دیدبان حقوق بشر خواهان ایجاد یک نهاد برای پاسخگویی عاملان نقض حقوق بشر در افغانستان شد
دیدبان حقوق بشر گفته سازمان ملل باید یک نهاد مستقل برای پاسخگو کردن عاملان نقض حقوق بشر در افغانستان ایجاد کند. این سازمان گفته افغانستان با سیاستهای سرکوبگرانه طالبان به جدیترین بحران حقوق زنان در جهان تبدیل شده است.
دیدبان حقوق بشر روز دوشنبه در بیانیهای نوشت این نهاد باید فورا توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل ایجاد شود.
طبق این بیانیه، این نهاد باید همه کسانی را که در گذشته و حال تخلفات جدی در افغانستان انجام دادهاند، پاسخگو کند.
فرشته عباسی، پژوهشگر افغانستان در دیدبان حقوق بشر میگوید: «طالبان بهطور سیستماتیک حقوق اساسی را در افغانستان بدون مجازات نقض کردهاند.»
او پیشنهاد کرده شورای حقوق بشر سازمان ملل باید یک سازوکار مشخص برای جمعآوری و حفظ شواهد از نقض حقوق بشر ایجاد کند.
افغانستان در حال حاضر تنها کشوری است که در آن دختران از تحصیل صنف ششم به بالا منع شدهاند.
طالبان همچنین کار زنان را ممنوع کرده و محدودیت های شدیدی را بر زندگی عمومی آنها اعمال کردهاند.
دیدبان حقوق بشر گفته طالبان آزادی بیان و فعالیت رسانهها را هم به شدت محدود کردهاند؛ روزنامهنگاران مورد تهدید، بازداشت خودسرانه و شکنجه قرار گرفتهاند و فضایی از ترس ایجاد شده که مانع ارائه گزارشهای مستقل میشود.
در ادامه این بیانیه آمده است که مقامهای طالبان افراد همجنسگرا، دوجنسگرا و ترنسجندر را تهدید، تجاوز و بهطور خودسرانه بازداشت کردهاند.
دیدبان حقوق بشر میگوید وضعیت بشری در افغانستان نیز همچنان وخیم است و ۲۳ میلیون نفر با گرسنگی روبرو هستند.
دیدبان حقوق بشر با اشاره به اینکه شورای حقوق بشر سازمان ملل در سال ۲۰۲۱ یک گزارشگر ویژه را در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان تعیین کرد، تاکید کرده که این ماموریت حیاتی باید به دلیل وخامت اوضاع در افغانستان تجدید شود.
این سازمان افزوده که ائتلافی متشکل از ۹۰ گروه حقوق بشری افغان و بینالمللی، از جمله دیدبان حقوق بشر، خواستار پاسخگویی عوامل نقض حقوق بشر اند.
فرشته عباسی تاکید کرده که «شورای حقوق بشر سازمان ملل باید یک سازوکار پاسخگویی مستقل ایجاد کند تا از حقوق افغانها برای عدالت و غرامت به خاطر سوءاستفادههایی که آنها طی دههها متحمل شدهاند، بدون جبران خسارت حمایت کند.»