اشرف غنی میگوید وزارت معارف در دوره جمهوریت 'کمکار' و 'فاسد' بود
رئیسجمهور پیشین افغانستان، میگوید وزارت معارف در دولتهای گذشته ضعیف و یکی از نهادهای فاسد بوده است. اشرف غنی گفت که وزارت معارف دولتهای پیشین در زمینه آموزش و پرورش، ساختوساز مکتبها و سایر نیازهای ضروری افغانستان عملکرد مناسبی نداشته است.
در دو دهه گذشته، گزارشهای زیادی از فساد گسترده در وزارت معارف افغانستان منتشر شده است.
اشرف غنی در سال ۱۳۹۴ هیئتی را برای بررسی فساد در وزارت معارف تعیین کرد. این هیئت پس از سه ماه، نتایج بررسیهای خود را به اشرف غنی ارائه داد، اما هیچ اقدامی برای جلوگیری از این فساد یا سپردن افراد فاسد به نهادهای قضایی انجام نشد.
اشرف غنی در ماه سرطان امسال نیز وجود «معلمان خیالی» و «مکاتب خیالی» را تأیید کرد. او گفت که تعداد کارمندان و مکاتب وزارت معارف با تعداد افرادی که معاش میگرفتند، تفاوت داشت. او اذعان کرد که دولت قبلی تا آخرین لحظه آمار دقیقی از نیروهای پولیس، مکاتب و معلمان وزارت معارف در دست نداشت.
اشرف غنی روز پنجشنبه (۱۵ سنبله ۱۴۰۳) بیستویکمین پادکست خود را در حساب کاربریاش در اکس منتشر کرد.
او در صحبتهای خود از برنامههای درسی مکاتب و دانشگاههای افغانستان انتقاد کرد و گفت که این برنامهها با مقتضیات زمان کنونی همخوانی ندارند.
به گفته اشرف غنی، برنامههای درسی افغانستان به یک بازی سیاسی تبدیل شده و توسط کارشناسان نوشته نشده است.
او مشخصاً به ولایتهای قندهار و ننگرهار که از پرجمعیتترین ولایات افغانستان هستند، اشاره کرد و افزود که وزارت معارف با این ولایات مانند والدین رفتار میکند. او جزئیاتی درباره مشکلات این ولایات ارائه نکرد.
رئیسجمهور پیشین افغانستان میگوید که مؤسسات آموزش عالی نیز از مسیر اصلی خود منحرف شدهاند و به جای تربیت دانشجو، به دایره سیاستهای قومی کشیده شدهاند.
به گفته وی، سرمایههای انسانی افغانستان چندین بار به دلیل درگیریهای داخلی از بین رفته است.
اشرف غنی ادامه داد: «سرمایه انسانی ما از بین رفته بود و به صفر رسیده بود. بدون پیشرفت تدریجی، افراد بهسرعت به مقامهای عالی دست یافتند.»
او افزود که در گذشته مقامات ارشد به جای کار، بیشتر درگیر رقابت با یکدیگر بودند.
اشرف غنی، که در اسد سال ۱۴۰۰ از افغانستان فرار کرد، از وضعیت کنونی کشور ابراز نگرانی کرد. او گفت: «افغانستان در حال حاضر در مسیری نامشخص قرار دارد.»
اشاره او به محدودیتهای طالبان است که آموزش دختران بالاتر از صنف ششم را ممنوع کرده و برخی از درسها را از برنامههای درسی حذف کردهاند.