۹۰ نهاد مدنی و حقوق بشری بر پاسخگویی برای موارد نقض حقوق بشر در افغانستان تاکید کردند

۹۰ نهاد مدنی و حقوق بشری افغان و بین المللی، در نامه‌ای سرگشاده به کشورهای عضو شورای حقوق بشر، در مورد بحران حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کردند. این نهادها بر نیاز فوری به پاسخگویی برای موارد نقض حقوق بشر در افغانستان تاکید کردند.

این نامه سرگشاده روز جمعه (۱۶ سنبله) از سوی ده‌ها نهاد حقوق بشری داخلی و بین‌المللی از جمله دیدبان حقوق بشر، در آستانه پنجاه‌وهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل و در مورد وضعیت افغانستان منتشر شد.

امضاکنندگان این نامه از اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستند تا در نشست آتی این سازمان در ژنو، با تامین منابع لازم، ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر ملل متحد را تقویت کند.

در این نامه همچنین از ادامه نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر در افغانستان ابراز نگرانی شده است. در این نامه گفته شده که به نقض حقوق بشر در گذشته و اکنون رسیدگی شود.

این نهادها تاکید کردند که درخواست‌ها برای شناسایی و تدوین آپارتاید جنسیتی به عنوان یک جرم تحت قوانین بین‌المللی بررسی شود.

طبق این نامه، «طالبان به عنوان قدرت حاکم، تعهدات بین‌المللی افغانستان را زیر پا گذاشته و به اعمال محدودیت‌های خودسرانه، غیرقانونی و گسترده بر حقوق بشر ادامه داده است.»

در این نامه از ممنوعیت شغلی، آموزشی، آزادی حرکت و حضور زنان و دختران در فضاهای عمومی و دیگر حقوق زنان تحت حاکمیت طالبان انتقاد شده است.

این نهادها با استناد به گزارش‌های گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل گفته‌اند که طالبان بیش از ۵۲ فرمان برای محدود کردن زنان صادر کرده است که مصداق آپارتاید جنسیتی است.

در این نامه همچنین از حذف اقلیت‌های قومی و تهدیدات علیه هزاره‌ها، بحران اقتصادی، بازداشت و شکنجه اقلیت‌های جنسی، بازداشت معترضان، فعالان، روزنامه‌نگاران، هنرمندان و نظامیان پیشین و اجرا مجازات بدنی از جمله اعدام و شلاق ابراز نگرانی شده است.

به باور این نهادها: «در این زمینه، برای تضمین عدالت و پاسخگویی در افغانستان، ایجاد یک میکانیسم تحقیق و پاسخگویی بین‌المللی قوی و مستقل با توان متناسب، با جدیت و در مقیاس نقض سیستماتیک و گسترده حقوق بشر، ضروری است.»

این نهادها همچنین از کشورهای عضو و ناظر شورای حقوق بشر سازمان ملل خواستند تا اطمینان حاصل کنند که همه قربانیان، بازماندگان و خانواده‌های آنان، به عدالت و پاسخگویی در آینده دسترسی پیدا کنند.

قرار است پنجاه‌وهفتمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل دوشنبه، ۱۹ تا ۲۱ سنبله در ژنو برگزار شود.