امریکا می‌گوید در هیچ حالتی، سقوط حکومت اشرف غنی را در ۱۱ روز پیش‌بینی نمی‌کرد

وزارت خارجه امریکا در واکنش به گزارش جدید یک کمیته کانگرس درباره خروج از افغانستان گفت در تمام ارزیابی‌های خود سقوط خیلی سریع حکومت غنی را پیش‌‌بینی نمی‌کردند. به گفته این وزارت، اشرف‌غنی یک روز پیش از سقوط به بلینکن گفته بود تا دم مرگ می‌جنگد.

در بیانیه‌ای که وزارت خارجه امریکا روز دوشنبه منتشر کرد، آمده است که یک روز پیش از سقوط حکومت افغانستان، انتونی بلینکن، وزیر خارجه امریکا، با اشرف‌غنی تماس تلفنی داشت.

غنی در این گفت‌وگو اظهار کرده بود که تا «دم مرگ» می‌جنگد و اجازه نمی‌دهد کشورش به دست طالبان بیافتد، اما روز بعد از افغانستان بیرون شد.

جمهوری‌خواهان کانگرس می‌گویند که خروج بدون قید و شرط امریکا زمینه سقوط دولت پیشین افغانستان را مساعد کرد. مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی روز گذشته به شبکه سی‌بی‌اس گفت حکومت بایدن با توجه به شرایط افغانستان از این کشور خارج می‌شد.

وزارت خارجه امریکا افزود که حکومت افغانستان تا ۶ اگست ۲۰۲۱ تمام ولایات را تحت کنترول داشت، اما در طول یک هفته ولایات به سرعت سقوط کردند و در ۱۵ اگست با فرار اشرف غنی، طالبان وارد کابل شدند.

وزارت خارجه امریکا با گزارش کانگرس موافق است که موافقتنامه دوحه به پیروزی طالبان کمک کرد. وزارت خارجه، این موافقنامه را معیوب خواند. زیرا، مذاکرات میان افغان‌ها را مختل کرده و «طالبان را در قوی‌ترین موقعیت خود در ۲۰ سال اخیر قرار داد.»

وزارت خارجه امریکا با استناد به اظهارات جنرال مکنزی، فرمانده سنتکام، بیان کرد که «امضای توافق دوحه تاثیر بسیار منفی بر دولت افغانستان و نیروهای نظامی آن داشت.»

این وزارتخانه به تبعات خروج نیروهای امریکایی از افغانستان نیز پرداخت و گفت که تصمیم به خروج از افغانستان «آسان» نبود و حکومت بایدن آن را از حکومت ترامپ به‌ میراث برده‌ بود.

کانگرس امریکا بایدن را متهم کرده که بدون توجه به مشورت‌های نظامی و نهادهای امریکایی به‌دلایل شخصی تصمیم به خروج از افغانستان گرفته است. با این حال، وزارت خارجه امریکا تاکید کرد که رئیس‌جمهور بایدن بر اساس منافع مردم امریکا، به طولانی‌ترین جنگ این کشور پایان داد.

این وزارتخانه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان را به ارائه اطلاعات نادرست، سیاسی و مبتنی بر حدس و گمان متهم کرد و گفت: «اطلاعات نادرست درباره نقش و تلاش‌های وزارت خارجه موجب شده تا شهرت کارکنان غیرسیاسی و فداکار آن لکه‌دار شود.»