود.

زلمی خلیلزاد در این مورد گفت که حفظ نیروها به معنای ادامه جنگ طولانی افغانستان بود و باعث تلفات انسانی و مالی امریکا می‌شد. او طالبان و حکومت اشرف غنی را ملامت کرد که علاقه‌ای به مذاکرات و راه‌حل سیاسی نداشتند.

پناهگاه تروریستان

حکومت بایدن در توجیه خروج نیروها گفته بود که امریکا به هدف اولیه‌اش، شکست القاعده دست یافته است و افغانستان بار دیگر به مامن گروه‌های تروریستی تبدیل نخواهد شد. اما، کمیته مجلس نمایندگان این ارزیابی بایدن را رد کرده است.

در گزارش این کمیته گفته شده که افغانستان سه سال پس از به قدرت رسیدن طالبان، دوباره به پایگاهی برای تروریسم تبدیل شده است. اکنون، خاک افغانستان میزبان القاعده، داعش خراسان و تحریک طالبان پاکستان است.

طبق گزارش، علی‌رغم کشته شدن ایمن الظواهری، القاعده همچنان به رشد خود در افغانستان ادامه می‌دهد. القاعده اردوگاه‌های جدیدی برای آموزش در افغانستان ایجاد کرده است.

همچنین، القاعده ده‌ها میلیون دالر از معادن بدخشان و تخار به دست می‌آورد و طالبان هر آنچه که فرماندهان القاعده نیاز دارند، از اسلحه تا زن، خانه و پاسپورت را تامین می‌کند.

مدارس جهادی طالبان

بنا به این گزارش، طالبان تا اپریل ۲۰۲۴ دستکم ۶۸۳۶ مدرسه، از جمله ۳۸۰ مدرسه ویژه زنان تاسیس کرده است. بر اساس این گزارش، طالبان از طریق این مدارس ایدئولوژی افراطی خود را ترویج می‌کند.

گزارش همچنین بیان می‌کند که شبکه حقانی روابط نزدیکی با داعش خراسان دارد و حتی ازدواج میان اعضای دو گروه رخ داده است. المهاجر، یکی از رهبران داعش، سابقه عضویت در شبکه حقانی را دارد.

براساس گزارش، با وجود رشد داعش، اداره بایدن هیچ حمله‌ای بر مواضع این گروه در افغانستان انجام نداده است. این گزارش ادعای طالبان مبنی بر از بین بردن تهدید داعش را نادرست دانسته و تاکید کرد که «طالبان نه قصد و نه توانایی نابودی داعش را دارد.»

جسور شدن چین، روسیه و ایران

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که تسلط طالبان بر افغانستان پس از خروج امریکا، نه‌تنها خطر تروریسم از خاک افغانستان را افزایش داده، بلکه دشمنان امریکا از جمله روسیه، چین، ایران و گروه‌های نیابتی آنها را جسورتر کرده است.

به گفته کمیته، چین از خروج امریکا استفاده کرده و به‌طور پیوسته تبلیغ کرده که «امریکا شریک غیرقابل اعتمادی است.» در این گزارش به سرمایه‌گذاری چین در افغانستان و تمایل طالبان به پیوستن به پروژه «یک کمربند، یک راه» اشاره شده است که بیانگر استقبال از خروج امریکا از افغانستان است.

انتقام‌گیری از متحدان امریکا

در گزارش کمیته روابط خارجی گفته شده که طالبان از دستگاه‌های بیومتریک و پایگاه‌های داده نظامی امریکا برای ردیابی و شناسایی متحدان افغان استفاده می‌کند و آنها را از بین می‌برد.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا، به رهبری مایکل مکال، نماینده جمهوری‌خواه، بیش از یک سال است که در حال تحقیق درباره خروج نیروهای امریکایی از افغانستان است. این کمیته در این مدت با ده‌ها نفر از افراد دخیل در موضوع افغانستان گفت‌وگو کرده است.

دموکرات‌ها مکال را به استفاده از گزارش افغانستان برای مقاصد انتخاباتی متهم کرده‌اند، اما او روز گذشته در مصاحبه‌ای تاکید کرد که این گزارش هدف سیاسی ندارد و حتی پس از انتخابات نیز پیگیر این موضوع خواهد بود.