سازمان ملل: داعش از جنگجویانش در افغانستان خواسته به کشورهای دیگر حمله کنند

دبیرکل سازمان ملل در جدیدترین گزارشش به شورای امنیت، درباره افزایش تهدیدات فرامرزی شاخه خراسان داعش در افغانستان هشدار داد. این سازمان به نقل از چند کشور نوشت که داعش به جنگجویانش در افغانستان دستور داده تا در کشورهای دیگر حملاتی انجام دهند.

این هشدار در گزارش جدید دبیرکل سازمان ملل به شورای امنیت درباره تهدید داعش برای امنیت بین‌المللی داده شده است.

در گزارش گوترش، افغانستان از پایگاه‌های خطرناک داعش خراسان برای حمله به اروپا و کشورهای منطقه توصیف شده است.

در گزارش آمده: «در پی حملات تروریستی در کرمان ایران در ۳ جنوری و در مسکو در ۲۲ مارچ، تهدید تروریستی ناشی از گروه‌های مختلف مستقر در افغانستان نگرانی‌های کشورهای عضو را افزایش داده است.»

گزارش می‌افزاید: «گزارش‌ کشورهای عضو حاکی از آن است که داعش به عوامل خود در افغانستان و کشورهای همسایه دستور داده است که حملاتی را در خارج از کشور انجام دهند و از جوامع مهاجر افغان و آسیای مرکزی برای حمایت لجستیکی، مالی و عملیاتی بهره‌برداری می‌کند.»

در گزارش آمده که به رغم انهدام چندین هسته شاخه خراسان داعش در اروپا، پشتیبانی لجستیکی و مالی همچنان برای عواملی که از افغانستان و آسیای مرکزی به اروپا می‌آیند، فراهم است.

اطلاعات استخباراتی کشورهای عضو که نامی از آنان در گزارش دبیرکل نیامده، نشان می‌دهد که «داعش خراسان به کمک شبکه‌هایش بین افغانستان و ترکیه، قادر به انتقال عواملش از آسیای مرکزی و افغانستان به سمت اروپا برای انجام عملیات‌ها است.»

در گزارش گفته شده که داعش خراسان به دنبال جذب مهاجران افغان در اروپا است.

در همین‌حال، کمیته فنی نظارت بر تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل، در سی‌وچهارمین گزارش خود درباره داعش، القاعده و طالبان پاکستانی هشدار مشابه داده‌است.

تهدیدات فرامرزی داعش خراسان

در گزارش کمیته فنی نظارت و تحلیل شورای امنیت آمده که «ارزیابی کشورهای اروپایی اکنون این است که شاخه خراسان داعش بزرگترین تهدید تروریستی برای اروپا است.»

گزارش کمیته به چندین عملیات‌ علیه داعش در بلجیم، فرانسه، آلمان، هالند، اسپانیا، سویدن و ترکیه اشاره کرد که «تمایل مجدد این گروه، تلاش‌های مضاعف و ظرفیت بالقوه آن را برای انجام حملاتی در مقیاس بزرگ در خاک اروپا» نشان می‌دهد.

کمیته فنی تحلیل و نظارت پیش بینی کرده است که در سال پیش رو، اروپا با توطئه‌های پیچیده‌تری داعش رو‌به‌رو خواهد شد. برای همین کشورهای اروپایی و غیراورپایی، نگرانی شدیدی در مورد تهدید تروریستی از افغانستان دارند.

در عین حال، این گزارش گفته که داعش بر گسترش دامنه حضور خود در افریقا نیز تمرکز کرده است. این گروه حضورش را با انجام حملات خونین علیه افراد ملکی در افریقا به نمایش گذاشته است.
این نخستین بار نیست که سازمان ملل و اعضای آن درباره تهدید داعش و دیگر گروه‌های تروریستی در افغانستان هشدار می‌دهند. اما، طالبان این هشدارها را بزرگنمایی تهدید داعش توصیف کرده‌است.

با این حال، کمیته نظارت و تحلیل شورای امنیت در گزارش جدید خود گفته است که بر مبنای تخمین برخی از کشورهای عضو، شمار جنگجویان داعش از ۴‌ تا ۶‌هزار نفر است.

در گزارش گفته شده که ثناالله غفاری، همچنان رهبر این شاخه در افغانستان است و ابو احمد المدنی (شهروند عراق)، فرماندهی واحد عملیات خارجی خراسان داعش را در کنر، نورستان و جمهوری اسلامی ایران برعهده دارد.

پیش از این طالبان مدعی شده بودند که تهدید داعش در افغانستان شدیداً تضعیف شده است. با این حال، داعش این هفته به کارمندان اداره تعقیب فرامین طالبان در کابل حمله کرد.

نصیر فایق، نماینده افغانستان در سازمان ملل گفت این حمله نشان داد که ادعای تامین امنیت در افغانستان از سوی طالبان سوال برانگیز است و مردم عادی هنوز هم براثر حملات تروریستی کشته می‌شوند.

این کمیته شورای امنیت گفته است که «داعش خراسان درصدد کنترول افغانستان است.» زیرا، افغانستان «سرزمینی است که از آن می‌توان به کشورهای همسایه نفوذ کرد و دامنه تهدیدهای تروریستی را به آسیای مرکزی، روسیه و ایران گسترش داد.»

به گفته این کمیته، داعش عملیات خود را در داخل افغانستان «نرم‌تر» کرده است، اما عملیات خارجی خود را تقویت کرده است.

در گزارش گفته شده که مسیرهای اصلی ورود جنگجویان داعش از آسیای مرکزی به افغانستان، ترکیه و جمهوری اسلامی ایران است. در حال حاضر، داعش بخشی از نیروهای خود را به کنر، ننگرهار و برخی دیگر را به بدخشان، هرات و نیمروز فرستاده است.

کمیته فنی شورای امنیت گفت که داعش برای رسیدن به اهدافش به تضعیف منافع اقتصادی، سیاسی و تحقیر طالبان ادامه خواهد داد و در طولانی‌مدت تلاش خواهد کرد تا «افغانستان را به آشوب بکشاند و کنترول اراضی را به‌دست آورد و در عین‌حال به کشورهای منطقه نفوذ پیدا کند.»