کمیته روابط خارجی کانگرس: بایدن در خروج از افغانستان منافع شخصی را بر امنیت ملی اولویت داد

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در گزارشی جدید درباره خروج نیروهای این کشور از افغانستان گفته جو بایدن، رئيس‌جمهور ایالات متحده منافع شخصی را بر منافع امنیت ملی امریکا اولویت داد. قرار است گزارش کامل این کمیته روز دوشنبه منتشر شود.

شبکه سی‌بی‌اس امریکا روز یکشنبه ۱۸ سنبله بخشی از این گزارش را منتشر کرده است.

در این گزارش آمده است که جو بابدن و اداره او هشدارهای مکرر مقام‌های ارتش، مشاوران امنیت ملی و متحدان امریکا در مورد خطرات ناشی از به صفر رساندن نیروهای امریکایی در افغانستان را نادیده گرفته‌ است.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در این گزارش نوشته است که در مسئله خروج از افغانستان، جو بایدن «سیاست و میراث شخصی خود را بر منافع امنیت ملی امریکا اولویت داد.»

طبق این گزارش، بایدن معتقد بوده که موضع‌اش در مورد خروج از افغانستان، میراث سیاسی او را تضمین می‌کند.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در این گزارش بیشتر به تحولات ماه آگست ۲۰۲۱ پرداخته است.

در این گزارش آمده است که در هنگام سقوط، راس ویلسون، سفیر سابق امریکا در افغانستان با کارمندان سفارت این کشور «گریخت و تمام تیم عملیات پشتبانی برای تخلیه را به حال خودشان رها کرد.»

در این گزارش آمده است که با وجود وخامت اوضاع در ماه‌‍‌های جولای و اگست در افغانستان، سفیر امریکا برای دو هفته به مرخصی رفته بود.

گزارش کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان نشان می‌دهد که کارمندان محلی امریکا در هنگام تخلیه از اولویت برخوردار نبودند و شمار زیادی از آنها با چشمان اشکبار فرودگاه کابل را ترک کردند.

براساس این گزارش، آنهایی که اقامت دائم امریکا را داشتند اما پاسپورت امریکا را نداشتند، از سوی طالبان لت‌وکوب شدند و از ورود به فرودگاه منع شدند.

متهم شدن زلمی خلیلزاد

در این گزارش همچنین زلمی خلیلزاد، فرستاده ویژه پیشین امریکا برای صلح افغانستان به تضعیف حکومت افغانستان و در تاریکی نگهداشتن مقام‌های ارشد نظامی امریکا در جریان مذاکره با طالبان متهم شده است.

براساس این گزارش، آقای خلیلزاد در جریان مذاکرات، حکومت افغانستان را با به حاشیه راندن تضعیف کرد.

مقام‌های ارشد نظامی امریکا گفته‌اند که زلمی خلیلزاد در جریان مذاکرات صلح با طالبان، با آنها مشورت نکرده است.

خلیلزاد در شهادت‌اش به این کمیته گفته است که هیچ وقت ارزیابی درست و جامع از سوی حکومت بایدن در مورد پایبندی طالبان به تعهدات خودشان صورت نگرفته است.

آقای خلیلزاد در واکنش به این گزارش گفته است که رهبران ارتش امریکا را در جریان مذاکراتش با طالبان قرار داده است.

او گفته اسکات میلر، فرمانده نیروهای امریکایی در افغانستان و مارک میلی، رئيس ستاد مشترک ارتش امریکا را در جریان این مذاکرات قرار داده بود.

خلیلزاد این اتهام را که او حکومت افغانستان را به حاشیه رانده، رد کرده و گفته است که توافق صلح میان امریکا و طالبان، راه را برای یک روند بین‌الافغانی باز کرد.

طبق این گزارش، اسناد و مدارکی از وزارت خارجه امریکا به دست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این کشور رسیده است که نشان می‌دهد وزارت خارجه ایالات متحده از نقض تعهدات توافقنامه توسط طالبان در ماه مارچ ۲۰۲۱ میلادی آگاه بوده است.

ند پرایس، سخنگوی سابق وزارت خارجه امریکا در جریان شهادت به این کمیته گفت که پایبندی طالبان به توافق در زمان خروج «بی‌اهمیت» بود.

کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا که توسط مایکل مکال، نماینده جمهوری‌خواه رهبری می‌شود، از یک‌سال به این سو در مورد خروج نیروهای امریکایی از افغانستان تحقیق می‌کند.

این کمیته در این مدت با ده‌ها فرد دخیل در قضیه افغانستان گفت‌‍وگو کرده و قرار است نسخه نهایی این گزارش روز دوشنبه ۱۹ سنبله منتشر شود.

شماری از مقامات ارشد امریکا به شمول راس ویلسون سفیر سابق امریکا در افغانستان، جنرال آستن میلر و جن پاسکی، سخنگوی سابق کاخ سفید در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا در زمان تهیه این تحقیق شهادت دادند.

اما جک سالیوان مشاور امنیت ملی سابق امریکا و آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور هنوز برای صحبت به این کمیته حاضر نشدند.

واکنش کاخ سفید

این گزارش کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا درست زمانی منتشر می‌شود که کامالا هریس و دونالد ترامپ، نامزدان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا، در حال آمادگی برای اولین مناظره تلوزیونی خود هستند.

کاخ سفید این گزارش را «حزبی» و مبتنی بر «حقایق گزینشی» دانسته است.

شارون یانگ، یک سخنگوی کاخ سفید روز یکشنبه ۱۸ سنبله گفت: «آخرین گزارش حزبی رئیس مک‌کال مبتنی بر حقایق گزینشی، توصیف‌های نادرست و سوگیری‌های قبلی است که این تحقیقات را از ابتدا تحت تأثیر قرار داده است.»

خانم یانگ در بیانیه‌ای گفت که پایان دادن به طولانی‌ترین جنگ امریکا «کار درستی بود.»

وی همچنین گفت که خروج امریکا از افغانستان توسط اداره ترامپ توافق شده بود و جوبایدن گزینه‌ای دیگری جز خروج نداشت.

مایکل مکال گفته است که زمان نشر این گزارش سیاسی نیست.

آقای مکال می‌گوید انتشار این گزارش در این زمان مهم است، «چون سیاست خارجی در خطر است. آنچه پس از افغانستان روی داد، جهان را تحت تاثیر قرار داد.»