دفاع خلیلزاد از توافق با طالبان: موافقتنامه دوحه به مذاکرات تاریخی میان افغانها انجامید
در میانه حملات جمهوریخواهان به توافقنامه دوحه، خلیلزاد از آن دفاع کرد و افغانها را ملامت دانست. او در پاسخ به انتقاد نماینده ارشد جمهوریخواه از کنار گذاشتهشدن حکومت غنی گفت: «توافق دوحه به مذاکرات تاریخی حکومت افغانستان با طالبان منجر شد.»
مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان امریکا روز یکشنبه در گفتوگو با شبکه سیبیاس، توافقنامه دوحه را اشتباه زلمی خلیلزاد دانست و گفت که این توافق تاثیر منفی بر روحیه حکومت پیشین افغانستان گذاشت.
مکال گفت که نماینده پیشین امریکا برای افغانستان «با طالبان مذاکره کرد و حکومت افغانستان را کنار گذاشت.»
کمیته روابط خارجی امریکا فردا گزارشی درباره خروج امریکا از افغانستان منتشر میکند. در این گزارش گفته شده است که باید در این خروج به دنبال منافع سیاسی خود بود.
خلیلزاد بدون توضیحی بیشتر اظهارات مکال را «اتهام نادرست» خواند و گفت توافقنامه دوحه زمینه «مذاکرات تاریخی» حکومت اشرف غنی با طالبان را فراهم کرد.
با این حال، او اذعان کرد که «پس از جلسات متعدد، نتیجه مورد نظر برای تشکیل یک حکومت جدید حاصل نشد.»
توافقنامه دوحه در سال ۱۳۹۹ میان میان حکومت امریکا و طالبان در قطر امضا شد و دو طرف روی خروج سربازان امریکایی از افغانستان توافق کردند.
در طول مذاکرات نماینده حکومت افغانستان حضور نداشت. بعداً هیئتی از جانب حکومت افغانستان به قطر رفت و با طالبان مذاکره کرد. برخی از اعضای این هیئت گفتند که طالبان در گفتوگوهای خود جدی نبودند.
گروه طالبان در جریان مذاکرات دوحه و پس از آن، از به رسمیت شناختن حکومت افغانستان به عنوان طرف مذاکره خودداری کرد.
مکال و دیگر منتقدان گفتند که امریکا به طور غیرمشروط و در فقدان توافق میان طالبان و اشرف غنی، افغانستان را ترک کرد و زمینه سقوط دولت افغانستان را فراهم کرد.
خلیلزاد در شبکه اکس در این مورد نوشت که پس از شکست مذاکرات بینافغانها، ایالات متحده میتوانست تصمیم بگیرد که نیروهایش را از افغانستان خارج نکند. با این حال، به گفته او، رهبری ایالات متحده نگران ادامه «جنگ بیپایان» در افغانستان بود.
او رهبران سابق افغانستان را ملامت کرد و گفت که این بدبینی در واشنگتن وجود داشت که آنها کشورشان را در اولویت قرار نخواهند داد و به دنبال یک سازش واقعبینانه نخواهند بود. به گفته خلیلزاد، طفره رفتن رهبران افغان از توافق سیاسی موجب ادامه جنگ و قربانی شدن نیروهای بیشتری امریکایی میشد.