نتایج مطالعات جدید: استفاده از تلفن همراه موجب سرطان مغز نمی‌شود

نتایج بررسی مطالعات ۲۸ ساله درباره اثرات قرارگیری در معرض امواج رادیویی تلفن‌های همراه نشان می‌دهد که هیچ ارتباطی میان استفاده از موبایل و ابتلا به سرطان مغز یا تاثیرات منفی بر سلامت عمومی وجود ندارد.

این پژوهش جدید که با حمایت سازمان جهانی بهداشت در مجله «انوایرونمنت اینترنشنال» (Environment International) منتشر شده، به تحلیل بیش از ۵ هزار مطالعه در ۲۲ کشور جهان در بازه سال‌های ۱۹۹۴ تا ۲۰۲۲ پرداخته است.

آژانس حفاظت از تشعشعات و ایمنی هسته‌ای استرالیا به‌عنوان مسئول این پژوهش با حذف نمونه‌های کم‌اعتبار از میان مطالعات یاد شده، ۶۳ مورد از آن‌ها را به‌عنوان مرجع این بررسی انتخاب کرده است.

به گفته پروفسور کن کاریپیدیس، سرپرست این پژوهش، هیچ ارتباطی میان تشعشعات تلفن همراه و سرطان مغز و یا حتی دیگر سرطان‌های سر و گردن وجود ندارد.

همچنین نتایج تکمیلی این بررسی از عدم وجود ارتباط میان استفاده بلندمدت از تلفن‌های همراه (۱۰ سال یا بیشتر) و یا میزان استفاده از آن در طول روز بر ابتلا به سرطان حکایت دارد.

نویسندگان این پژوهش آن را «جامع‌ترین» بررسی تاریخ در زمینه تاثیرات استفاده از موبایل بر سلامتی توصیف کرده‌اند.

پژوهش یاد شده بر سرطان‌های مرتبط با دستگاه عصبی مرکزی (شامل مغز، پرده‌های مغز و نخاع، غده هیپوفیز و گوش) و سرطان غدد بزاقی و تومورهای مغزی تمرکز دارد.

سرپرست این پژوهش علاوه بر اطمینان از نتایج حاصل از این تحقیقات گفت از نکات مهم دیگر برای اثبات این موضوع، عدم افزایش نرخ ابتلا به تومورهای مغزی علی‌رغم گسترش سرسام‌آور استفاده از تلفن‌های همراه در سال‌های گذشته است.

تلفن‌های همراه مانند دستگاه‌هایی از جمله لپ‌تاپ، رادیو و تلویزیون و دکل‌های مخابراتی از فناوری‌های بی‌سیم بهره می‌برند. این دستگاه‌ها برای کارکرد خود تابش‌های الکترومغناطیسی با فرکانس رادیویی منتشر می‌کنند که به آن‌ها امواج رادیویی نیز گفته می‌شود.

برخی از مطالعات اولیه در این زمینه از ارتباط استفاده از موبایل بر ابتلا به تومورهای مغزی حکایت داشت.

مرکز جهانی تحقیقات سرطان، از زیرمجموعه‌های سازمان بهداشت جهانی سازمان ملل نهادی است که در سال ۲۰۱۱ فرکانس‌های رادیویی تلفن‌های همراه را عاملی احتمالی در زمینه ابتلا به سرطان‌های مغزی دسته‌بندی کرد.

حالا اما دانشمندان تحقیقات قبلی در این زمینه را جانبدارانه توصیف کرده و نتایج آن را اشتباه می‌دانند.

با این حال نویسندگان پژوهش جدید، نتایج تحقیقات خود را دائمی قلمداد نکرده‌اند. به گفته آن‌ها با توجه به افزایش طیف‌های رادیویی، در آینده باید مطالعات بیشتری برای با هدف دست‌یابی به داده‌های به‌روز و درست در این زمینه صورت بگیرد.